Skip to content

Almere Kenniscentrum Talent

Almere Kenniscentrum Talent (AKT)

AKT logo en afbeelding van 3 sporters

EXPERTISECENTRUM VOOR DE ONTWIKKELING VAN SPORT- EN BEWEEGTALENT

Het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) is in 2015 gestart vanuit een samenwerking tussen de gemeente Almere en de provincie Flevoland. Het doel van het AKT is het ontwikkelen en herkennen van (top)sport- en beweegtalent, op basis van wetenschappelijk gevalideerde kennis en methodieken. Het AKT helpt kinderen en jongeren bij het ontdekken en verder ontwikkelen van hun talent, ieder op zijn/haar eigen beweegniveau. Centraal daarbij staat: ieder zijn talent! 

Visie

Om dit doel te bereiken werkt het AKT vanuit de visie de algehele beweegvaardigheid van kinderen te verbeteren via een breed motorische ontwikkeling. Met een veelzijdige ontwikkeling van goede motorische vaardigheden (en dus het beter bewegen van kinderen) als de basis voor talentontwikkeling; in de topsport én in de breedtesport. Juist deze ontwikkeling van deze motorische vaardigheden staat de laatste jaren onder druk.

Talentontwikkeling gebeurt in Almere vanuit de gedachte ‘ieder zijn talent’ en dát talent wil het AKT verder ontwikkelen. Dat betekent dat bij het ene kind werken aan talentontwikkeling met als doel een leven lang sport en bewegen en bij het andere kind aan de ontwikkeling van zijn/haar (top)sporttalent. 

Totaalaanpak

Het AKT is een totaalaanpak voor talentontwikkeling. De elementen (producten) uit deze totaalaanpak zijn niet los van elkaar te zien. Juist die samenhang en de samenwerking met verschillende partners zorgt ervoor dat het AKT succesvol bijdraagt aan het behalen van een optimaal resultaat.

Bij de totaalaanpak van het AKT maken we onderscheid in verschillende doelgroepen.Centraal staat dat we al deze lagen voeden met kennis en opleidingen. Daarmee geven we concreet invulling aan de ‘K’van kenniscentrum. We werken daarnaast aan een blijvende verbinding tussen coaches, vakdocenten bewegingsonderwijs,sportverenigingen en -bonden, regionale trainingscentra en (landelijke) onderwijs- en kennisinstellingen. Dit doen wij door kennis te ontwikkelen, verzamelen, te delen en te verspreiden.

Rol van de gemeente   

De gemeente Almere stimuleert haar inwoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarmee wil de gemeente bijdragen aan een leven lang bewegen én de ontwikkeling van de topsport. Mensen die veel bewegen hebben meer energie, minder overgewicht en betere (school)prestaties.

Vanuit de brede visie op talent heeft de gemeente een rol bij talentontwikkeling . Het accent ligt op de faciliterende en verbindende rol. Het is de uitdaging om de verschillende lagen die een rol spelen in de sport (basis- en voortgezet onderwijs, sport, verenigingen, topsport, sportbuurtwerk etc.) met elkaar in verbinding brengen. De gemeente verbindt en faciliteert de samenwerking, waarbij de expertise van partners centraal staat.  

Kennis ontwikkelen en partijen duurzaam verbinden

Het AKT werkt aan een blijvende verbinding tussen coaches, vakdocenten bewegingsonderwijs, sportverenigingen en -bonden, regionale trainingscentra en (landelijke) onderwijs- en kennisinstellingen. Dit doet zij door kennis te ontwikkelen, verzamelen en te verspreiden. Het gezamenlijke doel is om kinderen en jongeren (4 – 18 jaar) te helpen bij het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalenten, ieder op zijn eigen beweegniveau. Hierbij maakt het AKT gebruik van verschillende methoden en modellen, waaronder het Athletic Skills Model.

AKT-trainingsruimtes: uniek in Nederland

De unieke trainingsruimtes van het AKT zijn gevestigd in het nieuwe Indoorsportcomplex Olympiakwartier, dat op een steenworp afstand van het Topsportcentrum in Almere Poort staat. Naast de AKT-ruimte is er in het nieuwe complex een zwembad en een breedtesporthal. 

Skills Garden Almere Haven

Op 20 juni onthulde de gemeente de Skills Garden in het Stadswerfpark in Almere Haven. De Skills Garden is een speel- en sportplek gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM), dat ook de rode draad is binnen het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Kern is dat alle grondvormen van bewegen aan bod komen, omdat die bijdragen aan de beweegvaardigheid van inwoners en aan de brede ontwikkeling van hun motoriek. Uiteindelijk heeft dat een positief effect op hun gezondheid en op de ontwikkeling van ieder zijn of haar talent.

De inrichting van de Skills Garden is gekozen in samenspraak met bewoners, maatschappelijk partners, Athletic Skills Model, Kragten, gemeente Almere en AKT. Dusseldorp legt de Skills Garden aan.

Bekijk het fotoverslag van het openingscongres op 20 juni 2019.

Naschoolse lessen

Voor kinderen van groep 1 tot en met 8 zijn er de gratis AKT naschoolse sportlessen. Het AKT heeft inmiddels vijf gratis naschoolse beweegprojecten, verspreid over Almere: zie onderstaande kaart. Meer informatie en inschrijven voor de naschoolse sportlessen van het AKT kan via sportiefalmere.nl.

Contact

Heeft u vragen over AKT? Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Martijn Postuma (projectleider) en André Kemper (projectadviseur) via akt@almere.nl.

Interessante links

Afmelden of gegevens wijzigen?

Vul hieronder het e-mailadres in waarmee u bent geregistreerd. U krijgt dan een e-mail met een link om uw gegevens bij te werken:

Ambassadeurs

Gregory Sedoc en Lilian de Geus zijn ambassadeurs van het AKT. Lees hier meer over het ambassadeurschap.

Volg ons!

Volg het AKT online via Twitter (@AKTAlmere), Facebook (@AKTAlmere) en Instagram (@AKTAlmere)

Wat vindt u van onze website?