Skip to content

Programma

Download de flyer met plattegrond en programma!

De informatieflyer is voorafgaand aan het weekend op te halen in het stadhuis, Erfgoedhuis Almere en verschillende andere plekken. Tijdens het weekend van Open Monumentendag kun je voor de flyer en meer informatie terecht bij o.a. het Centrale Informatiepunt in het voormalige politiebureau van Almere Haven: Bivak 1

Deelnemende locaties

Centraal Wonen de Wierden

Hoekwierde 82
za 11:00-17:00
www.cwdewierden.nl

Op initiatief van architect Thijs Gerretsen werd in 1984 Centraal Wonen de Wierden opgericht. De eerste bewoners ondernamen veel gezamenlijke activiteiten in de collectieve ruimtes. Het terrein, gelegen aan een perceelbos, bestaat daarnaast uit twintig twee- tot vijfkamerwoningen. Met de status van ‘jong monument’ door voormalig architectuurcentrum Casla, werd het project in 2004 erkend als een geslaagd experiment. In 2007 werd het gebied opgeknapt naar ontwerp van Santman van Staaden Architecten.

Schaapskooi Vroege Vogelbos

Muiderweg 8
za & zo 11.00 – 17.00 uur
www.stadennatuur.nl/vroege-vogelbos

De Schaapskooi, naar ontwerp van architectenbureau 70F Architecture, won in 2008 de eerste prijs op het World Architecture Festival.
Tijdens de aflammerperiode slaapt de beheerder in haar kantoor dat als een regiekamer over de stal uitkijkt. De Schaapskooi is een potstal, wat inhoudt dat de mest telkens opnieuw wordt bedekt met een laag stro.

Bivak

Meentweg 2
zo 11.00 - 17.00 uur
www.vtv-waterland.nl

De eerste bewoners van Almere waren echte pioniers. Het Bivak is de laatste van de eerste houten barakken in Almere. Er wordt uitleg gegeven over de oorsprong van het huisje en de geschiedenis van Almere.

Woonschip Bregetta

Havenkom, nabij de pannenkoekenboot
zo 11:00-17:00
www.binnenvaartlog.nl/beurtmotor-bregetta

Het in 1914 gebouwde beurtschip is grotendeels zelfvoorzienend. Tot 1977 diende de Bregetta als vrachtschip, waarna ze door de zoon van de schipper werd omgebouwd tot woonschip. Stap aan boord van dit varende erfgoed en hoor het historisch verhaal over het meer dan 100 jaar oude schip.

WZC De Overloop

Boogstraat 1
za & zo 14:00-17:00 uur
www.zorggroep-almere.nl/woonzorgcentrum/de-overloop Woonzorgcentrum

De Overloop, ontworpen door Herman Herzberger, bestaat 35 jaar. Het aan de dijk liggende hoogbouwcomplex biedt beschutting tegen de polderwind. De binnentuin omringd door het hoofdgebouw en aanleunwoningen, doet denken aan een begijnhof. Binnen treft u de karakteristieke halve deuren, vele kleine hoekjes en een diversiteit aan uitzichten.

Voormalig Politiebureau Almere Haven / Centraal Informatiepunt

Bivak 1
za & zo 11:00 – 17:00
www.creativeartlabsalmere.nl  

Almere heeft sinds dit jaar een officieel monument. Het college van de stad heeft het voormalige politiebureau in Almere Haven aangewezen als het eerste gemeentelijke monument. Het politiebureau is het eerste gerealiseerde ontwerp van het nu wereldberoemde architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas. Maak een ‘celfie’ in een cel of bekijk de foto’s van gevangenis Almere Binnen. Een van de eerste politieagenten van Almere die hier jaren heeft gewerkt, neemt u mee terug naar de jaren ’80. Tijdens het weekend kunt u hier ook terecht voor algemene informatie en vragen over het evenement. 

Corrosia

Markt 43
za & zo 11:00 – 17:00
www.corrosia.nl

Corrosia werd in 1978 werd gebouwd naar ontwerp van Rob Blom van Assendelft en Jan Koning. De rondleiding (11:30, 13:30 en 15:30 uur) door het pand biedt een uniek kijkje achter de schermen van het multifunctionele cultuurcentrum. Bezoek onder meer de werkruimte van een creatieve bewoner, de technische ruimte van het theater en het dakterras met een presentatie van de Sterrenwacht.  

De hernieuwing van het pand in 2015 zorgde voor een toenemende bijdrage aan de verbetering van het culturele klimaat, de leefbaarheid en sociale cohesie van Almere haven. Naast Corrosia Theater, Expo & Film herbergt het gebouw Café Roest van Triade, de nieuwe bibliotheek, buurtcentrum De Schoor en gebiedskantoor Almere Haven. Maak kennis met de architectonische en functionele veranderingen van het gebouw door de jaren heen.

Goede Rede

Kerkgracht 60
za 11:00-17:00 uur
www.goederedeconcerten.nl

Goede Rede, ontworpen door architectenbureau Steen en Tuinhof, is het eerste kerkgebouw van Almere en bestaat dit jaar veertig jaar. In opdracht van verschillende geloofsgemeenschappen werd de kerk in 1979 gebouwd. Het plafond van de grote kerkzaal doet denken aan het ruim van een schip. De prachtige akoestiek, waar de vorm en materiaal van het houten plafond debet aan zijn, hoort u tijdens de (orgel)concerten. Er is een expositie over het gebouw en de orgels.

