Kunstpaviljoen op Floriadeterrein inspiratieplek voor Almeerders

Aijda Farag Saad in het stadhuis van Almere.

Ontwerpschets van het nog te verrijzen kunstpaviljoen. Foto: Alessandra Covini (Studio Ossidiana).

De eerste heipaal van het kunstpaviljoen gaat de grond in. Foto: Denise de Boer.

Paméla Menzo met de materiaalsamples voor het kunstpaviljoen.

Tussen de lelies en de karpers in het Weerwater verrijst een bijzondere verschijning: het kunstpaviljoen. De bouw van deze blikvanger op het Floriadeterrein is in volle gang. Tijdens de opening van de Floriade Expo op 14 april 2022, zullen de deuren feestelijk geopend worden.

Voor de medewerkers staat de opening al gepland voor februari. Het team staat te popelen. Programmamakers Aijda Farag Saad en Paméla Menzo kunnen niet wachten tot ze hun werk kunnen voortzetten in het pand op het water. “Het gaat er zo mooi uit zien en we kijken er enorm naar uit.”

Paringsseizoen

Tijdens de kunstprojecten in en om het paviljoen zal er rekening gehouden worden met allerlei verschillende aspecten, van mens tot milieu. “Er ging een wereld voor ons open,” vertelt Aijda lachend over de locatie. “We waren bezig met een project rondom het kunstpaviljoen en hoorden dat we ons programma moesten aanpassen vanwege het paringsseizoen van bepaalde vissen in het Weerwater. Geweldig natuurlijk dat daaraan gedacht wordt.”

Lokale kunstscène

Voor het toekomstige kunstpaviljoen is een team samengesteld waar Aijda en Paméla deel van uitmaken. Aijda woont bijna haar hele leven in Almere en heeft haar sporen verdiend in de lokale kunstwereld als producent, artiestenmanager en cultuurscout. Ze wil niets liever dan de lokale kunstscène het podium geven dat het verdient. “We mogen echt wel een groter, gevestigd museum plaatsen in Almere. Almeerders moeten altijd ergens anders naartoe als ze uitjes willen doen.”

Oosterwold

Paméla heeft lang in Amsterdam gewoond, maar is nu bezig met het bouwen van een huis in Oosterwold. Ze is dolgelukkig dat haar nieuwe woonplaats haar ook meteen een nieuwe baan heeft opgeleverd. Vol overgave stapt ze in het Almeerse leven. “In het begin zei ik dat ik ging wonen in Oosterwold, niet Almere. 
Eigenlijk was ik mezelf daarmee aan het excuseren. Maar ik krijg steeds meer trots voor Almere. Want er is hier zoveel mogelijk en er is zoveel te behalen. Dat mogen we met zijn allen veel meer omarmen. Nu zeg ik eindelijk met trots: ja, ik ga in Almere wonen, het is daar echt te gek.”

Almeerse kunst

Bij Aijda is de liefde voor Almere al langer aanwezig. Het voedt haar in haar werk. “Tijdens het ontwikkelen van de randprogrammering in het kunstpaviljoen stel ik mezelf de vraag: wat wil de stad? Het is natuurlijk heel leuk als er grote, bekende kunstenaars een expositie in het paviljoen krijgen, maar dat wil ik combineren met lokale artiesten. Dat is een hele belangrijke combinatie en daar wil ik graag een brug in zijn.”

Paméla merkt op dat de kunstwereld in Almere nog in de kinderschoenen staat. Ze hoopt een rol te kunnen spelen in de ontwikkeling hiervan. “Er is nog heel veel grond te ontginnen. En ik zou het te gek vinden als wij als museum de locatie kunnen zijn waar mensen elkaar ontmoeten voor een kop koffie en dan ook meteen een expositie meepakken.”

Experimenteren

Het paviljoen op Floriadeterrein richt zich straks niet alleen op exposities, maar zal kunst in al haar vormen tentoonstellen. Het team is nog maar net begonnen en krijgt alle ruimte om te experimenteren, vertelt Aijda. “Er zijn zo veel mensen die denken: een museum, dat is niks voor mij. Wij willen het anders aanpakken.

Ik zie voor me dat mensen echt een beleving instappen en onderdeel zijn van de tentoonstelling. We willen samenwerken met iedereen. Zelf vind ik het bijvoorbeeld ook erg belangrijk om iets op te zetten voor en met jongeren. We willen niet zeggen: dit is ons programma, en jij bent uitgenodigd.”

Liefde voor Almere

“Ik hou echt van Almere,” zegt Aijda vol overtuiging. “Ik woon hier al 32 jaar en hoef hier nooit meer weg.” Dat het hier inspirerend genoeg is voor creatieve geesten, kan ze ook beamen. “Ik heb een hele fijne jeugd gehad hier in Almere. Ik ben echt opgegroeid in buurthuizen en jongerencentra. Die plekken hebben mij richting gegeven in wat ik nu doe. Nu wil ik jongeren van deze generatie ook iets geven, want zij zijn leidend in onze toekomst. Als wij iets kunnen toevoegen aan iemands leven, zou dat echt heel mooi zijn.”