Rondje Weerwater

Met zijn groene oevers, strandjes en sportieve mogelijkheden is het Weerwater nu al een plek waar Almeerders graag komen. Dit is dé plek in de stad om te sporten, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Er is een recreatieve track, de Esplanade krijgt een make-over en we verbeteren de oevers.

De track rondom het Weerwater komt in fasen. In 2017 is de aanleg begonnen en het hele Rondje Weerwater zal in 2026 klaar zijn. Aan het blauwe asfalt herken je de track. In 2020 was het gedeelte in het Lumièrepark en Stedenwijk klaar. Net als het grootste deel van de vernieuwde Esplanade. De Weerwaterbrug is af. Tot de start van Floriade EXPO is de brug gedeeltelijk toegankelijk. Deze brug verbindt het Lumièrepark met de toekomstige groene stadswijk Hortus.

Het Weerwater krijgt natuurvriendelijke oevers. Nu lopen veel oevers steil af. Er is weinig ruimte voor dieren en planten. Met de aanleg van natuurvriendelijke oevers verbetert de leefomgeving. Deze oevers lopen flauw af en hebben daardoor veel ruimte waar planten kunnen groeien. Doordat de planten op de oever voedingsstoffen uit het water halen, wordt het water in de toekomst ook helderder. De planten bieden veel leefruimte aan verschillende vissen en zorgen voor een betere waterkwaliteit.

Ter hoogte van het Lumièrepark bieden we het water meer ruimte door een speelse loop van de oever aan te leggen. Er komen enkele groene pieren, een inham en een klein eiland.

De werkzaamheden starten in september en zijn eind 2021 afgerond.

Weerwaterbrug

De Weerwaterbrug verbindt het Lumièrepark met de toekomstige groene stadswijk Hortus. Almeerders hebben gestemd op hun favoriete ontwerp voor de brug. Er is gekozen voor het ontwerp van Strukton Infratechnieken B.V. Hiermee krijgt de stad een duurzame verbinding over het Weerwater.

De bouw van de brug is begonnen in juni 2020. In de zomer van 2021 is de brug af. Naast het ontwerp en de bouw zal Strukton ook 20 jaar lang de brug onderhouden.

De brug is in fasen opgebouwd. Iedere fase is vastgelegd in een video. Bekijk de video’s van de bouw van de brug.

De brug heeft een slingerende vorm en wordt ingericht met duurzame en natuurlijke materialen. Zo komen er zitplaatsen van beton en leuningen van bamboecomposiet. De brug wordt aan de kant van het Lumièrepark in Filmwijk voorzien van een zonnepergola die de stroom opwekt voor de verlichting.

Oplevering van de Weerwaterbrug.