Kunstwerk Short Stirling

Laura O’Neill creates artwork in memory of crew Short Stirling

In het najaar van 2020 is het wrak van de Short Stirling geborgen: een Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in het Markermeer. Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden vond de gemeente Almere het waardevol om een kunstwerk te laten maken. Eind 2019 is daarom een oproep gedaan aan kunstenaars om met ideeën te komen. Een jury – bestaande uit Hilde van Garderen (wethouder Cultuur), Johan Graas (voorzitter Aircraft Recovery Group), Heleen Visser (voorzitter bestuur stichting Bos der Onverzettelijken), Dick de Jager (beleidsadviseur archeologie gemeente Almere) en scholieren Anastasia, Mika en Ximon - heeft uit een selectie van de ingediende plannen een keuze gemaakt. Hun keuze is gevallen op Laura O’Neill en haar ontwerp Rise. Het kunstwerk wordt in 2021 op het herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken geplaatst.

Rise

Het kunstwerk van Laura O’Neill (1990) bestaat uit een wrakdeel waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij kijkt naar de vlaggenmast die op het herdenkingsveld staat, en nodigt daarmee huidige generaties uit om te herdenken. O’Neill werd geraakt door het besef dat de vliegers zo jong waren toen ze in de oorlog vochten. Met Rise wil ze eer doen aan hun inzet tijdens de oorlog en hun opoffering.

Jury

De jury vond O’Neills ontwerp bijzonder omdat het de bemanning in beeld brengt. Het kunstwerk laat de kwetsbaarheid zien, dat het niet slechts een piloot is, maar een echt persoon. Een jonge man. Dat persoonlijke aspect wordt volgens de jury echt benadrukt in het kunstwerk en geeft zo de bemanningsleden van de Short Stirling een gezicht.

Kunstenaar Laura O’Neill

O’Neill (1990) komt uit Engeland en woont en werkt op dit moment in Almere Poort. Ze studeerde aan de University of Westminster en haalde haar Masters Sculpture aan de Royal College of Art, beiden in Londen. Haar werk is zowel in Nederland als in het buitenland te zien, zoals in de nieuwe rechtbank in Amsterdam, Fold Lab en Chalton Gallery in Londen, en Karen Huber in Mexico Stad. In haar motivatie voor Rise vertelde ze dat het verhaal van de Short Stirling haar meteen deed denken aan haar grootvader. Als Engelsman vocht hij mee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laura vindt het een eer dat ze dit kunstwerk ter nagedachtenis aan mannen mag maken die, net als haar grootvader, vochten voor vrijheid.

English information

This page contains the information in English