Direct naar paginainhoud

Martina Veldhuis over Een AED voor jouw buurt

Martina Velthuis is burgerhulpverlener. Ze woont in Zuiderduin (Almere Poort), is voorzitter van de bewonersvereniging en beheerder van de AED (Automatische Externe Defibrillator). Daarmee kan zij en andere Almeerders slachtoffers van een hartstilstand helpen.

“We hebben met crowdfunding en een bijdrage van de gemeente een AED aangeschaft, met een onderhoudsabonnement van 5 jaar. Hij hangt nu 3 jaar bij ons aan de buitenmuur. Omdat de vorige beheerder is verhuisd, heb ik zijn taken overgenomen. Als beheerder test ik regelmatig of de AED het doet, vervang de pads en houdt de onderhoudskalender bij. Zo blijven het abonnement en de controles van de AED gewaarborgd en kunnen we hulp blijven bieden.”

Training eerste hulp

Martina heeft een licentie om de AED te kunnen bedienen en volgt eens in de twee jaar een herhalingscursus om haar kennis en vaardigheden op peil te houden. “Wie meedoet met de AED, is er medeverantwoordelijk voor. Door de cursus te volgen, weet je hoe het werkt als je moet reanimeren. Ik ben nu gepensioneerd. Toen ik werkte was ik bedrijfshulpverlener (BHV’er). Nu doe ik de training bij het Rode Kruis. Jammer dat de trainingen niet gratis georganiseerd worden door de stichting die de AED’s levert, als onderdeel van het abonnement.”

Mijnhartslagnu.nl

Is er een AED in de buurt? “Kijk of je die ook mag gebruiken als burgerhulpverlener. Want je moet een code hebben om de kast open te maken.” Om toegang te krijgen kun je het volgende doen:

  • Zorg voor een geldige AED-licentie door de (herhalings)training te volgen.
  • Meld je aan bij Mijnhartslagnu.nl of de app MijnHartslagNu als burgerhulpverlener. Controleer of de app werkt en geef je beschikbaarheid aan.

Crowdfunding

“Niet iedereen hoeft een AED te hebben; je zou er eigenlijk in de wijken binnen een straal van 500 meter een willen hebben hangen. Dat is precies het gebied waarin lokale burgerhulpverleners kunnen worden opgeroepen.” Het is belangrijk dat AED’s op openbare plekken hangen, zodat iedereen er altijd bij kan. “Controleer of er bij jou in de buurt een AED hangt. Zo niet, start dan een crowdfundingactie. Want je moet wel een potje hebben voor aanschaf en onderhoud. Soms is er een aanbieding. Stem af wie de beheerder is. Want de pads en batterijen moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden, zeker na gebruik, en de leverancier heeft een aanspreekpunt nodig. En als je het doet: doe het samen met je wijk. Zodat je er niet alleen voor staat.”

Tegemoetkoming kosten AED

Per jaar krijgt 1 op de 1.000 Nederlanders een hartstilstand. De kans om die te overleven, is hoger als je binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Daarom biedt de gemeente Almere, Almeerders een tegemoetkoming van maximaal 750 euro voor de aanschaf van een openbare AED.

Wil je meer weten over een AED in de buurt en de tegemoetkoming in de kosten? Kijk dan op almere.nl/buurtaed

Illustratie Almere skyline
Jouw mening