Voorbeeld Almere Buiten Zomerbazaar Hennahof

Zomerbazaar Hennahof: mede mogelijk dankzij wijkbudget

Eind augustus 2014 hebben een aantal bewoners van de Hennahof (Regenboogbuurt) een Zomerbazaar georganiseerd, en daarbij ook gebruik gemaakt van een wijkbudget. Een van de organisatoren vertelt over haar ervaringen.

Maartje Kroon, bewoonster van de Hennahof: ‘Eerder organiseerden we ieder jaar een buurtbarbecue. We maakten eerst de vijvers in ons hofje schoon, en daarna gingen we gezellig samen eten. Heel leuk, maar we wilden graag ook mensen van buiten ons hofje ontmoeten. Enkele jaren geleden hebben we voor het eerst een kleine markt georganiseerd die ook voor mensen van buiten ons hofje was. Dat was een succes en sindsdien is het steeds groter geworden.

Een grotere activiteit betekende wel dat we meer hulp en ideeën nodig hadden, en ook wat meer budget. En omdat het een steeds groter feest werd moesten we vorig jaar voor het eerst een vergunning aanvragen. We zijn toen op het gebiedskantoor gaan praten. De gebiedsmanager wees ons op de mogelijkheid van een wijkbudget. Omdat we een feest wilden organiseren waarbij de bewoners van de wijk, en daarbuiten, elkaar beter konden leren kennen kwamen we voor zo’n budget in aanmerking.

Duurzaam en creatief

Dit jaar hebben we het feest voor de tweede keer groot aangepakt. We zijn weer op het gebiedskantoor gaan praten over onze ideeën, de vergunning en een mogelijke bijdrage uit het wijkbudget. Doordat we als organisatoren inmiddels aardig wat mensen kennen, ging het organiseren eigenlijk heel makkelijk. We hadden bedacht dat het een creatieve en duurzame markt moest worden, dus anders dan de ‘gewone’ markt op donderdag. We konden inderdaad weer een bijdrage uit het wijkbudget krijgen en dat hebben we gebruikt om de marktkramen mee te bekostigen. Spontaan boden allerlei mensen en organisaties hun medewerking aan. Weet hoe je Leeft bijvoorbeeld, en de Almeerdaagse.

Naast de markt gebeurde er nog meer, zoals een optreden van een toneelgroep en een springkussen voor de kinderen. Zo is het een feest geworden van mensen uit Almere Buiten, voor mensen uit Almere Buiten. En daarbuiten! Er zijn zo’n 400 tot 500 bezoekers op af gekomen.

Verbindingen creëren

Het was kortom een erg geslaagde dag. Als een van de organisatoren vond ik het mooi om verbindingen tussen mensen te kunnen creëren. En die verbindingen zijn er nu nog steeds. Een van de buurtbewoners loopt bijvoorbeeld stage op een school die ook betrokken was bij de Zomerbazaar, en met de organisatie van de Almeerdaagse hebben we afgesproken dat we over en weer elkaars tenten lenen om te gebruiken bij evenementen.

We waren dus erg blij met het wijkbudget, en hebben daarnaast ook heel veel profijt gehad van de ideeën die de gebiedsmanager nog meer aandroeg. Ik zou daarom iedereen willen aanraden om als ze iets willen organiseren voor de buurt, te gaan praten op het gebiedskantoor.’

Ook weten of uw idee kans maakt op een bijdrage uit het wijkbudget? Kijk onder Wijkbudgetten.