Direct naar paginainhoud
Attentie!

Storing afspraken maken

Vanwege een storing is het op dit moment niet mogelijk om op de website en telefonisch een afspraak te maken. Bestaande afspraken gaan gewoon door. Wij werken aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.

Boeken

Erfgoedhuis Almere heeft verschillende boeken uitgegeven over archeologie en architectuur. Een deel is non-fictie, anderen zijn jeugdboeken (fictie).

Kitty Koelman en de Maanvangst (2021) door Mike Pearse en Sheila Andion Garcia

Met trots bracht het Erfgoedhuis van de gemeente Almere begin 2021 het jeugdboek Kitty Koelman en de Maanvangst uit. Dit is een verhaal over vriendschap, vreemdelingen, prille liefde, angst, moed en moeder-dochterrelaties. De hoofdpersoon Kitty is een cool, eigenzinnig en ondernemend Almeers meisje net zoals haar vriendin Alex. In Kitty Koelman en de Maanvangst reizen we door de tijd met deze twee Almeerse tienermeisjes. Van het huidige Almere naar de verre toekomst, en terug naar de steentijd. Een jeugdboek gebaseerd op historische feiten van het gebied waar Almere nu ligt. Schrijver Mike Pearse en illustrator Sheila Andión Garcia kregen de opdracht voor dit boek van de stadsarcheoloog van Almere.

Lees het interview met Mike Pearse en Sheila Andión Garcia.
Dit boek is ook verkrijgbaar in het Engels.

De Nacht van de Stirling door Evert van Ginkel (2020)

In opdracht van de gemeente is dit boek geschreven voor kinderen uit groep 7 en 8. Het is een fictief verhaal over een Short Stirling, en beschrijft de laatste vlucht van de BK716. In het boek volgen we vier personages die in deze nacht op verschillende manieren te maken krijgen met de luchtoorlog. De eerste verhaallijn wordt verteld vanuit een Engelse vlieger die meedoet aan een missie om Berlijn in Duitsland te bombarderen. Op de grond in Berlijn leven we mee met een meisje dat op die bewuste avond op pad is met een vriendin en meemaakt hoe de bommen op haar stad neerkomen. We volgen een Duitse vlieger die een vliegtuig van de geallieerden neerschiet en tot slot lezen we over een Nederlands meisje in bezet Nederland dat een vliegtuig ziet neerstorten in het Markermeer.

Dit boek is uitgegeven rondom de berging van de Short Stirling BK716 in het Markermeer. Het is ook verkrijgbaar in het Engels.

Onderkant van Almere door Connie Franssen (2017)

Archeologie is op een aantal plekken in de stad zichtbaar gemaakt. Deze plekken zijn geadopteerd door bewoners die er eigen initiatieven ontwikkelen. Dit boek vertelt het verhaal van deze Almeerders en hoe zij zich hun erfgoed eigen maken.

De Bende van Flevum door Evert van Ginkel (2016)

In het voorjaar van het jaar 70 trekt een groepje jonge mannen van een afgelegen eiland naar het zuiden om mee te vechten in de opstand tegen de Romeinen. Ze zijn voor niemand bang en willen zich bewijzen als moedige krijgers. Maar de oorlog is niet alleen maar een opwindend avontuur, en de Romeinse soldaten zijn sterker dan de jongens zich hadden voorgesteld. Lees hoe Romeinse officieren, Bataafse ruiters en de ‘Bende van Flevum’ deze tijd beleven, en hoe het met ze afloopt.

 

Iconen van Almere door Ans van Berkum (Pharos, 2016)

Een icoon is een representatief symbool voor de stad. Dat kan een gebouw zijn, een stukje landschap of een kunstwerk. Iconen stralen iets uit en illustreren de groei van de stad. Welke iconen heeft Almere? Wat vertellen ze over onze geschiedenis? Moeten we die plekken voor de toekomst behouden? Hoe?

Om een begin van een antwoord te vinden hebben bewoners en deskundigen objecten aangewezen die hen belangrijk lijken in de stad. Ze staan in dit boek. Inmiddels heeft Almere een monumentenlijst. Een commissie bekijkt wat daarop moet komen. Deze selectie geeft dan richting.

Almere is een groenblauwe stad. Een stad als een landschap. Een stad van pioniers, die helemaal van de grond af moesten beginnen. We hebben veel experimentele woningbouw en maken nu furore met collectief- en particulier opdrachtgeverschap. We koesteren onze iconen maar willen ook kunnen veranderen. Binnen die twee polen komt ons monumentenbeleid tot stand.

De Klepperridder door Evert van Ginkel (2015)

Op Allerheiligendag van het jaar 1427 vergaat, op de plek waar nu Almere ligt, een oude kogge. De enige overlevende, een jongen van veertien jaar, vertelt hoe een geheimzinnige passagier het lot van de bemanning heeft bepaald. Lees zijn verhaal over hardwerkende zeelui, bloeddorstige ridders, geldzucht, domheid en moed in het woelige Holland van de vijftiende eeuw!

Dit is het fictieve verhaal van een écht schip dat in 1986 is gevonden op de plek waar nu de Doddegrasweg in de Kruidenwijk van Almere loopt, maar waar toen de Zuiderzee klotste. 

Archeologie in Almere door Ben te Raa (2011)

Archeologie in Almere beschrijft duizenden jaren historie onder de voeten van de huidige bewoners. Dat gebeurt aan de hand van vondsten uit de bodem, schriftelijke bronnen en boeiende anekdotes van Almeerders die van lokale geschiedenis hun hobby hebben gemaakt.

Dit boek wordt momenteel geupdate. Eind 2024 verschijnt een herziene versie.

Almere, een Almeers drieluik door K.J. Steehouwer (2006)

Almere? Wie gaat er nu in hemelsnaam op zoek naar cultuurhistorie in Almere? Dat is toch een volstrekt nieuwe stad zonder enige geschiedenis? Natuurlijk: formeel is de gemeente Almere op het moment van verschijnen van dit boekje nog maar 30 jaar oud en de Flevopolder is pas 50 jaar geleden drooggevallen. Maar ook al meent menigeen dat deze plek al sinds het begin van de mensheid onder water heeft gestaan, de archeologie wijst anders uit. Want tienduizend jaar geleden leefden er op deze plaats al mensen. En die hebben hier zeker 5000 jaar gewoond, voordat het wassende water hen verdreef. Maar ook daarna bleef de mens een trouw bezoeker aan dit gebied, zij het voortaan per boot. Van dat leven (en dood) op het water vinden we eveneens de neerslag in de Almeerse bodem, in de vorm van een 25-tal scheepswrakken. Maar zelfs nadat de mens, 50 jaar geleden en nu hopelijk voorgoed, hier weer terugkeerde en begon te bouwen, is er veel tot stand gebracht dat over niet al te lange tijd tot ons cultuurgoed zal worden gerekend.

Bovenstaande boeken zijn verkrijgbaar via Erfgoedhuis Almere. Voor meer informatie mail naar: erfgoed@almere.nl.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening