Elektrische vervoersmiddelen

Oplaadpunten elektrisch vervoer Almere

Om elektrisch vervoer in Almere te stimuleren, willen we meer openbare laadpunten voor elektrische rijders uit de stad, binnen 250 meter loopafstand van hun huis of bedrijf. Dit doen we voor Almeerders die geen eigen parkeerplek hebben. De Metropool Regio Amsterdam Elektrisch (MRA-E) plaatst de laadpalen voor ons.

Overzicht van laadpunten in jouw buurt

Gemiddelde looptijd laadpaal 8 maanden

Door leveringsproblemen is er een tekort aan laadpalen waardoor er een grote achterstand is ontstaan. Momenteel is de vertraging zo’n 4 maanden. Hou er rekening mee dat de gemiddelde doorlooptijd van aanvraag tot plaatsing van een laadpaal nu 8 maanden is.

Een laadpunt op eigen terrein

Wil je een laadpunt op een oprit of parkeerplaats op eigen terrein bij jouw woning of bedrijf? Dan hoef je dit niet te melden of aan te vragen bij de gemeente. Je kunt een laadpaal laten plaatsen op je eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regel je zelf bij een van de leveranciers van laadpalen.

Een laadpunt in de openbare ruimte aanvragen

Heb je geen parkeergelegenheid op eigen terrein, dan kun je een laadpunt in de openbare ruimte aanvragen. De voorwaarden hiervoor zijn:

1. Je woont in de gemeente Almere of je werkt minimaal 18 uur per week in deze gemeente;
2. Je hebt een elektrische auto die minimaal 45 km volledig elektrisch kan rijden;
3. Je bent voor het parkeren van jouw elektrische auto afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat.

Je kunt een laadpunt aanvragen door het formulier in te vullen via de website Laadpaal MRA-Elektrisch. De laadpaal wordt op een strategische plek bij jou in de buurt op maximaal 250 meter loopafstand van jouw woning of bedrijf geplaatst.
Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte lang kan duren. Vanaf de aanvraag kost de voorbereiding, de wettelijke bezwaartermijn en de aanleg van de aansluiting 4 tot 6 maanden. Meer weten? Zie Infographic uitbreiding openbare laadinfrastructuur (pdf, 0,554 Mb).
Na de aanvraag kun je het proces tot plaatsing volgen via het overzicht van laadpunten in jouw buurt.

Kabelgoottegels voor bewoners met gehandicaptenparkeerplaats voor woning

Bewoners met een gehandicaptenparkeerplaats voor de woning mogen bij de gemeente kabelgoottegels aanvragen. Dit zijn tegels die ingegraven kunnen worden en waar de kabel doorheen kan lopen.

Voor de aanschaf van deze kabelgoottegels worden op dit moment géén kosten in rekening gebracht. De aanschafkosten zijn gratis maar de aanlegkosten betaal je wel.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze kabelgoottegels zijn:

  • Je hebt al een toegewezen gehandicaptenparkeerplaats.
  • Je gehandicaptenparkeerplaats ligt recht voor de woning. Een straat is niet te overbruggen en de kabelgoot kan alleen rechtdoor en niet in hoeken of bochten.

Wil je een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen of wil je je gehandicaptenparkeerplaats verplaatsen? Lees meer over gehandicaptenparkeerplaats.

Voor het aanvragen van de kabelgoottegels stuur je een e-mail naar elektrischrijden@almere.nl.

Vermeld het volgende in de mail:

  • je adres,
  • je telefoonnummer,
  • bevestig in de mail dat je inderdaad in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerplaats,
  • foto van de locatie waar de kabelgoot gewenst is.

Wij proberen binnen 2 weken na je bericht contact met je op te nemen.

Zakelijke aanvragen laadpunt openbare ruimte

Woon je niet in Almere en gebruik je een elektrische auto om naar je werk in Almere te komen? Als jouw werkgever geen eigen parkeergelegenheid heeft, dan kun je onder voorwaarden (zie hierboven) bij je werkgever in de buurt een laadpaal in de openbare ruimte laten plaatsen. Vraag een laadpunt aan met het formulier op laadpaal.mrae.nl.

Het projectbureau MRA-E beoordeelt de aanvraag. Als de aanvraag aan de voorwaarden voldoet, zal de laadpaal op een strategische plek in de straat op maximaal 250 meter loopafstand van jouw werkgever worden geplaatst.

Neem bij vragen contact met ons op

Heb je vragen over laadpalen of elektrisch rijden? Neem contact met ons op door een mail te sturen naar elektrischrijden@almere.nl of bel 14 036.

Samenwerking met Metropoolregio Amsterdam

Almere werkt samen met de Metropoolregio Amsterdam voor het plaatsen van laadpunten in de provincies Flevoland en Noord-Holland. De Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-e) heeft een Europese aanbesteding voor 1.200 openbare laadpunten gedaan. Zie ook de website van Metropoolregio Amsterdam Elektrisch.