Direct naar paginainhoud

Bruggencampus

Bruggen gemaakt van restmaterialen, innovatieve bruggen met cementloos beton en bruggen die bestaan uit natuurlijke grondstoffen. Ze zijn allemaal te vinden aan de zuidoever van het Weerwater in Almere. Hier is tussen april en oktober Floriade Expo 2022 gehouden. Na afloop verrijst op die plek de groene stadswijk Hortus.

De wereldtuinbouwtentoonstelling versnelt duurzame initiatieven en jaagt nieuwe circulaire ontwikkelingen aan. Zo ook als het gaat om innovaties in de bruggenbouw. Die zijn belangrijk om de uitputting van de aarde tegen te gaan en het hergebruik van grondstoffen te stimuleren.

Circulaire bruggen

Op het Floriadepark komen onder andere twee circulaire bruggen van Bruggencampus Flevoland - Floriade, gemaakt van Almeerse grondstoffen. Reimert Bouw en Infrastructuur realiseert deze bruggen naar een ontwerp van de Almeerse architect René van Zuuk. Ze worden gemaakt met cementloos beton waarin restafval uit Almere is verwerkt. Hierdoor wordt 65% van de CO2-uitstoot verminderd. 

Het gaat om een fiets- en voetgangersbrug tussen het Weerwatereiland en de Floriade. Deze brug maakt deel uit van het nieuwe Rondje Weerwater van circa 5 kilometer. De circulaire materialen zijn gecombineerd tot een slanke, eenvoudige brug. Zonder landhoofd lijkt de brug als een ’plank’ elegant op het landschap te liggen, als een natuurlijk onderdeel.

Beverbrug houdt rekening met beverburcht

De tweede brug is de zogeheten Beverbrug, die met een slinger het Weerwatereiland met het eiland Utopia verbindt. Bij deze brug is rekening gehouden met een bestaande beverburcht. De Beverbrug bestaat uit een auto- en voetgangers/fietsersdeel.

Groene uitstraling

Door het ontwerp kunnen de brugdelen, indien nodig, elders opnieuw gebruikt worden. Opvallend is de extra ruimte bij de brug voor een pluktuin, bijenlint en expositieruimte. Er komt ook een groene rand, waarbij een bewateringssysteem ervoor zorgt dat er mos kan groeien en de brug een bij Floriade Expo 2022 passende groene uitstraling krijgt.

Februari 2021: de Beverbrug is de eerste verkeersbrug in Nederland van cementloos beton (geopolymeerbeton). Een doorbraak in de betonwereld en een primeur op Floriade Expo 2022

Brug van biocomposiet

De Bruggencampus Flevoland – Floriade houdt van nog meer bruggen de ervaringen bij. Naast de circulaire bruggen liggen er Tweede Leven-bruggen en Bio-Based-bruggen op het terrein.
Zo komt er ook een brug van biocomposieten op het Floriadeterrein. De realisatie van deze brug maakt deel uit van het Interreg Noord-West-Europa-project Smart circular bridge. Het gebruik van biocomposieten is een interessant perspectief voor de bouw van circulaire bruggen. De brug in Almere krijgt een monitoringsysteem dat permanent gegevens verzamelt over de kwaliteit, draagkracht en veiligheid van de brug.

Interreg Noord-West-Europa-programma

Biocomposieten bestaan uit twee soorten materialen: natuurlijke vezels zoals vlas en hennep en biopolymeren. De bouw van de innovatieve brug in Almere past in de Bio-Economische Strategie van de Europese Unie en wordt ondersteund door het Interreg Noord-West-Europa-programma. De projectleiding is in handen van TU Eindhoven. In totaal doen 14 partijen uit diverse West-Europese landen mee aan dit programma.

Lees meer op nweurope.eu/smartcircularbridge

EU-gelden: 3,93 miljoen euro.
Totaal budget: 6,86 miljoen euro.
Tijdsduur:  2019-2023.

Oude brug A27 krijgt Tweede Leven

Nog voor Arc2 Architecten uit Almere het ontwerp voor deze Tweede Leven brug had gemaakt, had Dura Vermeer de grondstoffen al ‘geoogst’. Dit gebeurde bij de sloop van een oude voet- en fietsgangersbrug over de A27. Door deze Tweede Leven brug kunnen we kennis opdoen over het hergebruik van een oude brug. Ook tonen we het belang aan van een database met gedetailleerde gegevens over brugcomponenten en de herbruikbaarheid daarvan.

Ervaringen delen

De ervaringen met de bouw van de bruggen leggen we vast en delen we in een Gemeenschappelijke Data Omgeving (GDO). Hierin worden tekeningen en modellen gemixt met hoe situatie in de praktijk daadwerkelijk is (Mixed Reality). Het voordeel hiervan is dat we tijdens het ontwerp en de bouw van bruggen afwijkingen vroegtijdig signaleren en kosten besparen.

De opgedane kennis en data delen we graag met de markt. Nederland staat voor de grote opgave om 40.000 bruggen en viaducten rond 2040 te vervangen.

Op het Floriadeterrein in Almere bouwen we twee innovatieve, circulaire bruggen. Provincie Flevoland en de gemeente Almere hebben daarvoor een innovatief aanbestedingstraject gedaan.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening