Voorbeeld Almere Haven bijenlint De Grienden

Almere Haven: wijkbudget laat goede ideeën bloeien

Mies van Gessel weet van aanpakken. Samen met een groep buurtbewoners en leerlingen van IKC De Regenboog heeft zij dit jaar een kleurrijk bijenlint in De Grienden aangelegd. Om dit voor elkaar te krijgen heeft Mies onder andere een beroep gedaan op het wijkbudget van gemeente Almere. Het wijkbudget is een financieel steuntje in de rug om goede ideeën van Almeerders te laten bloeien.

"Vorig jaar las ik in de krant over het bijenlint dwars door de stad onder de hoogspanningsleidingen. Het bijenlint vond ik zo leuk omdat die bloemen er natuurlijk mooi uitzien, maar ook kunnen bijdragen om de bijensterfte terug te dringen Ik dacht aan vroeger. Aan mijn tijd op De Vrijschool in Amsterdam. Bovenop het dak van de school stonden bijenkasten en we konden daar terecht voor een kaakje met honing.

Dat ik ook zelf aan de slag wou met bloemetjes en bijtjes kwam tijdens 'Groen in uw wijk', georganiseerd door MooiZoGoedZo. Ik bezocht met een buurvrouw deze bijeenkomst en wij raakte erg geïnspireerd door allerlei leuke initiatieven. Het zorgde niet alleen voor inspiratie, maar we kregen ook concreet handvatten om een goed groen idee echt van de grond te krijgen.

De puzzelstukjes vielen pas echt in elkaar bij de netwerkbijeenkomst van Growing Green Cities. De gebiedsmanager van Almere Haven en de directeur van Stad en Natuur hielpen mij daar ter plekke met het opstellen van een stappenplan en gaven aan hoe fondsen te werven, waaronder het wijkbudget van de gemeente Almere."

Een financieel steuntje in de rug

Met het wijkbudget hebben wij er voor gezorgd dat de plek waar het bijenlint moest komen keurig is gefreesd en ook hebben we er zaaigoed van gekocht. Ook gaf het wijkbudget ruimte om een imker een gastles te laten geven aan groep 6 van de De Regenboog. Zo kregen de buurtkinderen mee waarom het zo belangrijk is dat er bijen zijn.

Het zag er dit jaar prachtig uit en hoewel het bijenlint nu is uitgebloeid, krijg ik nog steeds positieve opmerkingen van buren die er van genieten. Ik hoop dat we in 2015 opnieuw het bijenlint kunnen inzaaien met leerlingen van de school. Misschien lukt het om een imker ergens in de wijk een bijenkast te laten zetten. Ook komt onze eigen buurtmoestuin steeds dichterbij.

Drie stappen naar succes

Ik raad Almeerders met een goed idee aan om de wijkregisseur van de gemeente op te zoeken. Zij denken met je mee. Zorg daarna dat je medestanders krijgt onder je buurtgenoten. Met een goed doordacht plan en voldoende draagvlak is het aanvragen van een wijkbudget een eenvoudige laatste stap.

Het zou fijn zijn als ik met mijn verhaal andere Almeerders inspireer om ook de handen uit de mouwen te steken en samen de stad te maken."