Groene pleinen

De acht belangrijkste pleinen in Almere Centrum zijn de ruggengraat van Almere Centrum. De pleinen hebben ieder een eigen sfeer en beleving. Onderling zijn ze verbonden met verschillende routes, waaronder de hoofdwinkelroute. Nu zijn die verbindingen niet altijd even duidelijk. Daar gaan we aan werken. Zowel het uiterlijk als de functie van de pleinen pakken we aan. De verbindingsroutes vormen samen een ‘groene loper’. Het kernwinkelgebied is straks kleiner.

De Groene Loper

De komende jaren wordt de route tussen het station en het Weerwater groener. Bezoekers aan Floriade Expo 2022 krijgen zo een groen onthaal. Deze route noemen we de Groene Loper. Er komen vier soorten groen:

  • Fysiek groen: bomen en planten of groene gevels.
  • Smakelijk groen: eetbare planten en groene voedselconcepten.
  • Duurzaam groen: duurzame elementen of manieren om energie op te wekken.
  • Innerlijk groen: plekken om te sporten of tot rust te komen.

Langs de route komen kunstprojecten. Almere is op de zeebodem gebouwd en mag er trots op zijn dat ze de zee overwonnen heeft. Daarom voeren we de projecten uit onder het motto ‘Zeegroen’: glorieus, groen en zee.

De komst van Floriade zorgt voor de ontwikkeling van groene pleinen in het centrum.

Stationsplein en Mandelaplein

Net als bij de andere pleinen in de stad komt er meer groen op het Stationsplein en Mandelaplein. Lees hierover meer op de pagina Station Almere Centrum.

Stadhuispromenade

Ook de Stadhuispromenade is omgetoverd tot een stadspark. LOLA Landscape Architects heeft dit nieuwe stadspark ontworpen. Asfalt en steen maken plaats voor bomen en struiken. Almeerders droegen 226 ideeën aan voor de nieuwe Stadhuispromenade met als belangrijkste wensen een ‘romantisch park’ en een plek om te ‘lezen, eten, rusten’. Deze suggesties zijn terug te vinden in het stadspark.

De vrijkomende bakstenen zijn hergebruikt voor de paden in en om het park. De lage delen van het park vangen het regenwater op bij stevige buien.

Ook is er voor het chillen en rusten een meer dan 110 meter lange bank door het park: de Zeebank. Een kunstwerk van kunstenaar Jan van der Ploeg verbindt in negen delen het Stadhuisplein met het Weerwater. De speels slingerende bank biedt aan iedereen een ideale plek om in het park te zitten. De Zeebank is het eerste kunstwerk van de Zeegroene Loper; een kunstroute die straks vanaf het station tot aan het Weerwater loopt.

Esplanade

De Esplanade is sinds het begin van de werkzaamheden veranderd van een kale stenige vlakte in een groen en aantrekkelijk stadspodium voor Almeerders en bezoekers van het centrum. Een plek die aanvoelt als vakantie in de stad waar je kunt ontspannen, spelen, sporten en genieten van evenementen en activiteiten.

Ingericht voor allerlei gebruik

De Esplanade is nu geschikt voor allerlei soorten gebruik. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen genieten van deze prachtige plek in Almere Centrum.

De zitranden langs de met bomen en planten ingerichte terrassen en de banken bij de watertrap en langs de waterkant nodigen uit om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Door het vlakke deel met grasvelden is de Esplanade ook geschikt voor evenementen, zoals de triatlon of het Bevrijdingsfestival. Op dit deel van het plein kun je picknicken, sporten, of spelen.

Horecapaviljoen en stadsstrand

Bij het stadsstrand staan horecapaviljoen Strand 22 en steigers voor de watertaxi naar de Floriade.