Station Almere Centrum

Station Almere Centrum wordt door de komst van Floriade Expo 2022 versneld vernieuwd en verduurzaamd. Het station ligt tussen Stationsplein en Mandelaplein. Die zijn de entree én het visitekaartje van de stad. Het station is gebouwd in 1987. Daarom krijgen station en omgeving tussen 2020 en 2022 een metamorfose.

Als je in 2022 met de trein naar Almere komt voor een bezoek aan Floriade, moet je vanaf het station al het gevoel hebben dat je bij Floriade bent.

Het vernieuwde station sluit straks aan op de pleinen, een aantrekkelijke en veilige omgeving als je je reis begint of eindigt. Ook voor shoppers en uitgaanspubliek is het prettig om te verblijven. Samen met Almeerders en bezoekers van het station is een plan gemaakt voor een duurzaam station dat beter aansluit op een grote stad van 300.000 inwoners.

Wat gaat er gebeuren

Een mooie hal met nieuwe winkels, puien, plafonds en transparante liften. De vernieuwing van het station zal de veiligheid vergroten. De pleinen voor en achter het station sluiten mooi op elkaar aan in de nieuwe passage. En op de perrons komen nieuwe houten banken, windschermen, wachtruimtes, betonnen poefjes en 'groene eilanden'. Ook het busstation krijgt een nieuw plafond en goede verlichting.

Ook beide fietsenstallingen krijgen een facelift. Daarna bieden ze samen plaats aan ruim 3.300 fietsen, brommers en scooters. Tot beide fietsenstallingen af zijn, kunnen reizigers de tijdelijke stalling bij het WTC gebruiken.

De werkzaamheden zijn begonnen in oktober 2020 en duren tot het voorjaar van 2022.

Stationsplein en Mandelaplein

Net als bij de andere pleinen in de stad komt er meer groen op het Stationsplein en Mandelaplein. En meer zitjes en plekjes om te chillen en te ontmoeten. De ontwerpen voor beide pleinen zijn samen met Almeerders gemaakt. Veel wensen zijn erin verwerkt. De pleinen worden groener en sfeervoller. Ook zijn de pleinen en het station straks veiliger en beter toegankelijk voor mensen met een beperking.

In 2022 zijn de werkzaamheden aan het Stationsplein en het Mandelaplein afgerond.

Het Mandelaplein gaat straks geleidelijk over in het aangrenzende park. Er komen verschillende bomen en struiken: meerstammig, enkelstammig, brede hogere bladerenkroon of met een lagere vertakking. Ze zullen de wind op het plein breken, maar geven het ook een sfeervolle uitstraling mee. Het nieuwe groen nodigt uit nog wat langer te blijven.

Het Stationsplein vormt een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad. Het geeft een doorkijkje naar wat de bezoeker van het nieuwe centrum te wachten staat: een aantrekkelijke, levendige en bruisende binnenstad.