Ik teken voor je

Ik teken voor je

Een project van stichting De Zijderups, i.s.m. Zorggroep Almere o.l.v. Hein Walter – www.dezijderups.nl

Ik heb sinds 2010 mijn atelier in Woonzorgcentrum Archipel waar ik ruimte heb voor eigen werk, maar het is wel de opzet dat ik projecten organiseer voor bewoners. Dus probeer ik steeds weer nieuwe projecten te bedenken. Toen ik het project Ik teken voor je bedacht, vermoedde ik dat het een sterk project zou kunnen worden door de eenvoudige opzet. Het is een project dat mensen (en ook organisaties) met elkaar verbindt. Waar mensen die niet zo sterk in hun schoenen staan, de gelegenheid krijgen om iets betekenisvols te doen voor anderen. De eerste stap die ik moest nemen, was anderen overtuigen! Nu vraag ik wel vaker subsidie aan en ik weet uit ervaring dat de lokale toezegging cruciaal is. Als de gemeente of lokale organisaties het project niet steunt, dan krijg je ook landelijke fondsen niet enthousiast. De eerste organisatie die ik benaderde was het Wijkteam van Literatuurwijk. Die zagen gelukkig meteen de kansen voor bewoners en daar werd me verteld over het Samen Sterk Budget.

Het is heel fijn dat in Almere de lijnen kort zijn en dat je vaak al heel snel weet of je project kansrijk is om gesubsidieerd te worden. Dat kan eigenlijk niet beter. Het project moet natuurlijk nog wel de formele weg volgen, maar je hebt het vertrouwen dat het waarschijnlijk gaat lukken. Zo ging het ook met Ik teken voor je. Ik kon daarna andere fondsen aanschrijven. Omdat het niet lukte om de begroting dekkend te krijgen, heb ik gelukkig nog een extra beroep kunnen doen op het Samen Sterk Budget. Daarna kon ik starten!

De kracht van het project zit in de sfeer op mijn atelier die ontstaat door de verschillende soorten mensen die bij elkaar zijn. Als mensen er voor het eerst zijn, dan geven ze deze sfeer aan met ‘Zen’. Er is inmiddels een vaste groep, die regelmatig of zelfs altijd komt, en daarnaast zijn er mensen die af en toe komen. De ene keer is het druk, de andere keer is het heel druk, maar dan schikken we gewoon in.

De samenwerking met het Wijkteam veranderde door de vernieuwde privacyregels. Ze mogen geen adressen doorgeven van mensen die wij een tekening zouden willen sturen. Ze mogen zelfs ons initiatief niet meer nadrukkelijk naar voren schuiven, maar alleen een folder geven. Dat is jammer, maar inmiddels is het ik teken voor je project wel goed bekend bij de verschillende instanties die te maken hebben met mensen met een zorgvraag. We krijgen regelmatig nieuwe mensen, van De Dichter bijvoorbeeld, of bewoners van de Aagje Dekenstraat. Maar ook van (oudere) mensen in de omgeving die het hebben gehoord van anderen. De samenwerking met De Omnibus is heel goed. We halen elke donderdag drie kinderen (soms zelfs meer) op uit één klas. Dat betekent dat dezelfde kinderen vaker komen. De eerste keer is soms wat onwennig, maar de keren erna rennen ze als het ware naar het atelier. Ze zijn er nu “Kind aan huis”!

We krijgen soms ook kaartjes terug. Dat vindt iedereen leuk en met name de persoon die dan bedankt wordt. We ondertekenen de tekeningen weliswaar met ‘de zorgkunstenaars’, maar we schrijven in de tekst wel vaak wel wie de tekening gemaakt heeft. 
De tekenaars schrijven over het algemeen niet de tekst achterop de tekening. Dat willen ze niet en we dwingen ze ook niet. Maar het is wel belangrijk dat er een tekst op de achterkant staat! Dat maakt de post persoonlijk. 

We hebben inmiddels een lijst van meer dan honderd adressen. Die hebben we op verschillende manieren verzameld: mensen in de buurt aangesproken, gevraagd op Facebook en door familie van de tekenaars. Die mensen hebben aangegeven dat ze de tekeningen waarderen! Dat is voor ons heel belangrijk. Dan weten we dat de tekeningen in goede aarde vallen. Op deze wijze werken we aan het bestrijden van eenzaamheid op twee manieren. De mensen die het kaartje maken en de mensen die het kaartje ontvangen.