Direct naar paginainhoud

Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen op 14, 15 & 16 juni 2024 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. In Almere zijn er op zaterdag 15 juni in de stad verschillende activiteiten te doen. Zo kan jong en oud kennismaken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken.

Hoewel Almere nog een jonge stad is, ligt er een rijke geschiedenis onder haar voeten. Je vindt er overblijfselen uit de Steentijd, sporen uit de Zuiderzeetijd en vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Kom ook op zaterdag 15 juni en ontdek jouw geschiedenis! 

Programma Nieuwe Bibliotheek

Stadhuisplein 101

Zeker zijn van een plekje? Meld je dan vooraf aan via de website van de bibliotheek.

Een reis door de tijd met VR - Stad en Natuur – 11:00-15:00  uur

Een kijkje nemen in de steentijd of een stukje meevaren op een VOC-schip. Vandaag kun je 4 Virtual Reality films te bekijken waarin verschillende archeologische vondsten uit de omgeving van de Oostvaardersplassen te zien zijn.

In vier korte, spannende virtual reality films worden bezoekers mee terug genomen naar de vier perioden in de Nederlandse geschiedenis: de Steentijd, de Bataafse opstand, het VOC-tijdperk en de Tweede Wereldoorlog. Uit deze vier perioden zijn restanten gevonden in de Oostvaardersplassen die de geschiedenis van het gebied onthullen. De films zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels en bedoeld om vooral een jongere doelgroep aan te spreken.

Vraag het de archeoloog – Erfgoedhuis Almere – 11:00-12:00 uur

Altijd al een echte archeoloog willen ontmoeten? Namens Erfgoedhuis Almere is er een archeoloog aanwezig. Erfgoedhuis Almere neemt een aantal vondsten uit Almere mee die je kunt bekijken en aanraken. Heb je zelf wel eens iets gevonden en weet je niet wat het zou kunnen zijn, neem je vondst vandaag dan mee en laat de archeoloog ernaar kijken!

Lezing Frans Roescher – Paleontoloog / AWN Flevoland – 12:30-13:30 uur

Frans Roescher neemt je mee naar een wereld van Nijlpaarden en Bosolifanten van voor de laatste IJstijd. Zijn verhaal wordt geïllustreerd aan de hand van spectaculaire vondsten uit het Markermeer.

Kindervoorstelling - De Avonturen van twee Koggemuizen - leeftijd: 6-10 jaar- door Gerard Poot- 11:00-11:30 uur en 13:00-13:30 uur

In dit poppentheater ga je mee op avontuur met twee Koggemuizen. Het belooft een spannend verhaal te worden vol magische momenten.

Het verhaal speelt zich af rond 1200, toen Urk nog een eiland was. Voor het vervoer over de (vaak woeste!) Zuiderzee werd gebruik gemaakt van Koggeschepen. De muisjes gaan mee met een koggeschip naar Amsterdam om daar een magische robijn op te halen. Op de terugreis besluiten ze niet mee te gaan met het schip en vragen de kapitein om de magische robijn af te geven op Urk. Maar dan begint het heel erg te stormen op de Zuiderzee….

Demonstratie digitale illustraties maken – door archeologisch en historisch illustrator Nils Raavé – 11:00-12:00 uur en 14:00-15:00 uur 

Laat je meenemen in de wereld van de bijzondere digitale illustraties van kunstenaar Nils Raavé. Nils Raavé is archeologisch en historisch illustrator. Met zijn illustraties geeft hij ons een kijkje in het verleden. Op deze dag laat hij zien hoe zijn illustraties tot stand komen. Welk historisch beeldmateriaal gebruikt hij en welk archeologisch referentiemateriaal? En hoe ontstaan zijn illustraties vervolgens in photoshop. Stel gerust al jouw vragen.
 

  Programma Vindplaatsen

  VINDplaats Zenit  10.00-14.00 uur , leeftijd: 10-15 jaar 

  Sumatraweg 2

  In de prehistorie moet je alles zelf maken, daarom kun je vandaag bij VINDplaats Zenit aan de slag met hutten bouwen, soep maken op een zelfgemaakt vuurtje en jute beschilderen. Ook kun je zelf als archeoloog op zoek naar vondsten, door middel van metaal detectie of het opgraven van scherven. Ook is er een prehistorisch re-enactor die je laat zien hoe er vroeger geleefd werd op deze plek en hoe je vuursteen kunt bewerken.

  Smullen en Spelen 12.00-20.00  

  Enrico Fermistraat 30

  Ontdek de archeologische vindspeelplaats bij pannenkoekenhuis Smullen en Spelen. Hier kun je eten op een plek waar 10.000 jaar geleden de Jagers en Verzamelaars ook echt aten.

  Extra programma op zondag 12.00 - 14.00 uur. Meet & Greet met een echte archeoloog.

  Tip: stempel voor een gratis pannenkoek

  Haal een stempel op een van de deelnemende locaties tijdens de Nationale Archeologiedag in Almere en krijg een gratis pannenkoek bij Smullen en Spelen!

  Spelregels
  • Bij een volle stempelkaart ontvangen kinderen t/m 17 jaar een gratis kinderpannenkoek bij Smullen en Spelen.
  • De volle stempelkaart is t/m 1 juli 2024 in te leveren bij Smullen en Spelen. 

  Sfeerimpressie Archeologiedagen 2022

  Illustratie Almere skyline
  Jouw mening