Meer doen met het Samen Sterk Budget

COPD Wandel Challenge.

Een groep van twaalf Almeerse longpatiënten wandelde eind september 5,8 kilometer tijdens de Nationale COPD Wandel Challenge. COPD (Chronisch Obstructief Longlijden) zorgt voor chronische, levenslange luchtwegproblemen.

Begin dit jaar startte in Stedenwijk Noord een wandelgroep bestaande uit COPD-patiënten. Initiatiefneemster Joke Rebel, zelf jarenlang longpatiënt, woonde twee jaar geleden een lezing bij van professor Dekhuijzen, hoogleraar longziekten van het Radboud ziekenhuis. Zijn boodschap: “Elke dag bewegen is een must”. Joke ging toen samen met een groepje senioren uit haar buurt twee keer per week wandelen. Al snel merkte ze dat dit haar enorm goed deed. Ze had veel meer energie over voor de dagelijkse dingen in huis.  

Wandelinitiatief

Omdat ze dit succes wilde delen, bedacht ze samen met fysiotherapeut Suzanne Walrave dit wandelinitiatief voor COPD-patiënten. Via de gemeente hoorde ze over het Samen Sterk Budget. Dat helpt bewoners sociaal krachtiger te worden, zodat ze weer mee kunnen doen aan de samenleving. Met het budget huurde ze een professional in die met de training meegaat.  

De meeste deelnemers hadden zo’n slechte conditie, dat zij aan huis gebonden waren. Dankzij de wekelijkse training kan een deel van hen nu zonder zuurstofflessen wandelen. Het budget haalde ze uit hun isolement. Er ontstond een gevoel van saamhorigheid, het leverde meer energie, meer weerstand, gezondere longen, hart en nieren én een mooie prestatie tijdens de Wandel Challenge!   

Goed idee voor uw omgeving?

Heeft u ook een goed idee voor uw omgeving? Kent u medebewoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken? En wilt u ook in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Samen Sterk budget? Lees de voorwaarden op almere.nl/wijkbudget of ga eens langs bij het wijkteam bij u in de buurt. De wijkwerkers helpen u graag verder met uw idee!