Bovengronds erfgoed

Almere is een jonge stad waarin altijd ruimte is geweest voor experimenten. Vanaf het ontstaan van de stad, nu ruim veertig jaar geleden, is er bijzondere aandacht geweest voor architectuur.

Luister naar de podcasts over Almere Haven en Almere Stad

In het kader van de Open Monumentendag ontwikkelden wij samen met de podcasthistorici His and HerStory twee afleveringen over de ontwikkeling van Almere Haven en Almere Stad. Met welkomstwoord van wethouder van cultuur Hilde van Garderen en interviews met verschillende Almeerders.

Beluister de podcasts thuis of tijdens een wandeling door een van deze stadsdelen:

Bovengronds erfgoed van Almere

Bijzondere plekken en gebouwen in Almere vertellen het verhaal van de stad en vormen onderdeel van het cultureel erfgoed dat wij langzaam maar zeker opbouwen.

In 2015 bestond de gemeente 30 jaar, en de oudste kern van de stad is alweer meer dan 40 jaar oud. Nu de stad volwassen is geworden, is het ook tijd om te bedenken wat wij aan de volgende generaties na willen laten. Dit erfgoed willen we benoemen en behouden voor de toekomst. Samen met bewoners van de stad is een selectie gemaakt die we de ‘Iconen van Almere’ noemen. Een icoon is een representatief symbool voor de stad. Dat kan een gebouw zijn, een stukje landschap of een kunstwerk. Iconen stralen iets uit en illustreren de groei van de stad. Ze vertellen iets over onze geschiedenis.

Almere is een groenblauwe stad. Een stad als een landschap. Een stad van pioniers, die helemaal van de grond af moesten beginnen. We hebben veel experimentele woningbouw en maken nu furore met collectief en particulier opdrachtgeverschap. Een belangrijke taak voor Bureau Archeologie en Monumentenzorg is om er voor te zorgen dat de bewoners van Almere weten welke juweeltjes er in hun achtertuin staan of liggen. We doen dat met het boek ‘Iconen van Almere’, met tentoonstellingen, door deelname aan de Nationale Monumentendagen en door speciale plekken in de stad herkenbaar te maken.