Direct naar paginainhoud

Koninklijke onderscheiding

Iemand kan kan een koninklijke onderscheiding, een lintje, verdienen voor persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving. Zoals vrijwilligerswerk, een betaalde hoofdfunctie of een combinatie daarvan.

Kort voor Koningsdag reiken de burgemeesters in alle gemeenten in Nederland koninklijke onderscheidingen, lintjes, uit aan personen die zich op een bijzondere manier voor de maatschappij hebben ingezet. Lintjes worden uitgereikt tijdens een bijzondere gelegenheid of op de laatste werkdag voor Koningsdag: de lintjesregen. Het is ook mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een bijzondere gelegenheid.

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. Maar deze personen zouden we best eens in het zonnetje mogen zetten. Ken je zo iemand, en vind je dat die publieke erkenning verdient? De meest waardevolle waardering is het toekennen van een onderscheiding of ‘lintje’. Iedereen mag zo’n lintje aanvragen. Personen komen in aanmerking als zij minimaal 15 jaar hebben gewerkt of andere werkzaamheden hebben verricht die voor de maatschappij waardevol zijn. 

Aanvragen van een koninklijke onderscheiding

Iedereen kan iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding. Iemand komt in aanmerking voor een lintje als hij of zij bijzondere verdiensten heeft verricht op maatschappelijk of wetenschappelijk gebied en in belang van de samenleving.

De voordracht gebeurt volgens een vaststaande procedure. Op de website van de Kanselarij moet je het formulier Aanvraag koninklijke onderscheiding invullen. Een gemeenteambtenaar bekijkt het verzoek en beoordeelt of er voldoende reden is voor de voordracht. Mogelijk neemt die daarvoor eerst contact met je op. Hierna ontvang je per e-mail een link naar het complete digitale voorstelformulier.

Aanvragen voor de jaarlijkse lintjesregen kun je insturen tot en met 13 juli van het lopende jaar.

Waar je op moet letten

  • De voorgestelde persoon woont in de gemeente Almere
  • De verdiensten zijn veelal langdurig en/of op basis van een opvallend initiatief met veel maatschappelijke uitstraling
  • De verdiensten lopen tot op de dag van vandaag, of zijn op moment van uitreiking niet langer dan een jaar geleden afgerond
  • Verdiensten zijn op lokaal, regionaal en/of (inter-)nationaal niveau

De volledige richtlijnen staan op lintjes.nl.

Bijzondere gelegenheid aanvragen

Het is ook mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een bijzondere gelegenheid. Dit is een uitreiking op een ander moment. Dit kan alleen als er een direct verband is tussen de verdiensten en een speciale dag. Bijvoorbeeld bij een jubileum of het beëindigen van een belangrijke bestuursfunctie. De aard van de bijzondere gelegenheid moet aansluiten bij het zwaartepunt van de verdiensten van de persoon die wordt voorgedragen. Deze aanvraag doe je minimaal 6 maanden voor de datum van uitreiking!

Hulp bij aanvragen

Kun je hulp gebruiken bij het invullen of heb je andere vragen over de aanvraagprocedure? Neem dan contact met ons op via kabinet@almere.nl of vraag via telefoonnummer 14 036 naar het Kabinet.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening