Direct naar paginainhoud
menu

'Almere Boven', tentoonstelling met luchtfoto's over de ontwikkeling van de stad

Almere Boven, luchtfoto-tentoonstelling

Het Stadsarchief Almere stelde de tentoonstelling 'Almere Boven' samen. Uit de bijna 25.000 luchtfoto's uit de collectie van het Stadsarchief zijn de meest bijzondere foto's geselecteerd. Er was zoveel mooi materiaal dat er op 25 augustus op vier locaties in Almere tentoonstellingen open gingen. De tentoonstelling is nu nog te bezoeken in het Erfgoedhuis in Buiten en in het Stadsarchief in Almere Stad.

Stadsarchief Almere (25 augustus - voorjaar 2021), wo t/m vr van 13:00 - 17:00 en op verzoek.
Let op: i.v.m. de nieuwe lockdown is de expo gesloten t/m di 2 maart 2021

Erfgoedhuis Buiten (25 augustus - voorjaar 2021) di t/m do van 13.00 - 16:00.
Let op: i.v.m. de nieuwe lockdown is de expo gesloten t/m 2 maart 2021

De nieuwe bibliotheek | Stad (25 augustus - 6 december 2020), deze tentoonstelling is afgelopen

De nieuwe bibliotheek | Haven (25 augustus - 6 december 2020), deze tentoonstelling is afgelopen

Neem voor vragen en verzoeken n.a.v. de tentoonstelling Almere Boven contact op met Michel Langendijk via mlangendijkverberg dit@almere.nl

Verwacht: nieuwe website Stadsarchief

Begin 2021 krijgt het Stadsarchief Almere een nieuwe website. De site toont de highlights van de collectie waaronder heel veel van de foto's van de tentoonstelling Almere Boven. De site biedt bewoners van Almere en andere belangstellenden een makkelijke ingang tot het erfgoed van de stad waaronder de projecten, publicaties en tentoonstellingen van het Stadsarchief.

Voor het dieper zoeken in de collectie is en blijft digitaalerfgoed Almere beschikbaar. Sinds 25 augustus zijn in deze database bijna alle gedigitaliseerde luchtfoto's op te zoeken. Gebruik de zoekterm 'luchtfoto' en switch naar afbeeldingenoverzicht in de linker kolom. Gebruik extra termen zoals 'Weerwater' of 'Stripheldenbuurt' voor specifiekere zoekresultaten. 

Video's over de tentoonstelling Almere Boven

Serie video's waarin de burgemeester, een luchtfotograaf, de stadsecoloog, de founding fathers, een stedenbouwkundige en de samensteller van de expo vertellen over de luchtfoto's. 

. Kijk hier de online lezing van samensteller Michel Langendijk terug (24 november in de nieuwe bibliotheek), in 50 minuten neemt hij je mee door de geschiedenis van de stad.

Virtuele opening van Almere Boven met burgemeester Franc Weerwind in gesprek met samensteller Michel Langendijk en de onthulling van de eerste foto van Almere.

Luchtfotograaf Dick Sellenraad vertelt hoe het was om over de lege polder te vliegen, foto's te maken en de stad te zien ontwikkelen, met ook alle ruimte voor de natuur. Stadsecoloog Ton Eggenhuizen vertelt over de natuur in het Almere van nu.

Founding Father Brans Stassen over de meerkernige stad, Haven (vanaf 1975) en Stad (vanaf 1980) n.a.v. de luchtfoto's van Almere Boven

Stedenbouwkundige Ria van Dijk en founding father Jan Frans de Hartog over de collectie foto's, stedenbouwkundige trends en de ontwikkeling in Buiten (1984) en Poort (2005)

Digitaal Erfgoed Almere

Via digitaal erfgoed kun je documenten inzien uit het gemeentelijk beleidsarchief (tot en met 1994) en uit diverse collecties en archiefinventarissen van organisaties en particulieren uit Almere. Dit overzicht toont alle archieven en collecties die momenteel beschikbaar zijn. Daarnaast kun je zoeken in de beeldcollectie, met zo'n 40.000 Almeerse foto's.

Stadsarchief Almere

In het Stadsarchief vind je ruim 40 jaar geschiedenis van Almere. Je kunt hier documenten, boeken en beeldmateriaal van gemeente, organisaties en particulieren opvragen. Heel veel materiaal is ook digitaal beschikbaar.

Almere Boven in de pers

De tentoonstelling Almere Boven is regionaal en landelijk volop in het nieuws geweest. Hier een aantal links naar interviews en artikelen:

Walk of Fame

De Walk of Fame Almere – een route van 46 tegels in het centrum van Almere - vertelt het verhaal van Almere. Elke tegel belicht per jaar een betekenisvolle gebeurtenis, ontwikkeling of een belangrijk persoon. Via de QR-code op de tegel is meer achtergrondinformatie te zien over de historie van deze New Town.

