Architectuur

Aan tafel met... Francine Houben

Hoe denkt architect Francine Houben over de nieuwe woningbouw in Almere? Wat is volgens haar de invloed van de vernieuwde A6 op de identiteit van de stad? Op 7 april gaat Kunstlinie aan tafel met eregast Francine Houben. Onder leiding van architectuurjournalist Tracy Metz gaat zij in gesprek met diverse gasten uit de wereld van architectuur, stedenbouw en mobiliteit. 

Elk jaar neemt Kunstlinie de tijd om aandacht te besteden aan iemand die van belang is geweest voor de ontwikkeling van Almere. In 1996 werkt Francine Houben samen met Riek Bakker aan een visie voor het Almere van 2015. Dat is de start van de liefde voor de stad: ‘’Met de prachtige natuur overal om de stad heen is Almere voor mij dé landschapsstad waar door slimme ingrepen wonen, werken en recreëren tot een unieke habitat zijn geworden.’’

Vandaag de dag is Francine vooral bekend als oprichter en creatief directeur van Mecanoo, maar wist je dat zij ook aan de ruimtelijke ordening van Almere als stadsbouwmeester heeft gewerkt? Zo ontstond in die periode, van 2003 tot 2007, haar kustvisie. Tijdens het gesprek op 7 april deelt zij haar jarenlange expertise en haar visie over de architectuur in onze mooie stad. Meld je nu aan!

Programma

Architectuurjournalist Tracy Metz leidt de discussies die zich afspelen rondom de thema’s landschap, mobiliteit en de toekomst, van Almere. Gasten uit de wereld van architectuur, stedenbouw en mobiliteit die aanschuiven zijn:

  • Floor Milikowski (schrijver en sociaal geograaf)
  • Paola Huijding (projectdirecteur Pampus & senior stedenbouwkundige van gemeente Almere)
  • Joost van der Made (mobiliteitsontwikkelaar voor de NS Regiodirectie Noord Oost)
  • Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability)
  • Elma van Boxel (ZUS Architecten, landschaps-, architect & stedenbouwkundige)
  • Kria Djiondinhingrat (architect Slumfighters & docent bouwkunde aan Hogeschool Windesheim)
  • Ivonne de Nood (projectdirecteur Centrum Almere 2040)
  • Nanet Schaap (AM)
  • Niek Roozen (landschapsarchitect)

Naast deze professionele line-up zorgt Robert Jan Stips (Nits) voor de muzikale omlijsting van de avond. Met dit veelbelovende gesprek werpen we schaduwen vooruit, verleggen we grenzen én maken we samen nieuwe herinneringen. 

Datum: 7 april 2022
Locatie: Kunstlinie, Esplanade 10, 1315 TA Almere 
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Entree: € 7,50

Eerder nieuws:

Persbericht 24 februari 2022: Architectuurprijs Almere (APA) 2022

Inschrijvingen Architectuurprijs Almere (APA) 2022 geopend

Architecten, opdrachtgevers en bewoners kunnen tot 18 maart een project nomineren voor de Architectuurprijs Almere (APA) 2022. Deze wordt door Kunstlinie uitgereikt aan het meest bijzondere project dat in Almere is gerealiseerd in de afgelopen twee jaar. Drie winnaars maken ieder kans op € 2500,-.  

De rijkdom van Almere weerspiegelt zich in de spraakmakende architectuur en stedenbouw. Kunstlinie versterkt de kracht van de bebouwde Almeerse omgeving, door elke twee jaar Architectuurprijs Almere (APA) uit te reiken. Architecten, opdrachtgevers en bewoners kunnen projecten voordragen via het formulier op de website

Drie prijzen van € 2500,-

Met deze prijs spreekt iedere inwoner van jong tot oud én een professionele vakjury zich uit over de nieuwste projecten. Kunstlinie verdeelt drie prijzen van € 2500,-. Uit alle inzendingen worden 10 genomineerden geselecteerd. Bewoners kunnen stemmen op hun favoriet door te mailen naar architectuur@kunstlinie.nl. Daarnaast kiest de kinderjury een winnaar. De kinderjury bestaat uit leerlingen van een school die is aangesloten bij KIDD (Kunst is Dichterbij dan je Denkt). Tot slot kiest ook de vakjury een winnaar, deze neemt de trofee meer naar huis. De vakjury bestaat uit Ekim Tan (voorzitter), Gus Tielens, Philomene van der Vliet en Michelle Provoost. Gus Tielens won de APA 2018: ‘’Almere is de jongste en misschien wel spannendste stad van Nederland. De APA is daarmee een hele bijzondere prijs. Ik ben heel trots dat we de prijs zelf in ontvangst hebben mogen nemen voor het Tuinhuis. Dat ik nu zelf in deze geweldige jury zit is nog beter! Ik verheug me op de inzendingen!’’

Inschrijven is mogelijk tot en met 18 maart. De winnaars worden op 18 juni bekend gemaakt in Kunstlinie, te Almere. 

Bekijk meer informatie op de website van Kunstlinie.