Bomen- en plantenbibliotheek het Arboretum

Het Arboretum vormt de groenstructuur van de Floriade Expo 2022 én van de stadswijk Hortus die na afloop van het evenement op het terrein verrijst. Het is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek waar alle Almeerders straks letterlijk doorheen kunnen lopen. Wat dit arboretum bijzonder maakt, is dat alle bomen en planten bijdragen aan een gezonde, groene stad. De bomen zijn met zorg uitgekozen om de luchtkwaliteit te verbeteren of de temperatuur in de stad te verlagen.

Het arboretum is opgezet naar een idee van architect en stedenbouwkundige Winy Maas. Het terrein is opgedeeld in rechthoekige kavels. Om iedere kavel heen ligt een strook van vier meter breed. In die groenstroken worden bomen neergezet waarvan de botanische naam met dezelfde letter begint. Links bovenin beginnen we met de letter A en rechts onderin eindigen we met de letter Z. De groenstroken rond alle kavels vormen samen het arboretum. In totaal zijn er 192 kavels plus 2 stroken langs de snelweg A6.

In het arboretum staan de bomen op alfabetische volgorde.

Met de aanleg van de bomen- en plantenbibliotheek is de diversiteit aan bomen en planten in het gebied enorm vergroot. Elke boom op het terrein is in 2016 geïnspecteerd en bekeken of de boom het behouden waard was. Naast de bomen die op het terrein behouden konden blijven, zijn er maar liefst 700 boomsoorten bijgekomen. Zo’n 140 kwekers hebben 2.500 bomen aangeleverd. Daarnaast zijn er 50.000 heesters en vaste planten de grond ingegaan, en ontzettend veel bloembollen.

We proberen alle bollen en 1-jarigen zoveel mogelijk te mixen en te laten verwilderen.

Doordat er zoveel soorten beplanting in het arboretum bij elkaar is gezet, is de bomen- en plantenbibliotheek ook een proeftuin. Het is goed mogelijk dat zoveel soorten bij elkaar duurzamer is dan gedacht. De ervaringen die we daar nu mee opdoen, passen we weer toe bij het aanplanten van openbaar groen in andere Almeerse woonwijken.