Jong beginnen

Al jaren werkt Partou (net als al vele andere voorscholen) met veel enthousiasme samen met 2turvenhoog en het kunsteducatieprogramma “Jong Beginnen”. In “Jong Beginnen” zorgt 2turvenhoog voor ontmoetingen tussen kunstenaars, jonge kinderen, ouders en de pedagogisch medewerkers.

rechts van de tekst

Foto gemaakt door Liza Slootman

Programma

Dit programma bestaat uit ontmoetingen op de voorschool, bezoek aan residenties in de wijk én de deelname aan 2turvenhoog festival. De kunstenaar kan vrij onderzoek doen en wij leren samen hoe we het project kunnen inzetten voor bewustwording, verhoogde betrokkenheid van de ouders en professionalisering van de medewerkers.

Samenwerking

De samenwerking met “Jong beginnen” ervaren wij echt als een verrijking van het spelend leren. Kunstervaringen mogen op doen, experimenten, creëren en ervaren stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast worden onze medewerkers gestimuleerd op een creatieve manier ons VVE aanbod te versterken en leren ze enorm veel door te kijken naar de interactie tussen de kunstenaar en het individuele kind. Neem bijvoorbeeld dat kindje die de Nederlandse taal nog niet beheerst en daardoor nog op de achtergrond blijft, maar tijdens het bezoek van de kunstenaar helemaal mee gaat in de bewegingen van de kunstenaar. Of de ouder die met verbazing zat te kijken hoe haar kind helemaal op ging in de voorstelling tijdens het festival.

In de loop der jaren is onze samenwerking ook alleen maar sterker geworden, doordat we constant in gesprek zijn over hoe we elkaar kunnen versterken. Zo onderzoeken we nu hoe we de ouderbetrokkenheid in samenwerking met kunstenaars nog meer kunnen versterken en zoeken verbinding tussen de individuele kunstenaar en de VVE thema’s.

Mariska Veenstra-Buist, Partou + Smallsteps kinderopvang, Manager VE