Floriade Werkbedrijf helpt mensen aan blijvend werk

Nu de Floriade Expo 2022 van start is gegaan, draait ook het Floriade Werkbedrijf op volle toeren. De samenwerking tussen de gemeente Almere, Randstad en het UWV heeft ervoor gezorgd dat tot nu toe 180 van de beloofde 350 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zijn gegaan door bemiddeling van het Floriade Werkbedrijf. 

Floriade Werkbedrijf

De doelstelling om deze mensen een blijvende baan te bieden, zal ook na Floriade doorlopen bij de aanleg van de nieuwe stadswijk Hortus op het Floriadeterrein. De organisaties werken samen om die mensen aan het werk te krijgen en houden. Wethouder Froukje de Jonge heeft het Floriade Werkbedrijf opgezet, met het idee om niet alleen jongeren aan het werk te helpen, maar ook 45-plussers. “Ik wilde graag iets doen dat ook ten goede zou komen aan deze doelgroep, waaraan vaak voorbij wordt gegaan.”

Extra banen door Floriade

De komst van Floriade in Almere heeft gezorgd voor veel extra banen. Om de horeca op het terrein te bemannen en de kaartjes te controleren bijvoorbeeld. De Jonge wilde er met het Floriade Werkbedrijf voor zorgen dat een deel van deze banen bestemd werd voor mensen die moeite hebben om werk te vinden. Asha Habibi was een van hen. Tien jaar geleden is zij van Iran naar Nederland gevlucht. Op dit moment woont ze in Almere Haven. “Via het Floriade Werkbedrijf kon ik aan de slag bij het Kunstpaviljoen op Floriade. Het is de perfecte baan voor mij, omdat ik in Iran ben afgestudeerd in Kunstgeschiedenis.”

Meer zelfvertrouwen

Asha vertelt dat het Floriade Werkbedrijf haar niet alleen een baan heeft opgeleverd, maar ook een stuk meer zelfvertrouwen. “Hoewel ik wel een diploma had, had ik helemaal geen werkervaring. Ik durfde ook niet meer te beginnen. Ik was bang dat ik nooit een Nederlandse baan zou kunnen krijgen.” Toen bracht haar contactpersoon van de gemeente haar in contact met het Floriade Werkbedrijf. “Eerst voelde het als zo’n grote stap, dat het bijna onmogelijk leek. Dus in het begin was ik heel erg nerveus. Maar mijn collega’s waren allemaal heel erg lief voor me en ik voelde me direct op mijn gemak.”

Achter de balie

In Kunstpaviljoen M. staat Asha nu achter de balie. “Toen Floriade nog niet geopend was, mocht ik alvast bij het Grachtenmuseum in Amsterdam gaan werken, om wat ervaring op te doen. Nu sta ik daar nog steeds wel eens achter de balie, gecombineerd met mijn werkzaamheden bij M. op Floriade.” In het kunstpaviljoen vertelt Asha de bezoekers over de expositie en beantwoordt ze andere vragen. Dit doet ze in het Engels en in het Nederlands. “En ik spreek nog twee andere talen, maar ik heb nog niemand gesproken die die talen ook sprak,” lacht ze.

Duurzame stad

Wethouder de Jonge raakte geïnspireerd door het thema ‘Growing Green Cities’ van Floriade. “De duurzame stad gaat voor mij niet alleen over energiezuinig wonen of recyclen. Het gaat voor mij ook over duurzaam omgaan met de inwoners van een stad.” Via de gemeente en het UWV wordt wel geprobeerd mensen die een uitkering ontvangen aan het werk te helpen, maar De Jonge zag dat dat vaak niet duurzaam was. “Mensen hadden het maximale eruit gehaald om zo goed mogelijk te functioneren, en dan moesten ze toch weer de bijstand in. Daar wilde ik iets tegen doen.”

Mensen tot bloei brengen

“We wilden mensen duurzaam aan het werk helpen,” gaat ze verder. “Er was zo’n grote groep waar weinig voor gedaan werd: 50-plussers en mensen met een migratie-achtergrond vormen de grootste groep langdurig werklozen. Zij komen moeilijk aan werk.” Floriade bood hierin nieuwe kansen. Het evenement zorgt voor extra banen, waarbij de doelstelling is om 350 mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt hiervan mee te laten profiteren.

De vervolgbaan wordt mogelijk gemaakt door de opleiding of omscholing die ze hebben ontvangen en de recent opgedane werkervaring in hun nieuwe vakgebied. Mensen worden omgeschoold en geplaatst op de vraag vanuit de markt. Gecombineerd met de begeleiding die ze ontvangen, moet dat ervoor zorgen dat meer dan 90% van de mensen na het half jaar wordt doorbemiddeld naar een duurzame baan. “Op de Floriade Expo 2022 worden planten en bloemen tot bloei gebracht, en met het Floriade Werkbedrijf willen we mensen tot bloei brengen.”

Kijk op YouTube hoe Asha via het Floriade Werkbedrijf bij Kunstmuseum M. op Floriade aan de slag is gegaan