Circulaire ondernemers maken hun droom waar op Floriade

Circulair + Local = Circuloco

Wat hij in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont. Almeerder Jim van der Wardt jaagt actief zijn dromen na. In zijn werkruimte bij broedplaats De Steiger wijst hij op een partij glasplaten die hij onlangs op de kop tikte. Die worden verwerkt in het circulaire paviljoen Circuloco dat op Floriade Expo 2022 wordt gebouwd. “Vooraf hoorde ik veel mensen zeggen dat de kans niet zo groot zou zijn om dit soort ramen te vinden. Dan denk ik: O ja? Hebben we het al geprobeerd? En jawel hoor, na een avondje speuren op internet had ik ze al gevonden. Een fabriek had per ongeluk de verkeerde afmetingen gemaakt. Fantastisch vind ik dat. Dat het gewoon lukt.”

Jim kwam als tienjarige in Almere wonen. Hij wilde monteur of advocaat worden. Hij koos voor de studie Management, Economie en Recht en belandde in de Human Resources in de IT-branche. “Sleutelen aan motoren deed ik in mijn vrije tijd. Tot het een paar jaar geleden begon te kriebelen. Ik had een gave werkgever en hele leuke collega’s, maar ik hoorde wel vaak om me heen dat mensen liever iets anders deden. Ze droomden van ander werk, een ander leven. Dat zette me aan het denken.”

Hoe de bal ging rollen

Hij had zich in zijn vrije uren ondertussen bekwaamd in het vak leerbewerking. In eerste instantie om een motorzadel te kunnen maken. Dat leidde tot opdrachten via bekenden. Na de aanschaf van een laser- en graveermachine om ook hout te kunnen bewerken, werd de garage al snel te klein. Jim gooide begin 2019 definitief het roer om. “Alles kwam in een stroomversnelling.”

Zijn bedrijf TheCrazySmile is inmiddels gevestigd op bedrijvenpark De Steiger. Net als andere creatieve ondernemers in dit gebied werkt hij vanuit een duurzame circulaire gedachte aan zijn producten, duurzame presentatiemiddelen. “Verspil zo weinig mogelijk. Dat heb ik als kind al meegekregen. Laat de kraan niet onnodig lopen. Als je iets uit papier knipt, begin dan in een hoekje en niet in het midden. Gooi niets op straat. Ik ben ook heel goed in bewaren geworden”, grapt Jim.

Clubhuis Circuloco

Samen met gelijkgestemde lokale ondernemers bedacht hij Circuloco (Circulair + Local), een circulair paviljoen op Floriade van 200 vierkante meter. “Een clubhuis waar creatieve circulaire ondernemers zes maanden lang vol trots hun werk kunnen tonen, zoals circulaire kleding, meubels, tassen en andere gebruiksvoorwerpen. Een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.”

De ogen van Jim glimmen als hij de artist impressions van Atelier Dutch laat zien. Het pand dat op kavel 31 gerealiseerd wordt, wordt ook uit hergebruikt of afgedankt materiaal gebouwd. Er komt veel glas, zodat mensen goed naar binnen kunnen kijken en zien wat er gebeurt. Daarmee spelen we ook in op COVID-19. Je hoeft niet per se naar binnen, maar ook in het pand is rekening gehouden met de looproutes.”

Inmiddels zit de gang er goed in en zijn De Realisatie, Van Wijnen, Atelier Dutch, PRICE, Buildings that matter en de gemeente Almere betrokken bij het realiseren van het paviljoen.

‘We laten ons zien aan een wereldpubliek’

Het transparante paviljoen zet de creatieve ondernemers in de schijnwerpers. “Ze zitten vaak toch nog wat verstopt op bedrijventerreinen en kunstenaars weten soms ook niet zo goed hoe ze hun producten kunnen tonen en verkopen. Met dit paviljoen brengen we ze naar een wereldpubliek. Hoe gaaf is dat.”

Het paviljoen kan na afloop van de Expo worden verplaatst naar De Steiger. Het is een droom die werkelijkheid wordt. Al droomt Jim alweer verder, over een circulaire HUB van zo’n 10.000 vierkante meter. “Het paviljoen bouwen is een mooie opstap. Alle lessen die we tijdens het proces leren, schrijven we ook op. Ik zou het geweldig vinden als we daarna iets groters kunnen gaan bouwen.”

Meedoen?

Broedplaats de Steiger is een collectief van circulaire ondernemers op bedrijvenpark De Steiger: Steiger 24, stichting De 4 Elementen, Ateliers De Steiger 206, De Blauwe Reiger, Ateliers De Paal 37 en de ondernemers uit het Upcyclecentrum. 
Spreekt Circuloco je aan en vind je het leuk om met gelijkgestemden iets unieks te creëren? Neem dan contact op met Jim via infoverberg dit@thecrazysmile.com of met Thijs Tauw via thijsverberg dit@buildingsthatmatter.com.