Direct naar paginainhoud

Oosterwold

Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Bewoners hebben alle ruimte om hier op eigen initiatief hun leefomgeving in te richten.

Stap voor stap wordt het gebied ingericht voor wonen, werken en recreƫren. Dat doen de Oosterwolders zelf, alleen of samen met anderen. En zoveel mogelijk duurzaam, ecologisch en zelfvoorzienend. Ze bouwen niet alleen zelf hun huis, bedrijf of voorziening, ze gaan ook zelf over de wegen en openbare ruimte. Samen met toekomstige buren vormgeven aan een groene en duurzame leefomgeving staat voorop. Dat is uniek in Nederland.

Kavel kopen in Oosterwold

Wil je bouwen, wonen en stadslandbouw bedrijven in Oosterwold? Een gemengd woon-/werkgebied met stadslandbouw als groene drager. 
Onlangs werd een aantal percelen vrijgegeven voor verkoop zodat de bestaande buurten in deelgebied 1A afgerond kunnen worden.

Iets verder in de toekomst ligt de uitgifte van Perceel P van het Rijksvastgoedbedrijf in deelgebied 1B in het verschiet.

De blauwe zone, de geluidszone van snelweg en windmolens, is bedoeld voor bedrijven en kantoren, zonder (bedrijfs-) woningen. Zodra het vestigingsbeleid voor bedrijven in Oosterwold is vastgesteld wordt dit vermeld op de website en heropenen we de inschrijving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Maak Oosterwold om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het gebied. Of bekijk het handboek Oosterwold. Het handboek neemt je stap voor stap mee van idee naar eigen kavel.

 

Vervanging iepen Goudplevierweg en Paradijsvogelweg

De iepen (bomen) aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg worden door de gemeente vervangen. Bomenexperts hebben, na zorgvuldige inspectie en onderzoek, vastgesteld dat de iepen last hebben van zwakke verbindingen tussen stam en wortels. Hierdoor zijn ze vatbaar voor breuk en omvallen. De bomen kunnen gevaarlijke situaties opleveren voor weg- en fietspadgebruikers, direct omwonenden en hun eigendommen. Tot onze grote spijt betekent dit dat alle 800 iepen aan de Goudplevierweg en Paradijsvogelweg uit voorzorg worden vervangen.

Oorzaak

De oorzaak van de zwakke verbindingen bij de iepen is het enten. Dat is een teeltmethode waarbij een bovenstam (het bovengrondse deel) op een onderstam (het wortelgestel) is samengevoegd. Deze methode gaat meestal goed, maar kan ook leiden tot latere afstoting. Dit is bij de iepen aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg het geval. De ent-combinaties stoten elkaar na verloop van tijd af. Hierdoor kunnen bomen uiteindelijk omvallen of afbreken op de entplaats. De entplaats zit onder de grond en is daardoor niet zichtbaar. Op het oog lijkt er niets mis met de iepen, maar door dit probleem zijn de afgelopen jaren al verschillende bomen omgewaaid.

    Nieuwe bomen

    We willen benadrukken dat er nieuwe bomen voor de iepen in de plaats komen. Daarnaast voegen we aan de andere kant van waar de bomen nu staan extra groen, water en biodiversiteit toe. Deze plannen worden momenteel uitgewerkt. We gaan ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat iedereen in de toekomst weer van mooie, gezonde bomen kan genieten.

    Meer informatie

    Illustratie Almere skyline
    Jouw mening