Op 12 september 2020, werd de Dierenambulance Almere toegevoegd als 46ste tegel. Vorig jaar 'won' Kamp Seedorf, de beroemde groep straatkunstenaars uit Almere.

De geschiedenis van Almere

In het stadsarchief vind je ruim  40 jaar geschiedenis van Almere. Je kunt hier documenten, boeken en beeldmateriaal van gemeente, organisaties en particulieren opvragen. Van beleidsarchief van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) en de overhandiging van de sleutels van de eerste bewoners van Almere op 30 november 1976 tot de stukken van de huidige gemeente Almere en foto's van recente gebeurtenissen. Het archief voegt regelmatig nieuw materiaal toe.

Vragen over archiefmateriaal?

Veel materiaal is digitaal beschikbaar via digitaalerfgoed, maar niet alles. Heb je vragen over het zoeken van informatie in het stadsarchief? Of wil je materiaal inzien? Kom dan naar het stadsarchief. Als je dat wilt, kun je vooraf een afspraak maken. Wil je een archiefstuk inzien? Geef dit dan minimaal één dagdeel van tevoren aan. Bel 14 036 en vraag naar het stadsarchief, of stuur een e-mail naar stadsarchiefverberg dit@almere.nl.

Het Stadsarchief is te vinden aan de Stadhuispromenade nummer 2, op de begane grond van de Nieuwe Bibliotheek, tegenover het stadhuis. Het Stadsarchief is in verband met Covid-19 tot nader order gesloten, maar via email kun je wel een afspraak maken of vraag stellen.

Naar boven

Tentoonstellingen en publicaties

Regelmatig stelt het stadsarchief tentoonstellingen en publicaties samen. De exposities zijn –gratis– te zien in het Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2 (linksom bij de Nieuwe Bibliotheek) in Almere Stad. Openingstijden: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 - 17.00 uur.

Bouw mee aan de Almeerse geschiedenis

Jouw suggesties en tips zijn van harte welkom bij het Stadsarchief. Herinneringen aan en van Almeerse persoonlijkheden, verenigingen en comités zijn de bouwstenen van de Almeerse geschiedenis. Jij en jouw organisatie zijn van harte uitgenodigd om mee te bouwen aan de geschiedenis van Almere en beeldmateriaal en documenten aan te leveren aan het archief.
Mail naar stadsarchiefverberg dit@almere.nl

Naar boven

Almere op de kaart

Je kunt de ontwikkeling van Almere ook vanuit de lucht volgen, vanaf de eerste luchtopname uit 1961, van de Amerikaanse spionagesatelliet Corona. Kijk vanaf 800 kilometer hoogte mee met de satellieten via satellietfoto. De beelden zijn ook verkrijgbaar in 3D-kaarten bij het Stadsarchief en de VVV.

In 2020 is in het Stadsarchief de tentoonstelling Almere Boven te zien, waarin de geschiedenis van de stad wordt verteld aan de hand van –veelal– historische beelden uit de lucht.

Naar boven

Stamboomonderzoek

Voor stamboomonderzoek is Almere nog wat te jong: voor vragen over genealogie kun je het best terecht bij het Centraal Bureau voor Genealogie (cbg) of Genlias stamboomonderzoek wiewaswie.

Naar boven

Materiaal voor het onderwijs

Stadsarchief Almere organiseert activiteiten voor scholen en andere groepen. Je kunt contact opnemen over de mogelijkheden via e-mail of bellen naar 14 036 (vraag naar het stadsarchief).

Basisonderwijs

 • Hulparchivarissen gezocht
  Voor basisschoolleerkrachten is er een pakket met een lesbrief over 'verhalen bewaren', met werkbladen voor leerlingen. 
 • Almere en het water
  Het lespakket Almere en het water is beschikbaar voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen het materiaal voor hun leerlingen en de docentenhandleiding gratis aanvragen bij het Stadsarchief; de verzending is eveneens kosteloos.
 • Ik en Almere
  Het lesmateriaal 'Ik en Almere' is bestemd voor de twee hoogste groepen in het basisonderwijs. Leerlingen gaan anderhalf uur aan de slag met tekst en beeld van een speciale plek of persoon in Almere. 

Voortgezet onderwijs

 • Fotografeer je eigen stad
  Een foto-opdracht in drie delen: voorbereiden, fotograferen en beschrijven. De leerlingen kiezen een thema en locatie, maken daar foto's en beschrijven de best gelukte. Ze leren kijken naar hun eigen omgeving en krijgen praktische fototips. 

Naar boven

Wat vindt u van onze website?