Panda Wezeman heeft ‘X’ in hun identiteitsbewijs

Panda Wezeman heeft als eerste non-binaire Almeerder een ‘X’ in hun identiteitsbewijs. Na een lang rechtelijk proces van ruim 2,5 jaar kon Panda hun paspoort op donderdag 22 december ophalen. “Ik ben opgelucht dat ik nu een ‘X’ in mijn identiteitsbewijs heb. Het is voor mij belangrijk om erkend te worden als wie ik ben, net als ieder ander.”

Panda is non-binair en voelt zich daarom zowel geen man als geen vrouw. Een ‘X’ op hun identiteitsbewijs voelt voor hen passender dan een ‘M’ of ‘V’. 

Via de rechter

In de transgenderwet staat dat je als transgender persoon de ‘V’ via de gemeente kunt veranderen in een ‘M’ en andersom. Voor een non-binair persoon is het alleen mogelijk om een ‘X’ op een identiteitsbewijs te krijgen via de rechter, ondanks dat de uitslag elke keer hetzelfde is. “Ik denk dat die wet herschreven moet worden, zodat de wet het ook mogelijk maakt om je genderaanduiding te veranderen naar een X.”

Gemeente Almere is samen met Panda in hoger beroep gegaan, met de hoop op een wetswijziging. Het proces duurde daardoor 1,5 jaar langer. “Ik ben opgelucht met de ‘X’ in mijn identiteitsbewijs, maar het is nog steeds veel gedoe om een ‘X’ op je paspoort te krijgen. Hopelijk heeft de samenwerking met de gemeente ertoe geleid dat het proces in de toekomst net zo eenvoudig wordt als het veranderen van een ‘V’ naar een ‘M’ of andersom.”

Ook naamswijziging eenvoudiger

Panda ziet ook graag dat een naamswijziging makkelijker moet worden. Momenteel kun je alleen van naam veranderen op het moment dat ook de genderaanduiding wordt gewijzigd. “Het vinden van een passende naam is vaak een grotere zoektocht dan het uitzoeken wat je genderidentiteit is. Hierdoor wachten mensen onnodig lang met het veranderen van hun genderaanduiding, omdat ze nog niet zeker zijn over hun naam.”

“Deze veranderingen in de wet zijn voor de LHBTQIA+-community een kwestie van gelijkheid, erkenning en respect.”