Straatkunstenaar Fanakapan maakt spin op stadhuis

Fanakapan bij zijn muurschildering van de spin

Schrik niet als je langs het stadhuis loopt. Straatkunstenaar Fanakapan heeft met graffiti een enorme spin op de muur gemaakt. De spin is onderdeel van de Groene Loper Speurtocht. Tijdens deze speurtocht kunnen kinderen op allerlei plekken in het centrum van Almere insecten vinden. Het opvallende dier zal niet moeilijk te vinden zijn. “Ik vind het een heel leuk idee dat mijn spin onderdeel wordt van een speurtocht voor kinderen. Het lijkt me een goede manier voor mensen om de stad te leren kennen,” aldus Fanakapan.

Gecharmeerd van Almere

De Londense Fanakapan was tot nu toe alleen nog bekend met Amsterdam in Nederland. Maar nu hij Almere eenmaal heeft leren kennen, is hij erg gecharmeerd van onze stad. “In Amsterdam heb ik ook meerdere muurschilderingen gemaakt. Een keertje voor het museum en een keer voor Koningsdag. Maar ik vind het leuk om nu ook eens een andere Nederlandse stad te leren kennen. De mensen zijn hier heel erg aardig en ik vind het hier heel schoon en fris voelen. Hoewel het nu regent, lijkt het een hele lichte stad.”

Hoe het begon

De graffitikunstenaar maakt zijn muurschilderingen uit de losse pols. “Ik denk altijd in 3D-beelden, daarom is het voor mij vanzelfsprekend dat mijn kunstwerken ook in 3D zijn. Ik ben ooit begonnen als decorbouwer voor kinderprogramma’s op Nickelodeon. Ik maakte dan grote sculpturen van dieren, zoals honden en katten. Een vriend vroeg of ik voor zijn trouwerij een paar honden en eenden wilde schilderen. Hij hield namelijk erg van honden, en zijn aanstaande vrouw van eenden. Toen heb ik een echte hond, een hotdog en een hond van ballonnen getekend. Het viel me op dat de ballonhond naar voren leek te komen. Vanaf dat moment besloot ik die ballonvorm in mijn graffitikunst te verwerken.”

De spin op het stadhuis

Fanakapan legt uit hoe hij te werk gaat: “Ik verzamel allerlei gekke objecten. In dit geval had ik een glazen spin op internet gevonden, ongeveer zo groot als mijn hand. Die heb ik vervolgens vanuit allerlei hoeken gefotografeerd om te kijken hoe zijn schaduw viel. Die foto’s print ik uit, en aan de hand daarvan maak ik de muurschildering.” Tijdens zijn werk zien we hoe Fanakapan zijn foto er af en toe bij pakt, maar die al snel weer weglegt omdat hij in zijn hoofd al weet hoe het eruit moet komen te zien. “Ik vind dit een heel leuk project om te doen. Hoewel het nu wel moet stoppen met regenen, anders loopt de verf uit.”

180 dagen feest

Fanakapans spin is onderdeel van de Groene Loper Speurtocht, die weer hoort bij de Floriade Expo 2022. Vanwege Floriade worden namelijk ook in het centrum tal van activiteiten georganiseerd. 180 dagen lang is er een aansluitend programma, waar winkeliers, culturele instellingen, de gemeente en vele anderen aan meedoen. De speurtocht is een van deze initiatieven. De route is ontwikkeld door Stichting Stad & Natuur en Ondernemersvereniging Stadcentrum Almere (OVSA), in samenwerking met Kunstlinie en met steun van de gemeente Almere en Almere City Marketing. Bij de VVV Almere aan De Diagonaal 199 kun je een flyer halen met de hele route. 

Shapeshifters

Op dit moment is er bij Kunstlinie een tentoonstelling georganiseerd over straatkunst: Shapeshifters. Die is opgezet in samenwerking met galerie Vroom & Varossieau. Deze galerie is gespecialiseerd in moderne straatkunst. In Kunstlinie is nu een collectie te zien van straatkunstenaars zoals Banksy, Keith Haring, Blade, Futura, ELLE, KAWS en Jean-Michel Basquiat. De expositie is nog tot 31 juli 2022 te zien en is onderdeel van het grote project StreetCred, waarbij 9 maanden lang een heel programma in het teken staat van straatcultuur. 
 
Voor meer informatie en het programma van het Floriadejaar in Almere Centrum, ga naar: almerecentrum.nl/nl/floriadejaar-agenda