Vanwege het veertig-jarige bestaan is er een speciaal programma ontworpen
- 12.00 uur: aftrap door wethouder Hilde Van Garderen
- 12.15 uur: Première van de nieuwe compositie ‘Goede Rede Suite' van Dick Klomp (organist, beiaardier en componist)
- 13.30 uur: Kort orgelconcert Jaap Zwart jr
- 14.30 uur: Optreden kamerkoor Amuse Vocale
- 15.15 uur Kort orgelconcert Han Siertsema

Goede Rede Toren

Kerkgracht 60
za 11:00 – 16:00 uur
www.goederede.nl

Klim naar de top van deze 35 meter hoge toren bij kerkcentrum de Goede Rede. De 136 treden leiden u naar het carillon met 50 klokken, waar een van de twee stadsbeiaardier een demonstratie geeft. In opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders werd de toren in 1979 gebouwd, als oriëntatiepunt in de toekomstige kern Haven van het Almere gebied. Het carillon wordt regelmatig bespeeld door de twee stadsbeiaardiers en is in een groot deel van Almere Haven te horen.

Plattegrond Open Monumentendag 2019

Activiteiten

Demonstratie wolverwerking

Muiderweg 8
za & zo 11:00-17:00 uur
www.almeersewolunie.nl 

De Schaapskooi is de thuishaven voor de schaapskudde van Stad & Natuur en de Almeerse Wolunie. Ontdek meer over dit bijzondere gebouw, haar bijzondere bewoners en schuif aan bij een demonstratie wolverwerking.

Workshop KLEURinCULTUUR

Artlab Haven, Vrijmark 227
za & zo 13:00-16:00 uur
www.kleurincultuur.com  

In Buurtlokaal de Marken maak je je eigen monument van hout. Een groot kasteel, een mega villa of juist een stoere berghut. De workshop is onder begeleiding van een kunstenaar en met name geschikt voor kinderen van 6 tot 14 jaar.  

In een ARTlab van KLEURinCULTUUR kun je allemaal verschillende kunst en cultuur workshops volgen. Samen met een echte kunstenaar ga je dan iets moois maken; een kunstwerk, een voorstelling of een muziekstuk.

Bouw met LEGO het politiebureau op schaal!

Bivak 1
za 11:00 – 16:00 uur
www.kaf.nl

Ga jij de uitdaging aan om het eerste monument van Almere na te bouwen in LEGO? Doe dan mee aan deze workshop! Onder leiding van twee medewerkers van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) bouw je in 50 minuten het politiebureau na op schaal. Elk heel uur start een nieuwe workshop voor 10 kinderen (vol = vol).

Love@SecondSight

Corrosia, Markt 43
za en zo 11:00-17:00 uur
www.corrosia.nl  

Expositie in Corrosia Theater, Expo & Film met werk van zes kunstenaars die zich lieten inspireren door de favoriete plekken van Almeerders. Love@SecondSight brengt niet alleen het ongekende Almere in beeld, maar gaat ook over het zien van schoonheid in het alledaagse om ons heen. De kunstenaars nemen ons mee in hun hoogstpersoonlijke visie hierop. Met werk van: Annabelle Binnerts, Marina Heuvelman, Maureen Jonker, Maarten Nico, Hilde Onis en Joost Termeer. Om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur zijn er gratis rondleidingen door de tentoonstelling.

Interactieve verhalentafel

Corrosia, Markt 41
za & zo 11:00 – 16:00 uur
www.denieuwebibliotheek.nl

De multitouchtable in de ruimte van de nieuwe bibliotheek biedt de mogelijkheid om via filmpjes, teksten en een quiz kennis te nemen van de geschiedenis en architectuur in Almere Haven. Een medewerker van de bibliotheek legt uit hoe de verhalentafel werkt.

Corrosia Danst Urban

Corrosia, Markt 43
za 16:00 – 23:00 uur
www.corrosia.nl

Na tango en flamenco staat deze Corrosia Danst in het teken van urban dance. Met battles en optredens door amateurs en professionals. Dikke kans dat ook het publiek, jong én oud, de hiphop beats door zijn lijf laat golven en sidderen.

Wandeling Historisch Haven

Verzamelpunt: Ingang Corrosia, Markt 43
za 13:30 uur (duur 2 uur)
www.architectuurinalmere.nl  

Op 30 november 1976 werden de eerste inwoners van Almere verwelkomd in Almere Haven. Al wandelend door dit stadsdeel neemt een stadsgids u mee langs de historische plekken in het centrum van Almere Haven. Ontdek hoe de nieuwe stad is ontstaan op de bodem van de Zuiderzee. Deze route kunt u ook zelf bewandelen met behulp van de gratis wandelroute kaart. Deze kunt u ophalen bij het centraal informatiepunt (nr. 6).  

Architectuurwandeling Haven

Verzamelpunt: Beeldengroep ‘Het Gezin’, Markt 43
zo 14:00 uur (duur 1 uur)

Onder leiding van een architectuurgids ontdekt u de ‘plekken van plezier’ in de havenkom, de ateliers langs de gracht en de kunst in de openbare ruimte. Maak ook nader kennis met de eerste bloemkoolwijk: een wijk waarin de woningen in hofjes zijn verdeeld.

Optreden kamerkoor Amuse Vocale

Goede Rede Kerk, Kerkgracht 60
za 14:30 uur
www.amusevocale.nl

Een concert van het Almeers Kamerkoor Amuse Vocale. Amuse heeft een uitdagend en wisselend repertoire van zowel oude muziek als moderne klassieken, met lijntjes naar jazz en volksmuziek. Vanwege het veertig-jarige bestaan van de kerk is er een speciaal programma ontworpen. Bekijk het volledige programma op de website. 

Wat vindt u van onze website?