Papier en karton in de papiercontainer

Misschien heb je ze gezien: de blauwe kaartjes aan sommige papiercontainers. Ze worden daaraan gehangen als er papier en karton naast de papiercontainers staat.

De mensen die de containers legen, kunnen niet altijd zien wie het papier en karton ernaast heeft gezet. Daarom hangt aan elke container op de opstelplaats een kaartje.

Als papier en karton naast de container staat, kan het nat en vuil worden. Het is dan niet meer te recyclen en dat is zonde. Het kan bovendien wegwaaien en dat veroorzaakt rommel op straat. Bied papier en karton dus alleen aan in de papiercontainer. Papier en karton dat vies of nat is, hoort bij het restafval.

Tips

  • Scheur of snijd dozen klein. Dan past er meer in de container. En bij een ondergrondse container zorgt het klein maken van een doos ervoor dat de opening niet geblokkeerd raakt. 
  • Is de papiercontainer vol? Je kunt het papier of karton aanbieden bij een ondergrondse papiercontainer of het recyclingperron.

Waarom moeten papier en karton schoon blijven?

Hiervoor zijn drie belangrijke redenen:

  • Als papier en karton nat in een afvalcontainer of vuilniswagen terecht komen, kan het (vooral bij warm weer) gaan broeien. Hierdoor kan het in de brand vliegen.
  • Papier en karton bevatten lijm. Als hier water bij komt, gaat het plakken. Hierdoor kan het vast blijven zitten in de container en in de vuilniswagen. Die kunnen hierdoor niet goed geleegd worden of zelfs kapotgaan.
  • Al het afval dat wij ophalen, brengen wij naar een afvalverwerker. Dit geldt ook voor papier en karton. De afvalverwerker accepteert het alleen als het schoon en droog is. De reden is dat het met speciale machines wordt verwerkt tot papiervezels, om nieuw papier en karton te maken.