Direct naar paginainhoud

Columns

Wist jij dat er 10.000 jaar geleden al mensen woonden op de plek waar nu Almere ligt? En dat eeuwen later de Zuiderzee hier hevig tekeer ging? Almere heeft – ondanks de jonge leeftijd van de stad zelf – een bijzondere geschiedenis. Deze verhalen vind je in het Erfgoedhuis Almere. Daarnaast vind je hieronder columns over bepaalde voorwerpen die tentoongesteld zijn in het Erfgoedhuis of over ander erfgoed van Almere.

Het Bivak

Dit jaar is het 45 jaar geleden, dat de eerste bewoning van Almere plaatsvond. Op 1 december 1975 werd de sleutel voor de stacaravan in het Bivak uitgereikt door de landdrost, een burgemeester van een nog niet bestaande gemeente, W.M. Otto. Dit jaar is het boek De Allereerste Almeerder geschreven. Het boek gaat  over Wim Leeman, de Rijkspolitieman, die de eerste sleutel in ontvangst nam. Hij is de hoofdpersoon van het boek dat is samengesteld door Jak Boumans in het kader van het Levensboekproject van Humanitas. Lees meer over Het Bivak.

De Allereerste Almeerder

Op 1 december is het 45 jaar geleden dat het Bivak in Almere Haven geopend werd. Het was de allereerste bewoning in Almere. In een volkomen onbegaanbaar en woest gedeelte van Zuidelijk Flevoland werden acht stacaravans – in ambtelijke taal ‘snelle’ woningen genoemd - in een hofje bij elkaar gezet. De bevolking ervan bestond uiteindelijk uit 15 personen en 9 kinderen. Zij waren de kwartiermakers van de stad Almere. Een jaar later, op 30 november 1976, werden de eerste 100 bewoners van gebouwde woningen begroet. De eerste versnelling: van snelle woningen naar stenen woningen. Maar wie was nu de eerste Almeerder? Officieel worden de gezinsleden De Clerk (ouders en twee kinderen) beschouwd als eerste bewoners. Maar waren er dan niet eerder bewoners in Almere? Lees meer over De Allereerste Almeerder.

Botten en de Klepper

Vrijwilliger Diana van Diepen zet zich vanaf 1 januari 2017 in voor het Erfgoedhuis Almere.  “Omdat het geluid dat Almere nog iets moet worden wel vaak luid en duidelijk doorkomt, maar dat Almere volgens mij veel meer mag waarderen wat er al is. Omdat het de opdracht van Erfgoedhuis Almere is, om zo breed mogelijk te laten zien wat Almere in huis heeft op gebied van erfgoed, en om zo de waardering daarvoor te laten groeien, ben ik vrijwilliger geworden. Almere lijkt nieuw maar is het niet. Het is gebouwd in een gebied dat voor de inpoldering van Flevoland en de eerste steenlegging van Almere al een hele geschiedenis had.” Lees meer over Botten en de Klepper.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening