Skip to content

Short Stirling

Een neergestorte bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog

Almere is een jonge stad, maar ook hier heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen achtergelaten. Het IJsselmeer dat hier toen lag, was belangrijk voor de geallieerden voor de vliegroutes naar het Ruhrgebied. Op de terugweg van hun bombardementen in Duitsland kozen de piloten er vaak voor om over het IJsselmeer te vliegen. Dat vergrootte de overlevingskansen als het vliegtuig zou neerstorten.

Tijdens de drooglegging van de provincie Flevoland zijn verschillende militaire vliegtuigwrakken gevonden. Ook liggen er een aantal wrakken op Almeers grondgebied in het Gooimeer en IJmeer. Het zijn allemaal militaire vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en de Koude Oorlog (1945-1991) zijn neergestort.

Short Stirling. Illustratie Kelvin Wilson
Short Stirling. Illustratie Kelvin Wilson

Engelse bommenwerper in Markermeer

Een aantal jaar geleden is in het Markermeer, noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler, een vliegtuigwrak gevonden. Het gaat om een Short Stirling. Dit is een Engelse bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog vloog bij de bombardementen op Duitse steden. Zeer waarschijnlijk bevinden zich tussen de wrakstukken ook de stoffelijke resten van de bemanningsleden.  

Vondst Short Stirling

Toevallig haalde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in 2008 een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel van de Short Stirling omhoog uit het Markermeer. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Tijdens de eerste week van de berging is een motorblok gevonden. Het registratienummer op dit onderdeel bevestigd dat het om de BK716 gaat.

De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager. 

 

De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:

 • Flying Officer John Frederick Harris
 • Sergeant Ronald Kennedy 
 • Flying Officer Harry Gregory Farrington 
 • Sergeant Charles Armstrong Bell 
 • Flying Officer John Michael Campbell 
 • Sergeant Leonard Richard James Shrubsall 
 • Flying Sergeant John Francis James McCaw 

 

Waarom bergen we de Short Stirling?

Het college van burgemeester en wethouders en de Almeerse gemeenteraad willen het vliegtuigwrak bergen. Nabestaanden hebben gevraagd om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen om zo een laatste rustplaats te krijgen. Het college en de raad steunen dit. De bemanningsleden hebben de ultieme prijs betaald, zodat wij ook vandaag de dag nog in vrijheid kunnen leven. Bovendien kunnen de nabestaanden zo waardig afscheid nemen van hun overleden dierbaren.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken

Deze berging maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Gemeente Almere is opdrachtgever. De berging wordt uitgevoerd door het ministerie van Defensie met assistentie van gespecialiseerd aannemersbedrijf Leemans Speciaalwerken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) ondersteunen de gemeente bij de berging met geld en advies.

Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken startte in 2018 en zorgt voor de berging van ruim 30 vliegtuigwrakken van diverse nationaliteiten waarbij het aantreffen van stoffelijke resten van vermiste vliegers kansrijk wordt geacht. Met dit programma is gestart om aan de lang gekoesterde wens van nabestaanden tegemoet te komen om hun vermiste familieleden een graf te kunnen geven en om zekerheid te krijgen over hun lot. Ook Nederlandse burgers spannen zich vaak voor een dergelijke berging in. Tevens viert Nederland in 2020 75 jaar bevrijding, waarbij de bergingen een betekenisvol gebaar zijn.

75 jaar bevrijding

In de jaren 2019 en 2020 vieren wij 75 jaar bevrijding. Onze rechten en vrijheden zijn niet vrijblijvend, daar moeten we altijd hard aan blijven werken. Daarom staat verbinding centraal bij de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding en vrijheid. Het verhaal over de bemanningsleden van de Short Stirling hoort hierbij. De bemanningsleden hebben gestreden voor onze vrijheid en daar uiteindelijk de ultieme prijs voor betaald. Vrijheid waar wij elke dag nog dankbaar voor zijn. Het verhaal van de Short Stirling en bemanning vertellen we onder andere door het publiceren van een kinderboek. In opdracht van de Provincie Flevoland wordt de documentaire Vliegen over polderlijnen gemaakt.

Short Stirling

Short Stirling

Meer informatie over dit type vliegtuig >

Proces berging

Proces berging

Meer informatie over de berging >

Activiteiten

Activiteiten

Meer informatie over activiteiten 2020 >

In de media

Klik hier voor een overzicht van persberichten en artikelen over de Almeerse Short Stirling

Partners

 • Ministerie van Defensie
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Nationaal programma berging vliegtuigwrakken
 • Provincie Flevoland
 • Leemans Speciaalwerken 
 • Batavialand
 • Stichting Aircraft Recovery Group
 • Flevo-Landschap
 • Bos der Onverzettelijken
 • Moondocs
Wat vindt u van onze website?