Groot onderhoud Kerkgracht en Marktgracht

De gemeente Almere werkt aan de vernieuwing van het ‘hart van Haven’, waarbij we het centrum van Haven opknappen. We gaan ook aan de slag in de openbare ruimte van de Kerkgracht en Marktgracht. Vanaf de derde week van november 2022 tot en met april 2023 werken we aan deze straten. Tijdens dit groot onderhoud maken we de straten groener en meer klimaatadaptief. Dit betekent dat we de inrichting aanpassen aan de gevolgen van de klimaatveranderingen, zoals heftige regenbuien en warme zomers. Hiervoor vervangen we de bomen, voegen meer bomen toe en maken meer ruimte voor groen langs de gracht. Waar nodig hogen we de grond op en vernieuwen of vervangen we de bestrating. Er komt nieuwe verlichting langs de grachten, die aansluit op het lichtplan voor het centrum van Almere Haven. Samen met aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek voeren we het groot onderhoud uit.

Een aantrekkelijk centrum

Met het groot onderhoud zorgen we dat de Kerkgracht en Marktgracht er weer aantrekkelijk uit gaan zien en beter aansluiten bij het vernieuwde centrum van  Almere Haven. Dit doen we door nieuwe bestrating aan te leggen op de Kerkgracht ter hoogte van de kerk. Deze bestrating is hetzelfde als in de rest van het centrum van Almere Haven. Omdat we meer ruimte voor groen  maken, houden we op verschillende plekken straatstenen over. Deze stenen bewaren we en hergebruiken we op andere plekken in de stad. Tijdens dit groot onderhoud vervangen we ook waar nodig putten, leidingen en putdeksels. In de zomer zijn de kademuren van de Kerkgracht en Marktgracht al schoongemaakt. In september en oktober zijn ze waar nodig hersteld.

Nieuw bomenplan met meer bomen

De bestaande bomen langs de grachten hebben niet genoeg ruimte in de grond om te groeien. Deze bomen hebben zich daardoor niet goed ontwikkeld en verkeren in een slechte conditie. Ook heeft een deel van de bomen een ent-onderstamprobleem. Bij een ent-onderstamprobleem is het wortelgestel niet goed vergroeid met de stam, waardoor deze bomen om kunnen omvallen. Verder hebben de wortels van de bomen te weinig ruimte en duwen ze de bestrating omhoog. Er is daarom een nieuw bomenplan gemaakt. We vervangen de huidige 72 lindes door 86 nieuwe leilindes. Deze boomsoort past goed in smalle straten en groeit goed in de Almeerse kleigrond. Leilindes passen mooi in de omgeving en versterken het dorpse karakter van Almere Haven.

Meer ruimte voor groen

Langs de vernieuwde Kerkgracht en Marktgracht is er ruimte voor extra groen. Onder de bomen komen groenvakken met vaste beplanting. Hier komt een mix van bloeiende en gevarieerde soorten planten. Dat geeft de Kerkgracht en Marktgracht een natuurlijke aanblik. Door het verwijderen van bestrating wordt het ook minder warm. De nieuwe beplanting fleurt de straten op en trekt verschil­lende soorten insecten en vogels aan. Goed voor de biodiversiteit in Almere. Aanwonende bewoners en ondernemers van de grachten mogen kiezen uit verschillende voorstellen voor de beplanting. We verwachten hier in januari 2023 op terug te komen. Ook rondom het kerkcentrum Goede Rede en bij de entree van het centrum aan het begin van de Kerkgracht leggen we extra plantvakken aan.

Fasering en globale planning

In de derde week van november beginnen we met het verwijderen van alle bomen langs de grachten. Vervolgens voeren we de rest van de werkzaamheden in vier fases uit. Op het kaartje hieronder hebben we de fases met een globale tijdsplanning aangegeven. Omdat we te maken hebben met factoren als het weer, kan het zijn dat de daadwerkelijke planning iets afwijkt.

FASE 1: november t/m december 2022
FASE 2: januari t/m maart 2023
FASE 3: december 2022 t/m februari 2023
FASE 4: februari t/m april 2023

Parkeren van fietsen

In de bestaande situatie is het parkeren van de fiets langs de Kerkgracht en Marktgracht op meerdere plaatsen mogelijk. In de nieuwe situatie kiezen we ervoor om fietsparkeerplaatsen iets te verplaatsen. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen in de straten.

Op het kaartje met de fasering op de vorige bladzijde hebben we met een blauw rond P-symbooltje aangegeven waar straks ruimte is om je fiets te parkeren.

  • Aan het begin van de Kerkgracht, tegenover kerkcentrum Goede Rede
  • In de Torensteeg
  • In de Kerkstraat

Lichtplan

Om de Kerkgracht en Marktgracht ook ’s avonds goed te verlichten, hebben we een nieuw ontwerp gemaakt dat aansluit op het lichtplan voor het centrum van Haven. We vinden het belangrijk dat bewoners van alle leeftijden op een fijne manier naar buiten kunnen na zonsondergang. Door het licht te richten op plekken waar het nodig is, zorgen we ervoor dat er zo weinig mogelijk lichtverspilling is. Dat is fijn voor mens en dier. We gaan voor een fijne verlichte buurt.

Vragen of meer informatie?

Ilse Kaldenbach, de omgevingsmanager van Dusseldorp, helpt je graag. Contact met haar opnemen kan telefonisch (06 43 27 99 98), door het sturen van een WhatsApp of via e-mail: kerkgracht@dusseldorp.nu.

Je kan jouw vraag ook persoonlijk aan Ilse stellen tijdens het inloopuur in Corrosia op donderdagmiddagen tussen 14.30 en 15.30 uur.

Voor meer informatie over wat er allemaal gebeurd in Almere Haven: havenhart2punt0.nl.