Food Forum op Floriade

Hillebrand Koning bij Food Forum

Praten op een inspirerende plek over het voedsel van de toekomst: “Sinds de opening van Food Forum stromen de boekingen binnen.” Programmamanager Hillebrand Koning steekt niet onder stoelen of banken hoe trots hij is. De provincie opende begin juni de deuren van Food Forum op het Floriadepark. “Onze chef-kok Sharon de Miranda serveert de lunch. Op de kaart staat het menu voor de toekomst. Ze werkt met eerlijke, gezonde en vooral regionale producten. We praten er dus niet alleen over, we eten het ook. Dat werkt. We zijn aardig volgeboekt.”

Food Forum profileert zich als dé plek waar boeren, beleidsmakers, studenten, wetenschappers, retailers en koks elkaar ontmoeten om te praten over het voedsel van de toekomst. Over de landbouw, de logistiek, de producten en de verwerking. Het gebouw zelf is zo ontworpen dat het inspireert en vernieuwing uitademt. De begane grond ligt symbolisch onder zeeniveau en is licht en transparant. Er is gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. De eerste etage bestaat vooral uit natuurlijk materiaal en verbeeldt de vruchtbare Flevolandse bodem. 

Food Forum maakt samen met Aeres Hogeschool en De Village voor startende voedselondernemers deel uit van de Flevo Campus op het Floriadeterrein. Flevo Campus is het kenniscentrum voor het voedselsysteem van de toekomst. De keuze om de campus te richten op het thema voedsel lag volgens Koning voor de hand. Het is één van de vier subthema’s van Floriade Expo 2022. Groen, gezondheid en energie zijn de ander drie. “De provincie Flevoland is een sterk agrarisch gebied en we liggen vlakbij de Amsterdamse regio. We richten ons op het versterken van de relatie tussen de productie van plantaardig voedsel en de consument in de stad.”

De weg tussen boer en consument verkleinen

Voorafgaand aan Floriade biedt de provincie samen met partners in Food Forum al een programma aan. Gebaseerd op het hoofdthema van Floriade: Groene stad van de toekomst. De bijeenkomsten gaan over gezonde voeding, leefomgeving en korte ketens (logistiek). “Er is meer behoefte aan producten die dichtbij worden geproduceerd. Dat is fijn, want daarmee wordt het milieu ook minder belast. De vraag is vooral hoe we het beste onze Flevolandse producten zo snel mogelijk bij de consument brengen.”

Samen met 14 Europese partners die met hetzelfde vraagstuk worstelen, wordt een Europese subsidie aangevraagd om de mogelijkheden verder te onderzoeken. De netwerkvereniging Flevofood doet hier ook aan mee. Flevolandse voedselbedrijven die actief zijn in de landbouw, verwerking, logistiek, handel, horeca, catering en retail zijn bij de vereniging aangesloten. “Slimme logistiek, verdienmodellen, blockchain, Food tech en data. Er komt best veel bij kijken”, licht Koning toe. “Het is belangrijk van elkaars kennis gebruik te maken en ervaringen uit te wisselen.”

Meer groente

Een ander thema is de eiwittransitie. Koning: “De gedachte is dat we in de toekomst meer plantaardig voedsel eten en meer vleesvervangers.” 
De provincie wil de verbinding versterken tussen telers en producenten. Hierdoor kunnen de boeren beter inspelen op de vraag vanuit de markt als het gaat om gezonde eiwitrijke gewassen, zoals soja, quinoa en veldbonen. “In Flevoland gaat het vooral om proefvelden veldbonen. Die doen het het best in de Flevolandse klei. We geven agrariërs hulp bij het telen, het opdoen van kennis en het afzetten van de producten. Leuk om te melden is dat het bedrijf De Kroes vegetarische gehaktballen gaat maken van de geteelde veldbonen. Die zijn binnenkort ook in een supermarkt te koop.”

Ambitieuze toekomstplannen

Food Forum fungeert tijdens Floriade als het Flevolandse paviljoen. “We geven de agrarische sector uit Flevoland de kans te laten zien waar ze trots op zijn en te vertellen waar ze verder nog over dromen. Aan het eind van de wereldtuinbouwtentoonstelling hopen we dan zoveel kennis te hebben vergaard en partners te hebben gevonden dat we een mooi voorstel kunnen maken voor een subsidieaanvraag in het kader van de Europese Green Deal van Frans Timmermans (voorzitter van de Europese commissie).” Na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling blijft het gebouw onderdeel van de Flevo Campus. 

[Meer informatie] foodforum.nl

Wat is Flevo Campus?

Flevo Campus is de plek waar onderzoekers, docenten, studenten, ondernemers en voedselveranderaars vernieuwingen op het gebied van voedsel in de praktijk brengen. 
Flevo Campus zoekt een antwoord op de vraag: hoe zorgen we ervoor dat er altijd genoeg, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel is voor iedereen? De campus bestaat uit de nieuwbouw van Aeres Hogeschool, Food Forum van de provincie Flevoland en het starterspaviljoen de Village. Dit wordt de plek waar je alles op het gebied van voedsel kunt zien, voelen, proeven en onderzoeken. De campus vormt de entree van Floriade Expo 2022. 

[Meer info] flevocampus.nl