Direct naar paginainhoud

Wees veilig op de vlucht!

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen.

Ben je op de vlucht? Wees alert op onderstaande punten:

IDENTITEITSDOCUMENTEN:

Geef nooit een paspoort of identiteitsbewijs aan iemand anders dan een grenswacht. Draag het dicht op je lichaam. Maak een foto van je identiteitsdocumenten met je telefoon, zodat je een back-up hebt in geval van verlies of diefstal. Stuur een kopie naar vrienden/familie en naar jezelf.

REIZEN:

Iedereen die in het bezit is van een Oekraïens paspoort of ID-bewijs kan gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Nederland. Als je met taxi's/busjes/andere vervoermiddelen reist, informeer dan zo snel mogelijk een familielid of vriend over jouw locatie. Als iets verdacht lijkt, stap dan onmiddellijk uit. Maak een foto van de licentie van de taxichauffeur en stuur die naar vrienden/familie. Vermijd het instappen in auto's van bestuurders die niet toestaan dat er foto's worden genomen.

GELD:

Draag contant geld ergens verborgen bij je, misschien zelfs op meerdere plaatsen. Ga ervan uit dat elke tas of bagage die je bij je hebt op een gegeven moment moet worden achtergelaten. Onthoud je credit card/debet
card nummer. Onthoud telefoonnummers van meerdere betrouwbare mensen die geld kunnen overmaken/helpen als je het echt nodig hebt en je je telefoon verliest.

CONTACTEN:

Bedenk een codewoord met je vrienden en familie, zodat als je in gevaar bent en dat niet kunt zeggen, zij weten dat je in gevaar bent. Zij moeten weten met wie en waar je verblijft.

VERBLIJF:

Verblijf je op een locatie waar je je onveilig voelt? Zoek hulp bij onderstaande instanties. Als je geen slaapplek bij vrienden of familie hebt, dan zorgt de Nederlandse overheid ervoor dat je wordt opgevangen. Je hebt recht op basisvoorzieningen zoals een bed, eten en medische zorg. VluchtelingenWerk geeft daar voorlichting en heeft een intermediaire functie. Voor meer informatie vanuit Vluchtelingenwerk: www.forrefugees.nl. Ook kun je voor meer informatie terecht op www.rodekruis.nl.

PROBLEMEN OP HET WERK:

Voor werkgerelateerde problemen en arbeidsuitbuiting kan je terecht bij FairWork via het telefoonnummer 020 760 0809 of https://www.fairwork.nu/uk/домашню-сторінку/. Contact in eigen taal is mogelijk. Een vermoeden van arbeidsuitbuiting kan je melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie via 0800 5151.

DWANG EN UITBUITING:

Bel bij direct gevaar het alarmnummer in Nederland: 112. Een vermoeden van dwang en uitbuiting kan je telefonisch melden bij de plaatselijke politie via 0900 8844. CoMensha, het landelijk Coördinatiecentrum tegen
Mensenhandel, bemiddelt voor slachtoffers naar opvang en hulpverlening en biedt informatie en advies. Bel voor meer informatie 033 448 1186 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 - 17.00 uur) of info@comensha.nl of kijk op de website https://www.comensha.nl/en/. Voor organisaties buiten Nederland die hulp bieden aan slachtoffers van mensenhandel, zie: https://www.lastradainternational.org/members/

 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening