Groene pleinen

De acht belangrijkste pleinen in Almere Centrum zijn de ruggengraat van Almere Centrum. De pleinen hebben ieder een eigen sfeer en beleving. Onderling zijn ze verbonden met verschillende routes, waaronder de hoofdwinkelroute. Nu zijn die verbindingen niet altijd even duidelijk. Daar gaan we aan werken. Zowel het uiterlijk als de functie van de pleinen pakken we aan. De verbindingsroutes vormen samen een ‘groene loper’. Het kernwinkelgebied is straks kleiner.

De Groene Loper

De komende jaren wordt de route tussen het station en het Weerwater groener. Bezoekers aan Floriade Expo 2022 krijgen zo een groen onthaal. Deze route noemen we de Groene Loper. Er komen vier soorten groen:

  • Fysiek groen: bomen en planten of groene gevels.
  • Smakelijk groen: eetbare planten en groene voedselconcepten.
  • Duurzaam groen: duurzame elementen of manieren om energie op te wekken.
  • Innerlijk groen: plekken om te sporten of tot rust te komen.

Langs de route komen kunstprojecten. Almere is op de zeebodem gebouwd en mag er trots op zijn dat ze de zee overwonnen heeft. Daarom voeren we de projecten uit onder het motto ‘Zeegroen’: glorieus, groen en zee.

De komst van Floriade zorgt voor de ontwikkeling van groene pleinen in het centrum.

Stationsplein en Mandelaplein

Net als bij de andere pleinen in de stad komt er meer groen op het Stationsplein en Mandelaplein. Lees hierover meer op de pagina Station Almere Centrum.

Stadhuispromenade

Ook de Stadhuispromenade krijgt een nieuw gezicht. LOLA Landscape Architects heeft een nieuw stadspark ontworpen. Asfalt en steen maken plaats voor bomen en struiken. Almeerders droegen 226 ideeën aan voor de nieuwe Stadhuispromenade met als belangrijkste wensen een ‘romantisch park’ en een plek om te ‘lezen, eten, rusten’. Deze suggesties zijn straks terug te vinden in het stadspark.

De vrijkomende bakstenen komen terug in de paden in en om het park. De lage delen van het park vangen straks het regenwater op.

Ook komt er voor het chillen en rusten een meer dan 110 meter lange bank door het park. Een kunstwerk van kunstenaar Jan van der Ploeg verbindt straks in negen delen het Stadhuisplein met het Weerwater. De speels slingerende bank biedt aan iedereen een ideale plek om in het park te zitten. Knipscheer Infrastructuur BV voert het werk uit. De planning is dat de nieuwe Stadhuispromenade in september 2021 af is en het kunstwerk dan ook te bewonderen is.

Esplanade

De Esplanade is sinds het begin van de werkzaamheden veranderd van een kale stenige vlakte in een groen en aantrekkelijk stadspodium voor Almeerders en bezoekers van het centrum. Een plek die aanvoelt als vakantie in de stad waar je kunt ontspannen, spelen, sporten en genieten van evenementen en activiteiten. In 2021 maken we een begin met de tweede fase. Hierin ondergaat de waterkant een metamorfose.

Ingericht voor allerlei gebruik

De Esplanade is nu geschikt voor allerlei soorten gebruik. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen genieten van deze prachtige plek in Almere Centrum.

De zitranden langs de met bomen en planten ingerichte terrassen en de banken bij de watertrap en langs de waterkant nodigen uit om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Door het vlakke deel met grasvelden is de Esplanade ook geschikt voor evenementen, zoals de triatlon of het Bevrijdingsfestival. Op dit deel van het plein kun je picknicken, sporten, of spelen.

Horecapaviljoen en stadsstrand

Er komt een horecapaviljoen en een stadsstrand en we maken steigers voor de watertaxi naar de Floriade.

Nadat de muur op de Esplanade was weggehaald, ontstond ruimte voor het horecapaviljoen. Daarna konden ook de andere voorbereidende werkzaamheden voor de bouw beginnen. Inmiddels is de fundering bijna af. Zodra de vloer ligt, kan het paviljoen in een keer op zijn plek worden gezet. Dit gebeurt eind augustus. In de afbouwfase volgen de aansluiting van water en elektra en de inrichting. De horecaondernemer verwacht het paviljoen eind dit jaar te openen.

Het ontwerp van de aanlegsteigers voor de watertaxi naar de Floriade (Expo en daarna de Floriadewijk) en het ontwerp van het stadsstrand zijn af. Naar verwachting beginnen de werkzaamheden in oktober 2021.