Europakwartier West

Europakwartier: levendige straten, rustige binnenhoven

Het gerealiseerde deel van Europakwartier heeft levendige straten, rustige binnenhoven en een doordachte mix van wonen, werken en voorzieningen.

In het Europakwartier zijn de woningen grotendeels in grote bouwblokken gebouwd met rondom gezamenlijke binnenhoven. Elk blok kent verschillende woningtypen. De inrichting van de binnenterreinen is per bouwblok verschillend.

De statige lanen en straten zijn groen en breed. In de 'plinten' van de centraal gelegen Europalaan is ruimte voor winkels, ateliers, (kleinschalige) bedrijven, kantoren en horecaondernemingen. In het Europakwartier zijn verder een supermarkt, diverse kinder- en jeugdvoorzieningen (basisscholen, voortgezet onderwijs, kinderdagverblijven enz.), een zorgvoorziening en woningen waarin wonen en zorg kunnen worden gecombineerd aanwezig.

Europakwartier West

In Europakwartier West ligt pal achter de glooiende duinen in Almere Poort. De dijk en duinen schermen de wijk af van IJmeer. Het groene Cascadepark omlijst de wijk aan de andere kant. De wijk heeft een ontspannen stedelijk karakter met veel appartementen in een ruime opzet. 

Door de combinatie met kantoren, scholen, buurtvoorzieningen en winkels is het een levendige wijk. De wijk heeft de kenmerken van een stad, maar heeft ook een nauwe verbinding met de omringende natuur. De duinen bieden mooie wandel -en fietsroutes naar het strand. Het Cascadepark ligt centraal in de wijk en is de plek waar bewoners elkaar ontmoeten, wandelen, sporten en picknicken. Het park heeft speelweide en biedt plaats voor kunst en cultuur. Hier ligt ook het bekende Klokhuis.

Voorzieningen

De wijk leeft en heeft volop voorzieningen voor haar bewoners. De Europalaan is een stedelijke laan met aan weerszijden bovenwoningen met de op de begane grond winkels, ateliers, kantoren, horeca en een gezondheidscentrum. Ook voor de basisscholen en voortgezet onderwijs hoeven bewoners de wijk niet uit. Alles is op loop -en fietsafstand, ook het strand en de duinen; de ultieme plek voor ontspanning. De bereikbaarheid is optimaal met de A6 om de hoek en het NS-station Poort centraal in de wijk.

Waterwoningen Frankrijkkade

Er komen 13 waterwoningen aan de Frankrijkkade. Samen met omwonenden willen we bepalen hoe de woningen er ongeveer uit kunnen komen te zien. Dit doen we aan de hand van moodboards. Uit de beelden die we selecteren, gaan ontwikkelaars met architecten aan de slag voor een ontwerp. Wil je meer informatie of woon je in de buurt en heb je geen uitnodiging gekregen? Stuur gerust een mailtje naar infoverberg dit@almere.nl.

Bewoners denken mee over waterwoningen in Poort

Tijdens de bewonersavond in de Topsporthal in Almere op 3 november konden omwonenden input geven over de waterwoningen aan de Frankrijkkade Poort. Maar liefst 32 bewoners gingen in gesprek over wat ze graag zouden zien in de waterwoningen en ook wat juist niet.

Vanuit de eerste avond werd al wel een rode lijn duidelijk: de wens van maximaal 2 bouwlagen, groen, waterwoningen moeten met elkaar verbonden zijn. Deelnemers hebben terug gegeven de avond als prettig te hebben ervaren.

Met alle input wordt nu een moodboard ontwikkeld. Om deze met de bewoners door te nemen volgt er een nieuwe bijeenkomst. Afhankelijk van coronamaatregelen worden omwonenden hiervoor uitgenodigd.

Europakwartier Oost

Europakwartier Oost is onderdeel van het ontwikkelingsplan Stadstuinen waarin het oostelijk van Almere Poort vorm krijgt. Europakwartier Oost is opgedeeld in twee deelgebieden waar in totaal voor de komende jaren zo'n 2400 woningen voorzien zijn. Kijk voor meer informatie bij Stadstuinen.