Stadstuinen

Stadstuinen Poort Oost

Met Stadstuinen Poort Oost maakt Almere het stadsdeel Almere Poort af, op een bijzondere manier! Met de verdeling in vier woongebieden met ieder een eigen sfeer en een eigen wijze waarop de gemeente de samenwerking zoekt met marktpartijen en particulieren komt Stadstuinen Poort Oost tot uitvoering.

Almere ontwikkelt groen woongebied voor ongeveer 4000 woningen

Stadstuinen is een gebied dat wordt ontwikkeld volgens de principes van Growing Green Cities. Een gebied waar het stadslandschap centraal staat om te werken naar een gezonde, productieve, biodiverse en eetbare stad. Stadstuinen is het deel van Almere Poort Oost dat haar inwoners, ondernemers maar ook marktpartijen motiveert om bewuster te leven, te ondernemen en te bouwen. Het is ook het gebied waar de gemeente in de openbare ruimte het goede voorbeeld zal geven door bijvoorbeeld extra aandacht te schenken aan de keuze van het groen  en de aanleg van een beweeg/sporttrack. Samen wordt de basis gelegd voor een gezonde woon- en werkomgeving met bos, strand, duinen en sportfaciliteiten om de hoek. Op twintig minuten rijden of treinen van Amsterdam.

Stadstuinen Poort Oost wordt een wijk die haar inwoners en ondernemers motiveert een stapje extra te zetten om bewuster te leven. Vanaf de start van de ontwikkeling van Stadstuinen Poort Oost wordt er een leefomgeving gecreĆ«erd die dit stimuleert. Zo hanteert de gemeente bij de ontwikkeling van de wijk vier kwaliteitseisen (duurzaamheidsbouwstenen): Feeding, Greening, Healthying en Energizing. Ieder initiatief dat in Poort Oost wil landen moet minstens een van deze bouwstenen toepassen. Hiermee wordt de basis gelegd voor een gezonde wijk voor zo'n 10.000 inwoners, voor leerlingen en studenten, voor sporters en voor werknemers en werkgevers. Het Topsportcentrum, het zwembad, de scholen en de bedrijven die zich al in het gebied bevinden worden onderdeel van een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. 

Landschappelijk raamwerk van stadstuinen

Stadstuinen Poort Oost bevindt zich aan de westkant van Almere, tussen de A6 en het reeds bebouwde en bewoonde deel van Almere Poort. Stadstuinen Poort Oost wordt een gezonde, toekomstbestendige stadswijk met ruimte voor ongeveer 4000 woningen en voldoende vestigingsmogelijkheden voor bedrijven.