Publicatie bekendmakingen op één centrale website

Alle officiële bekendmakingen worden vanaf 1 juli geplaatst op de website officielebekendmakingen.nl. Op die datum gaat de Wet elektronische publicaties in. Die houdt in dat in heel Nederland officiële bekendmakingen op dezelfde manier moeten worden gepubliceerd, en dat gebeurt dus op deze website. Dit geldt ook voor bekendmakingen die momenteel bijvoorbeeld in de Staatscourant worden gepubliceerd, zoals verkeersbesluiten.

Automatisch bericht van publicatie in je buurt

Als er een bekendmaking wordt gepubliceerd die gaat over je woonomgeving, krijg je hiervan mogelijk automatisch bericht. Het gaat om bekendmakingen over bijvoorbeeld de bouw of verbouwing van een woning of de aanvraag voor een invalidenparkeerplaats. Dit automatische bericht wordt gestuurd naar iedereen die 25 jaar of ouder is, een MijnOverheid-account heeft en daarbij een e-mailadres heeft doorgeven, en binnen een bepaalde afstand woont van de plek waar de bekendmaking over gaat. Wil je deze automatische berichten niet ontvangen, dan kun je dit aangeven in MijnOverheid.

Heb je geen MijnOverheid-account, maar wil je wel een bericht krijgen als er een bekendmaking wordt gepubliceerd van iets wat in je omgeving gebeurt? Meld je dan aan voor de e-mailservice. Dit kan via overuwbuurt.overheid.nl.

Waarom deze wetswijziging?

Het doel van deze wetswijziging is dat inwoners op een centraal punt volledig en digitaal geïnformeerd worden over besluiten die gevolgen hebben voor hun leefomgeving. Nu verschilt de manier waarop inwoners worden geïnformeerd nog per gemeente. In Almere is het al enige jaren zo dat bekendmakingen online worden gepubliceerd.