Post 65 erfgoed

Almere is een jonge stad waarin altijd ruimte is geweest voor experimenten. Vanaf het ontstaan van de stad, nu ruim veertig jaar geleden, is er bijzondere aandacht geweest voor architectuur.

Almeers Post 65 erfgoed

De gebouwen en het stedelijk landschap om ons heen vertellen verhalen over waar we vandaan komen: ze zijn de dragers van het verleden, de handvatten voor reflectie en een houvast voor de toekomst. Of zoals verwoord in Almere Principles: ze verbinden plaats en context. Cultureel erfgoed draagt bij aan de identiteit van een stad, haar inwoners én de ruimtelijke kwaliteit. Cultuur verrijkt, verbindt en versterkt Almere.

We kennen ze allemaal wel: die specifieke gebouwen die onze aandacht trekken en ons aan het denken zetten. Zulke iconische gebouwen kunnen inwoners helpen hun stad te zien als iets eigens en unieks. De verbindende kracht van het cultureel erfgoed is voor ons allemaal van grote waarde en verdient een plek te krijgen in het beleid van de stad. Het cultureel erfgoed geeft een kans en is van meerwaarde voor de stad en haar toekomstige ontwikkelingen. Want erfgoed maakt de stad rijker.

Of zoals Koning Willem-Alexander in 2018 in zijn troonrede zei:

“Erfgoed en cultuur laten ons zien waar we vandaan komen, houden ons een spiegel voor in het heden en zijn van grote betekenis voor de toekomst van ons land.”

Luister naar de podcasts over Almere Haven en Almere Stad

In het kader van de Open Monumentendag ontwikkelden wij samen met de podcasthistorici His and HerStory twee afleveringen over de ontwikkeling van Almere Haven en Almere Stad. Met welkomstwoord van wethouder van cultuur Hilde van Garderen en interviews met verschillende Almeerders.

Beluister de podcasts thuis of tijdens een wandeling door een van deze stadsdelen: