Direct naar paginainhoud

Open Monumentendag

Op 9 en 10 september is het Open Monumentendag. Ook in een jonge stad als Almere kun je aan een aantal interessante activiteiten deelnemen.

Maak kennis met het Cultureel Erfgoed van Almere. Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 9 en zondag 10 september, staat dit jaar Levend Erfgoed centraal. Culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Deze vorm van erfgoed verandert met de tijd mee. Denk aan het Kersenbloesemfeest in de Regenboogbuurt, verhalen over de pionierstijd in Almere of het bespelen van carillons. Toegang tot de gebouwen en activiteiten is gratis, tenzij anders is vermeld. Voor enkele activiteiten kun je je van tevoren aanmelden.

Je kunt ook meedoen aan de fotowedstrijd en een dinerbon van 100 euro winnen. 

Op zaterdag 9 september is ook de Challenge Amsterdam-Almere. Hierdoor zijn sommige wegen afgesloten. Kijk op challenge-almere.com voor meer informatie.

Programma zaterdag 9 september

Activiteiten

A. Rondleiding 'Historie & Erfgoed' in Almere Haven

Startpunt: Corrosia, Markt 43
11.00 uur, 13.00 uur en om 15.00 uur (rondleiding duurt max. 1.5 uur)
Almere Haven is de oude kern van Almere. Wandel mee langs de historische plekken en de bijzondere kunstwerken in het oudste stadsdeel van Almere. Een enthousiaste stadsgids neemt je mee en vertelt over historie en erfgoed om trots op te zijn.

B. Schapenpraatjes in het Vroege Vogelbos, Almere Haven

13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur
Bij de Schaapskooi heeft Stad & Natuur 4 oude schapenrassen en een oud geitenras. De belangrijkste taak van de schapen is het bestrijden van de reuzenberenklauw, die volop groeit in onder meer het Vroege Vogelbos. Beheerder Anita vertelt bij de Schaapskooi over de bijzonderheden van dit levend erfgoed. De bezoekersruimte is de hele middag open.

C. Fietsroute Buitenkunst Almere Haven

Zelfstandig, gratis afhalen bij Corrosia, Almere Haven
Almere Haven wordt opgesierd met circa 30 kunstwerken in de openbare ruimte. Pak de fiets of de scootmobiel of ga wandelen en laat je verrassen door een veelheid aan buitenkunst verspreid over dit groene stadsdeel.

D. Hondsdol bij Café op 2

Stadhuisplein 2, Almere Stad
21.00-00.00 uur
Optredens van (bekende) Almeerse artiesten en bands in het café bij De Voetnoot.

Locaties

1. De Lichtboogtoren

Klokkeluiderstraat 10, Almere Stad
11.00-13.00 uur
Als startschot van Open Monumentendag Almere luiden op zaterdag om 11.00 uur de kerkklokken van de Lichtboogtoren in Almere Stad. Voor wie de 91 treden wil beklimmen; je kunt meekijken bij de stadsbeiaardier en misschien zelfs even te spelen.

2. Stadsarchief Almere

Stadhuispromenade 2, Almere Stad
12.00-16.00 uur
'Almeerders op de fotorol’ is een tentoonstelling met foto’s van Almeerders uit de beginjaren van de stad. Gemaakt door de fotografen Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friesländer. Stadsarchief Almere laat meer dan 600.000 fotonegatieven van deze fotografen digitaliseren en maakte uit deze enorme collectie een prachtige eerste selectie.

3. De Voetnoot

Stadhuisplein 2, Almere Stad
12.00-17.00 uur
Vandaag houdt De Voetnoot open huis. Neem een kijkje binnen in het gebouw en maak kennis met de culturele ondernemers in De Voetnoot. 
In de mini-bioscoop van theatergezelschap BonteHond wordt de serie ‘Minuutje’ getoond. Theatergroep Suburbia laat registraties van theatervoorstellingen zien en er is een korte voorstelling met een doorlopende workshop rondom Wayang (schaduwtheater). Ook er zijn optredens van verschillende bands en een DJ.

4. Corrosia

Centraal Informatiepunt, Markt 43, Almere Haven
11.00-16.00 uur
Bezoek de tentoonstelling 'De Stad, mijn Canvas’ van Teo Krijgsman met fotografische werken in de vorm van grote prints, aan de muur en verwerkt in een groot formaat boek.
Op zaterdag starten vanaf hier de rondleidingen en je kunt hier ook terecht voor alle informatie over het evenement.

5. Voormalig Politiebureau Almere Haven

Bivak 1
11.00-16.00 uur
Het politiebureau is het eerste gerealiseerde ontwerp van het nu wereldberoemde architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas. Het politiebureau is het eerste monument van Almere; het kreeg de monumentenstatus in 2019. Voormalige politieagenten van Almere die hier jaren hebben gewerkt nemen je mee terug de tijd in met verhalen van vroeger. Ook kun je hier luisteren naar de belevenissen van een van de eerste 100 inwoners.

6. Goede Rede Kerk

Kerkgracht 60, Almere Haven
11.00-17.00 uur
Tijdens de openingstijden kun je rondkijken in de kerk, en persoonlijke uitleg krijgen over de geschiedenis en de mooie plekjes van het Almeerse ‘monument’ Goede Rede, zoals de kerkzaal, de stiltekapel en het Franse barokorgel van Verschueren (1979). Daarnaast zijn er 3 concerten van Nederlandse organisten, want zaterdag is het ook Nationale Orgeldag.

7. Goede Rede Toren

Kerkgracht 60, Almere Haven
14.00-17.00 uur
Op zaterdag kun je onder begeleiding van een gids de Goede Rede Toren beklimmen en een kijkje nemen bij een van de stadsbeiaardiers van Almere. Onderweg naar boven leer je meer over het beroep en het instrument.

