Upcyclecentrum

De Floriade heeft een belangrijke aanjaagrol gehad voor de totstandkoming van het Upclyclecentrum op industrieterrein de Steiger, waar afval wordt verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Het Upcyclecentrum is in januari 2018 geopend. Het draagt bij aan de circulaire economie waarin grondstoffen en reststromen optimaal worden hergebruikt. Zo levert het een positieve bijdrage aan de opgave om van Almere een afvalloze en energieneutrale stad te maken.

Verhalenvertellers gezocht

Het Upcyclecentrum zoekt vrijwilligers. Bekijk de vacature op Stad & Natuur Almere.

Een van de ambities van Almere is om een stad zonder afval te worden. Ook de reststromen die ontstaan bij het beheer en onderhoud van de stad zijn hierbij betrokken.

Het nieuwe Upcyclecentrum grenst aan het Floriadeterrein. Het is gebouwd en ingericht met hergebruikte materialen. Veel beton en staal komen uit de oude voertuigenhal en ons oude recyclingperron. Tegels, sanitair en grote deuren komen uit de oude sporthal en zwembad in Almere Haven. Het gebouw verzorgt zijn eigen energie door zonnepanelen op het dak, er is geen gasaansluiting en regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het toilet door te spoelen.

Ontdek hoe het werkt in het belevingscentrum

Boven het recyclingperron zit het belevingscentrum. Hier kan iedereen zien wat upcyclen is, wat daarvoor nodig is en hoe je dat kan doen. De ruimte is ingericht met geupcyclede spullen waarvan de materialen uit Almere komen. 

In het Upcyclecentrum zitten ondernemers die in aparte werkruimtes Almeers afval omvormen tot nieuwe producten. Bij upcycling worden nieuwe producten gemaakt van oude materialen, die ooit een ander doel dienden. Denk aan sierraden, kleding en keukenspullen van ingeleverd plastic.

Grondstoffen Collectief Almere

Almere zet met het Duurzaamheidsprogramma volop in op circulariteit. Onderdeel daarvan is het Grondstoffen Collectief Almere, een samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en kennisinstellingen dat stedelijke reststromen verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor producten en andere toepassingen. Door het initiĆ«ren en realiseren van projecten op dit gebied wil het GCA bijdragen aan de ontwikkeling, productie en marktrijp maken van deze nieuwe grondstoffen en producten. Een van de projecten is de realisatie van de Groene Plastic Fabriek in Almere met Save Plastics, waar ze moeilijk te recylen plastics verwerken tot planken en palen en zelfs tot circulaire woningen. Een prototype van een plastic huis is te zien tijdens Floriade Expo 2022.

Op het Floriadeterrein is een tiny house in aanbouw gemaakt van Almeers plastic-afval.