Koningsdag

Aanvragen evenementenvergunning Koningsdag

Het klinkt ver weg: woensdag 26 en donderdag 27 april 2023. Voor je het weet is het weer Koningsdag. Heb je plannen om een evenement te organiseren? Dan kun je een vergunning aanvragen via almere.nl/evenementenvergunning; dat kan tot en met woensdag 1 februari 2023 als het gaat om grote evenementen. Organiseer je een klein evenement voor bijvoorbeeld school, kinderdagverblijf of buurthuis, dan heb je tot en met woensdag 1 maart 2023 om jouw vergunningaanvraag in te dienen. Eerder indienen mag natuurlijk altijd!
Vergeet niet om het evenement ook aan te melden bij Almere City Marketing voor de evenementenkalender. Daar wordt beoordeeld of het evenement op de gevraagde locatie gehouden kan worden.

Inschrijven voor de markt op Koningsdag 

Tijdens Koningsdag is er in Almere één locatie voor commerciële handelaren: het Stadhuisplein. Elders in de stad zijn commerciële activiteiten niet toegestaan, ook niet op de Vrijmarkt. We zijn momenteel bezig met de vergunningaanvraag en als die rond is, zijn de tijden bekend en gaat de inschrijving open. Aanmelden kan tot en met en met woensdag 5 april via www.koningsmarktalmere.nl. Hier is ook het laatste nieuws te vinden. 

Voor Koningsdag hoef je Almere niet uit. Het Koningsdagfeest in Almere begint al op woensdagavond 26 april en gaat door tot en met donderdagavond 27 april. Op veel plekken zijn er vrijmarkten en muzikale activiteiten.

Met de bus of fiets op Koningsdag 

Vanwege de verwachte drukte raden wij je aan met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Met de bus komt je via de busbanen gemakkelijk van en naar Almere Stad en van daaruit kunt u ook naar Almere Haven, Buiten of Poort.

Spelregels Koningsdag

Koningsdag is een feest voor iedereen. Om dat zo te houden, zijn er een aantal spelregels voor de activiteiten tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Deze gelden voor heel Almere.

Verkeer en parkeren

Op Koningsdag kan je gebruikmaken van alle parkeergarages en –terreinen in de centra van Almere voor het gebruikelijke parkeertarief. Houd er rekening mee dat auto’s die geparkeerd staan in de vrijmarktzones en de toegangswegen daarnaartoe worden gesleept. In Almere Buiten is er een stop- en parkeerverbod op de Evenaar. Je kan de stadscentra goed bereiken met het openbaar vervoer. Kom je op de fiets, dan kun je de fiets parkeren in de overdekte fietsenstallingen op loopafstand van de vrijmarkt.

Muziek

Versterkt muziek maken mag alleen op de daartoe aangewezen evenemententerrein waarvoor een evenementenvergunning is afgegeven. In het vrijmarktgebied is het toegestaan om onversterkt muziek te maken. 's Nachts tussen 0.00 en 7.00 uur mag je geen muziek of lawaai maken.

Commerciële markt

Op het Stadhuisplein in Almere Stad Centrum staat een commerciële markt. Commerciële handelaren hebben zich hiervoor aangemeld. Aansluiten op de dag zelf is niet mogelijk. Zij mogen geen alcohol verkopen, tenzij hiervoor een ontheffing (Drank- en Horecawet art. 35C) is verleend.

Schoonmaak en containers

Onze medewerkers doen er alles aan om de straten en pleinen na Koningsnacht en -dag zo snel mogelijk schoon te maken. Help hen daarbij. Heb je niet alle spullen verkocht? Neem ze dan weer mee naar huis, doneer ze aan de kringloopwinkel of breng ze naar het recyclingperron. Lege verpakkingen en ander afval kun je kwijt in de containers bij de vrijmarkten.

Handhaving

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn er extra politieagenten en toezichthouders aanwezig. Zij treden op tegen mensen die zich niet houden aan de spelregels of hun aanwijzingen niet opvolgen. Houd je aan de spelregels en volg de aanwijzingen van de handhavers op, dan hebben we in Almere straks een geweldig feest.

Een mooie Koningsdag gewenst voor iedereen! 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het Evenementenloket via telefoonnummer 14 036 of mail naar info@almere.nl.

Inhaaldagen afvalbakken

Op Koningsdag legen we geen afvalcontainers. In plaats daarvan komen we op een vervangende dag containers legen. Dit doen we tot 20.30 uur. Laat jouw bak dus tot deze tijd op de opstelplaats staan. Check de Afvalapp voor de juiste ophaaldag.

Openingstijden

Op Koningsdag is de gemeente gesloten. Het stadhuis, de recyclingperrons en het Upcyclecentrum zijn deze dag dicht. Ook het telefoonnummer 14 036 is niet bereikbaar.