Direct naar paginainhoud
menu

Erfgoedhuis gesloten tot en met 9 februari

Het coronavirus grijpt helaas nog steeds teveel om zich heen. Het kabinet heeft daarom besloten dat Nederland tot en met in ieder geval 9 februari 2021 in een lockdown blijft. Dit betekent dat onder andere culturele instellingen dicht zijn. Zo ook het Erfgoedhuis. In de week van 1 februari weten we meer over de maatregelen na 9 februari.

De pop-up expositie over de Regenboogbuurt en de link met de filosofie van architect en stedenbouwkundige Bruno Taut is nog wel te zien in de etalage van het Erfgoedhuis.

Adres

Baltimoreplein 112, 1334 KA in Almere Buiten.

Routebeschrijving

Auto

Vanaf de A6: 

  • Volg afslag 6 Almere Buiten West, rij verder op de s104, Tussenring.
  • Aan het eind links afslaan en de rotonde oprijden. Eerste afslag nemen.
  • Bij verkeerslichten rechts afslaan naar Buitenhoutse dreef.
  • Op Buitenhoutse dreef de rotonde oprijden en tweede afslag nemen.
  • Bij tweede rotonde op de Buitenhoutse dreef de tweede afslag nemen.
  • Bij de derde rotonde op de Buitenhoutse dreef, de tweede afslag nemen richting Koppeldreef. Op de Koppeldreef onder het spoor door en dan rechtsaf, de Kalenderweg op, na de eerste kruising rechtsafslaan de Straat van Florida op. Daar zijn twee parkeergarages te vinden. 

Openbaar vervoer

Naast het Erfgoedhuis ligt station Almere Buiten waar u zowel per trein als bus kunt komen. Loop vervolgens in de richting van Doemere. Het Erfgoedhuis is het eerste gebouw aan uw linkerhand, naast de Nieuwe Bibliotheek.

Contactgegevens

Telefoon: 14 036

E-mail: archeologieverberg dit@almere.nl

Erfgoedhuis Almere is rolstoeltoegankelijk.

Erfgoedcafé

Elke laatste donderdag van de maand organiseert Erfgoedhuis Almere een bijeenkomst over de geschiedenis van Almere en Nederland; het Erfgoedcafé. Onderwerpen die besproken worden hebben betrekking op archeologie en het erfgoed. Iedereen is welkom!

Locatie: Erfgoedhuis, Baltimoreplein 112, 1334 KA in Almere Buiten.
Aanvang: 19.30 uur (let op: gewijzigde tijd)
Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig

Word vrijwilliger bij het Erfgoedhuis Almere!

Wilt u vrijwilligerswerk doen in Erfgoedhuis Almere? Vang bezoekers, op, vertel hen over de tentoonstelling of help mee bij evenementen. Wilt u liever af en toe bijdragen? Dan kunt u zich ook aanmelden als flex-vrijwilliger. 

Aanmelden

Wat is er te zien in het Erfgoedhuis?

De vaste opstelling van het Erfgoedhuis vertelt het verhaal van Almere en de plek waarop onze stad is ontstaan. Zo zijn er vondsten te zien die over mensen vertellen die 10.000 jaar geleden al op deze plek woonden nog voordat de Zuiderzee er was. Ook komt het Zuiderzeeverleden van onze omgeving zelf aan bod, en de ontstaansgeschiedenis van onze stad.

In de tijdelijke tentoonstelling ‘Oude oevers, oud land’ zien bezoekers werk van illustrator Kelvin Wilson. Hij brengt het Almeerse verleden weer tot leven. De prehistorie, Zuiderzeetijd en Tweede Wereldoorlog staan centraal in zijn werk. Deze tentoonstelling is nog t/m 20 augustus 2020 te zien.

Programma Erfgoedcafé 2021

Elke laatste donderdag van de maand tussen 19:30 en 20:30 uur organiseert Erfgoedhuis Almere een Erfgoedcafé. Dit zijn avonden waarop we in gesprek gaan over lokaal erfgoed met inwoners uit de stad en met experts. Vanwege corona worden de bijeenkomsten voorlopig digitaal georganiseerd.

We hebben niet alleen aandacht voor gebruikelijke erfgoedthema’s zoals archeologie, stedenbouw en architectuur. Dit jaar verrijken we ons programma namelijk met nieuwe invalshoeken, zoals kunst, religie, symbolen, praktijken, herinneringsculturen en andere samenlevingsvormen. Met het programma willen we betekenis geven aan de veelzijdige en diverse stad die Almere is.

Programma Erfgoedhuis 2021 (wijzigingen voorbehouden)

28 januari – Kunst in Almere tot 2000

Op 28 januari vertelt Brans Stassen over de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte in Almere tot 2000. Stassen werkte 30 jaar als stedenbouwkundige aan Almere. De eerste 12 jaar was hij onderdeel van het Projektburo Almere bij de RIJP. Vanaf 1984 tot 2002 werkte hij bij de gemeente als stedenbouwkundige van Almere Stad. Hij nam toen deel aan de kunst adviescommissie.

25 februari – Almere Tuinstad (in samenwerking met Museum het Schip uit Amsterdam)

Waarom is Almere een tuinstad? En wat is een tuinstad? Op 25 februari geeft stadsgeograaf Ton Heijdra een lezing over de idealen achter tuinsteden en hoe je die idealen terugziet in Almere.

25 maart – Erfgoedspecial: terugblik op de berging van de Short Stirling

Op 25 maart organiseren we een speciale avond over de berging van de Short Stirling en het verhaal van de bemanning.

29 april – Bos der Onverzettelijken en de herinneringscultuur van Almere

Met welke symbolen en rituelen geven we betekenis aan de Tweede Wereldoorlog in Almere? Op 29 april, vlak voor de 4/5 mei-traditie, vertelt Paul Verheij over het nationaal verzetsmonument Bos der Onverzettelijken: een belangrijke plek van herinnering in Almere. Verheij was jarenlang voorzitter van de bijbehorende stichting en zijn vader, Harry Verheij, was een van de oprichters van het monument.

27 mei – Keti Koti: herinnering aan het slavernijverleden in Almere

Sinds twee jaar wordt ook in Almere Keti Koti herdacht. Tijdens dit Erfgoedcafé besteden we aandacht aan tradities in de betekenisgeving aan het slavernijverleden in Almere. We nodigen Stichting Comité 30 Juni – 01 Juli uit om te vertellen over Keti Koti en de ontstaansgeschiedenis van deze traditie.

24 juni – Land Art in Almere en omgeving

Land Art Flevoland is een organisatie die de monumentale landschapskunstwerken in Flevoland onder de aandacht brengt van een breed publiek. In de zomer vindt altijd het Land Art Weekend plaats. We ontvangen curator Martine van Kampen die onze verbeelding prikkelt met bijzondere kunstwerken.

Meer informatie over deze en volgende Erfgoedcafé’s volgt nog via deze website.

Nieuwsbrief

Ontvangt u graag onze nieuwsbrief? Meld u dan aan via archeologieverberg dit@almere.nl

Wat vindt u van onze website?