Lespakketten voor scholen

Beleef met uw klas de geschiedenis van Almere in Erfgoedhuis Almere!

Tienduizend jaar geleden leefden er al jagers en verzamelaars langs de oevers van de Eem.

In Erfgoedhuis Almere zijn de vondsten uit de bodem van Almere uit die tijd en latere perioden te zien. Daarnaast worden er o.a. tentoonstellingen en lezingen georganiseerd over alle facetten van de geschiedenis van deze jonge stad.

Maar Erfgoedhuis Almere is vooral de plaats waar uw leerlingen kennis kunnen maken met dieren uit de IJstijd, jagers en verzamelaars, boeren en vissers uit de Prehistorie, de Almeerder kogge, vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en de bijzondere gebouwen van Almere.

Onze lessen zijn gratis en worden in Erfgoedhuis Almere gegeven. Schrijf u in via Collage op een van onze lessen en laat uw leerlingen de geschiedenis van Almere BELEVEN!

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Lisa Aref - laref@almere.nl

Een Oer-oude Vondst

Voor groep 3/4

In deze les leren uw leerlingen de vroegste bewoners van Almere beter kennen. Als echte archeologen graven zij prehistorische voorwerpen op die deze mensen gebruikten. Daarna bepalen ze met een zoekkaart wat ze gevonden hebben.

Samen bedenken de kinderen vervolgens waarom het waardevol is om deze voorwerpen te bewaren.Op deze manier leren ze spelenderwijs meer over het verleden van hun eigen stad en de rol van een museum in het bewaren van dat verleden.

De Klepperridder

Voor groep 6/7/8

In deze les leren uw leerlingen over de archeologie van Almere. Aan de hand van het spannende verhaal “De Klepperridder” gaan ze terug naar de 15de eeuw toen de zee nog heerste op de plek waar nu de stad ligt waar zij wonen. Alles in deze les draait om de vondst van de kogge (een vrachtschip) die 30 jaar geleden gevonden is in de Kruidenwijk en om wat er aan boord gevonden is.

De leerlingen kunnen al deze vondsten zien in Erfgoedhuis Almere en leren meer over het beroep van de archeoloog. Zo gaan ze bijvoorbeeld zelf scherven plakken en op schaal voorwerpen natekenen.

Monumenten in Almere

Voor groep 7/8 en 1/2 VO

In deze les maken leerlingen kennis met enkele bijzondere gebouwen uit Almere. Ze leren wat een  monument is en leren kijken naar de gebouwde geschiedenis van deze jonge stad en vertalen deze kennis in een zelfgemaakt filmpje over een gebouw.

In een groepsgesprek bepalen de leerlingen eerst naar welke aspecten van een gebouw je kijkt om te bepalen of het gebouw een monument zou kunnen zijn of niet. Vervolgens kiezen ze in kleine groepjes een bijzonder gebouw voor hun eigen videoverslag.

Met behulp van de monumenten-kijkkaart maken ze een script. Na het bekijken van een instructiefilm over hoe je effectief kunt filmen met een mobiele telefoon, gaan ze zelf op pad om hun ‘monument’ te filmen.

Wat vindt u van onze website?