Energieklussers helpen inwoners met kadokaart voor energie besparen

Sinds oktober 2022 loopt in Almere de kadokaartenactie voor producten om energie te besparen. De kadokaart van 440 euro is voor mensen die de energietoeslag hebben gekregen én in een huis wonen met een voorlopig energielabel C, D, E, F of G. Zij hebben een brief gekregen met een unieke code waarmee ze een kadokaart kunnen aanvragen. In de stad zijn verschillende hulplocaties ingericht waar mensen terecht kunnen voor hulp bij het aanvragen van de kadokaart en bij het bepalen waaraan de kadokaart kan worden besteed. Wethouder Alexander Sprong was woensdag 15 maart op bezoek bij hulplocatie Cobra in Almere Stad.

Inwoners kunnen de kadokaart van 440 euro gebruiken om een oud model koelkast, vriezer of wasmachine te vervangen door een energiezuinig model. Een deel van het geld kan ook gebruikt worden voor producten zoals radiatorfolie, watersparende douchekop, tochtstrips en ledverlichting. Hiermee kun je met de huidige energieprijzen honderden euro’s besparen per jaar. De woningeigenaren in de doelgroep kunnen 440 euro extra besteden aan grote isolatiematerialen. Als je de kadokaart hebt aangevraagd, heb je 2 maanden om het uit te geven en dat kun je met 2 maanden verlengen.

Hulp bij de aanvraag

Op de hulplocaties zitten de energieklussers om de mensen te helpen die vragen hebben over de kadokaart. Energieklusser Johan Neuts: “We helpen de mensen in alle fasen van dit project. Ze hebben bijvoorbeeld hulp nodig bij het aanvragen of activeren van de kadokaart. Ook leggen we uit welke producten ze wel of niet kunnen bestellen en welk bedrag aan welke producten kan worden besteed. Er komen ook mensen met vragen over de energietoeslag of het Noodfonds Energie. Of mensen die geen brief hebben ontvangen, maar denken wel recht te hebben op de kadokaart. Die helpen we dan om dat door te geven aan de gemeente.”

Hoofdzakelijk zijn de energieklussers er om bij mensen thuis energiebesparingsklussen uit te voeren die ze zelf niet kunnen, bijvoorbeeld het installeren van een waterbesparende douchekop of het aanbrengen van radiatorfolie. Als een inwoner de producten van de kadokaart in huis heeft, kan er een afspraak worden gemaakt om een energieklusser langs te laten komen.

Resultaten kadokaartenactie tot nu toe

Tot nu toe heeft 65% van de mensen die een brief heeft kregen een kadokaart aangevraagd. Bij webshops, bouwmarkten en aangesloten witgoedwinkels zijn materialen gekocht. Er is zo in Almere Haven, Buiten en Stad meer dan 500.000 euro aan producten besteld of gekocht, waarvan 74% aan witgoed. Hiermee is ruim 75% van het geld op de aangevraagde kadokaarten uitgegeven.

Wethouder Sprong: “Met de kadokaartenactie hebben we een grote groep inwoners kunnen helpen met energie besparen, maar we zijn er nog niet. In de vervolg aanpak gaan we meer de wijken in om de mensen te helpen. Ook kijken we dan minder naar het inkomen. Want ook inwoners die boven het minimumloon zitten, hebben moeite om de rekeningen te betalen. In het voorjaar beginnen we met de nieuwe aanpak.”