De geschiedenis van Almere

In het stadsarchief vind je ruim  40 jaar geschiedenis van Almere. Je kunt hier documenten, boeken en beeldmateriaal van gemeente, organisaties en particulieren opvragen. Van beleidsarchief van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) en de overhandiging van de sleutels van de eerste bewoners van Almere op 30 november 1976 tot de stukken van de huidige gemeente Almere en foto's van recente gebeurtenissen. Het archief voegt regelmatig nieuw materiaal toe.

Vragen over archiefmateriaal?

Veel materiaal is digitaal beschikbaar via digitaalerfgoed, maar niet alles. Heb je vragen over het zoeken van informatie in het stadsarchief? Of wil je materiaal inzien? Kom dan naar het stadsarchief. Als je dat wilt, kun je vooraf een afspraak maken. Wil je een archiefstuk inzien? Geef dit dan minimaal één dagdeel van tevoren aan. Bel 14 036 en vraag naar het stadsarchief, of stuur een e-mail naar stadsarchiefverberg dit@almere.nl.

Het Stadsarchief is te vinden aan de Stadhuispromenade nummer 2, op de begane grond van de Nieuwe Bibliotheek, tegenover het stadhuis. Het Stadsarchief is sinds 16 juni (na een sluiting in verband met corona) weer geopend. Via email kun je een afspraak maken of een vraag stellen. Onze tentoonstelling is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 - 17.00u.

Naar boven

Tentoonstellingen en publicaties

Regelmatig stelt het stadsarchief tentoonstellingen en publicaties samen. De exposities zijn –gratis– te zien in het Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2 (linksom bij de Nieuwe Bibliotheek) in Almere Stad. Openingstijden: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 - 17.00 uur.

Bouw mee aan de Almeerse geschiedenis

Jouw suggesties en tips zijn van harte welkom bij het Stadsarchief. Herinneringen aan en van Almeerse persoonlijkheden, verenigingen en comités zijn de bouwstenen van de Almeerse geschiedenis. Jij en jouw organisatie zijn van harte uitgenodigd om mee te bouwen aan de geschiedenis van Almere en beeldmateriaal en documenten aan te leveren aan het archief.
Mail naar stadsarchiefverberg dit@almere.nl

Naar boven

Almere op de kaart

Je kunt de ontwikkeling van Almere ook vanuit een sateliet volgen, vanaf de eerste luchtopname uit 1961, van de Amerikaanse spionagesatelliet Corona. Kijk vanaf 800 kilometer hoogte mee met de satellieten via satellietfoto. De beelden zijn ook verkrijgbaar in 3D-kaarten bij het Stadsarchief en de VVV.

In 2020 en 2021 is in het Stadsarchief de tentoonstelling Almere Boven te zien, waarin de geschiedenis van de stad wordt verteld aan de hand van –veelal– historische beelden uit de lucht.

Naar boven

Stamboomonderzoek

Voor stamboomonderzoek is Almere nog wat te jong: voor vragen over genealogie kun je het best terecht bij het Centraal Bureau voor Genealogie (cbg) of Genlias stamboomonderzoek wiewaswie.

Naar boven

Materiaal voor het onderwijs

Stadsarchief Almere organiseert activiteiten voor scholen en andere groepen. Je kunt contact opnemen over de mogelijkheden via e-mail of bellen naar 14 036 (vraag naar het stadsarchief).

Basisonderwijs

 • Hulparchivarissen gezocht
  Voor basisschoolleerkrachten is er een pakket met een lesbrief over 'verhalen bewaren', met werkbladen voor leerlingen. 
 • Almere en het water
  Het lespakket Almere en het water is beschikbaar voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen het materiaal voor hun leerlingen en de docentenhandleiding gratis aanvragen bij het Stadsarchief; de verzending is eveneens kosteloos.
 • Ik en Almere
  Het lesmateriaal 'Ik en Almere' is bestemd voor de twee hoogste groepen in het basisonderwijs. Leerlingen gaan anderhalf uur aan de slag met tekst en beeld van een speciale plek of persoon in Almere. 

Voortgezet onderwijs

 • Fotografeer je eigen stad
  Een foto-opdracht in drie delen: voorbereiden, fotograferen en beschrijven. De leerlingen kiezen een thema en locatie, maken daar foto's en beschrijven de best gelukte. Ze leren kijken naar hun eigen omgeving en krijgen praktische fototips. 

Naar boven