Skip to content

“Almere wil dé kweekvijver worden voor talent.”

“Almere wil dé kweekvijver worden voor talent.”

Met voltooiing sportcomplex van de toekomst zet Almere talent in beweging.

Almere Kenniscentrum Talent
Almere zet in op talentontwikkeling in de sport. Dat doet ze met een vooruitstrevende Flevolandse aanpak, waarin verbinden en veelzijdig bewegen centraal staan. Uitgangspunt is: sporten is leuk, sporten is plezier. Doel is om op jonge leeftijd de basis te leggen voor een leven lang sporten. Maar ook om hofleverancier te worden van de olympische kampioenen van de toekomst. Afgelopen vrijdag opende Almere twee innovatieve sportruimtes. Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de Almeerse visie.

Almere is een jonge stad. Een stad waar veel ruimte en kansen liggen op het gebied van sport en bewegen én een stad die gemaakt lijkt om te sporten. De ambitie om dé plek voor talentontwikkeling te worden sluit daar goed op aan. Om dit waar te maken heeft Almere in samenwerking met de provincie Flevoland het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) opgericht.

Leiding nemen
“Wij willen als gemeente de leiding nemen bij talentontwikkeling”, zegt Martijn Postuma, projectleider AKT. “Wij zien dat in Nederland de verschillende partijen die een rol hebben in de talentontwikkeling, zoals het onderwijs, de verenigingen, sportbuurtwerk en topsport, vaak langs elkaar heen werken. Het AKT verbindt die verschillende lagen en faciliteert samenwerking. Zo stemmen de trainers van de sportverenigingen de ontwikkeling van een talentvolle sporter af met de vakdocenten. Ook worden fysiotherapeuten belangrijke samenwerkingspartners voor het onderwijs. Concreet doen dankzij deze samenwerking nu al duizenden Almeerse kinderen mee met sportdagen. Van deze kinderen meten we de beweegvaardigheid. Honderden kinderen volgen een naschools programma. Ook hebben we tientallen coaches opgeleid.”

Ieder zijn talent
Postuma: “We werken in Flevoland vanuit de gedachte ‘ieder zijn talent’. Dat betekent dat je bij het ene kind werkt aan talentontwikkeling met als doel een leven lang sport en bewegen, want dat is goed voor de gezondheid en goed voor de ontwikkeling. En bij het andere kind werk je aan de ontwikkeling van zijn of haar topsporttalent.”

Kweekvijver
“We willen dé kweekvijver worden voor talent”, zegt René Peeters, wethouder jeugd en sport in Almere. “Dat gaat verder dan alleen sport. We hebben de ambitie om onze aanpak op talent­ontdekking en -ontwikkeling op veel meer gebieden toe te passen; denk aan cultuur- of techniekonderwijs. Door ook daar met alle partners samen te werken, zoals we met het AKT doen.”

Athletic Skills Model
Peeters: “Belangrijk onderdeel bij onze aanpak op het gebied van sport is het Athletic Skills Model. Een model dat draait om veelzijdig bewegen, maar wel op een gestructureerde wijze. Door je niet alleen in één sport te bekwamen, maar door met de vaardigheden uit andere sporten je atletisch vermogen te ontwikkelen, word je een completere en vaak betere sporter.”

Grote stap voor Almere
Om de wave van veelzijdiger bewegen op gang te brengen, zijn goede accommodaties cruciaal. Daarom is de opening van de twee sportzalen een grote stap voor Almere. De AKT-ruimtes bestaan uit een multisportzaal, turnzaal, dojo en fitness. Deze ruimtes zijn zo ingericht dat iedereen daar op veelzijdige wijze zijn of haar sporttalent (verder) kan ontwikkelen: jong, oud, topsporter of recreatieve sporter, valide en mindervalide. Iedereen!

Olympiakwartier
De zalen liggen in Olympiakwartier, een nieuw multifunctioneel indoorsportcomplex met ook een geavanceerd zwembad. Tegenover het complex ligt het Topsportcentrum Almere. Op termijn wordt de buitenruimte in Almere Poort ingericht volgens het Athletic Skills Model. Zo verrijst in Almere een voor Nederlandse begrippen unieke sportlocatie. Niet alleen voor Almere, maar voor heel Flevoland en de regio. Laat die olympische medailles maar komen.

test
Wat vindt u van onze website?