8. Het Bivakhuis

Meentweg 2, Almere Haven
13.30-18.00 uur
De eerste bewoners van Almere waren echte pioniers, zij woonden in tijdelijke huizen. De acht huizen werden aangeduid als 'Het Bivak’ en stonden op de plek waar later het centrum van Almere Haven zou komen. Het Bivakhuis is de laatste van de eerste houten barakken in Almere en staat sinds een aantal jaren in het tuinpark VTV Water-Land. Om 14.00 uur onthult wethouder Ahles Het Bivakhuis feestelijk als monument. Verder hoor je hier gedichten en verhalen en komt er een shantykoor optreden. 's Middags haal je hier heerlijke poffertjes bij een poffertjeskraam.

9. Vindplaats de Bult, Almere Hout

Informatiebord Zwaanpad. Fietspad Zwaanpad is goed te bereiken via de Zilvermeeuwlaan.
12.00-17.00 uur 
In de wijk Vogelhorst ligt het erfgoed in de bodem. Er zijn hier bijzondere vuursteentjes gevonden, waaruit blijkt dat er in de Steentijd ook al mensen woonden. De archeologische vindplaats De Bult ligt in een park dat zo is ingericht dat de historische betekenis ervan zichtbaar en beleefbaar is. Op zaterdag kun je hier de Erfgoedmarkers zien en er wordt informatie gegeven over de vindplaats. Ook is er wat te drinken en te snoepen.

Programma zondag 10 september

Activiteiten

A. Japanse verhalen voor volwassenen

Startpunt: Philadelphia Wonen, Borneostraat 2, Almere Buiten
Start om: 13.00 – 13.45 – 14.30 – 16.00 uur (tijdens een wandeling onder de bomen)

B. Japanse verhalen voor kinderen

13.00 – 16.00 uur (doorlopend elk kwartier, binnen)
Philadelphia Wonen, Borneostraat 2, Almere Buiten

C. Muziekwandeling Pampus (vol) 

Start- en eindpunt zijn bij parkeerplaats De Kiem bij Pampushout.
11.00 en 11.30 uur 
Een interessante wandeling door het Stadsbos Pampushout met drie ingrediënten: natuur, archeologie en muziek! Wandel mee met de IVN-natuurgids die veel weet te vertellen over het bos en de historie. Onderweg worden we op diverse plaatsen verrast door miniconcertjes klassieke muziek.  

Locaties

1. Regenboogbuurt

Centraal Informatiepunt : Philadelphia Wonen, Borneostraat 2, Almere Buiten
13.00-17.00 uur
Het Kersenbloesemfeest in de Regenboogbuurt is immaterieel erfgoed van Almere. Met dit feest wordt jaarlijks het begin van de lente gevierd onder ruim 850 Japanse sierkersenbomen. Natuurlijk is er in september geen bloesem, maar je kunt vandaag toch van het feest Almere genieten. En wie weet, kun je de eerste rode kleuren van de herfst al zien. Bij het centrale punt zijn films, expositie en workshops Dit is ook het vertrekpunt voor de rondleidingen en verhalen. 

2. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

Oostvaardersbosplaats 1, Almere Buiten
12.00-17.00 uur
Vandaag kom je alles te weten over de gebruiken van de allereerste bewoner van de polder: de Neanderthaler. Tijdens de tentoonstelling 'Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden’ leer je over uitgestorven exotische dieren en ook over onze verre voorgangers. Er zijn activiteiten en je kunt je verwonderen over bijzondere werktuigen.

3. Het Zeilend Scheehout

Verlaatweg 10, Almere Hout
10.00-16.00 uur
Het Zeilend Scheehout is een landelijke vereniging met basis in Almere die kleine houten roei-zeilboten van rond 100 jaar oud restaureert en ermee vaart. De boten zijn zeilwherry's, oorspronkelijk een Engels boottype dat in de negentiende eeuw in Londen op de Thames ontstaan is en vandaar in flinke aantallen naar Nederland geëxporteerd is. Wie als lid een boot restaureert en mooi houdt, mag de boot levenslang gebruiken. Vandaag is iedereen welkom om een kijkje te nemen bij deze gerestaureerde boten. Ook de werkplaats is open en er liggen ook boten die nog gerestaureerd kunnen worden.

4. Strandlab

IJmeerdijk 1-B, Almere Poort
12.00-16.00 uur
StrandLAB is een buitenlaboratorium voor cultuur, ontwikkelplek voor talent en culturele broedplaats gevestigd aan het Almeerderstrand. Door samen met anderen vernieuwende ideeën en creatieve projecten te realiseren, bouwt StrandLAB aan de cultuur van Almere. Tijdens Open Monumentendag wordt er een tipje van de sluier opgelicht van andere evenementen en het immateriële erfgoed van het Almeerderstrand gedeeld. Zondag houdt StrandLAB open huis. 

5. De Voetnoot

Stadhuisplein 2, Almere Stad
12.00-17.00 uur
Ook op zondag houdt de Voetnoot open huis. Gitaarorkest Nederland houdt een repetitie op de derde verdieping (Ingang B) en je mag daarbij zijn. Theatergroep Suburbia laat registraties van theatervoorstellingen zien en er zijn optredens van diverse bands en een DJ.
 

Erfgoedhuis Almere

Erfgoedhuis Almere is de plek waar je alles te weten komt over de ontstaansgeschiedenis van Almere. Op deze pagina vind je de openingstijden, routebeschrijving en contactgegevens.  

Contact

Voor vragen of opmerkingen mail naar erfgoed@almere.nl

Illustratie Almere skyline
Jouw mening