Direct naar paginainhoud

Gemeentelijke energietoeslag voor lagere inkomens

Gezinnen met een laag inkomen kunnen extra geld krijgen voor de hoge energiekosten: de energietoeslag van 1.300 euro. Je kunt het één keer aanvragen. Je kunt de energietoeslag 2023 nu nog niet aanvragen. 

In het landelijke nieuws kon je lezen dat er in 2024 waarschijnlijk geen energietoeslag meer komt. We willen benadrukken dat dit geldt voor volgend jaar, niet voor 2023. In 2023 is er nog wel een energietoeslag. Wij moeten wachten met uitbetalen tot de Tweede Kamer hiermee instemt. Alle beschikbare informatie over de energietoeslag voor 2023 vind je op deze pagina. We werken deze pagina regelmatig bij.

Energietoeslag 2023

Voordat we de energietoeslag kunnen uitbetalen, moet er eerst een nieuwe wet komen. Het wetsvoorstel is op 3 juli 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nu goedkeuren. Dit doen ze op zijn vroegst na de zomervakantie. Pas daarna kunnen we als gemeente beginnen met uitbetalen.

We begrijpen dat er vragen zijn onder inwoners, vooral omdat het kabinet is gevallen. We kunnen hier niets over zeggen en moeten afwachten wat er gebeurt. We houden het goed in de gaten en bereiden op dit moment alles voor, zodat we kunnen uitbetalen als we dat mogen. We verwachten dat we in het najaar kunnen uitbetalen. Als we hier meer over weten, dan zetten we dat op deze pagina. We weten dat dit voor veel inwoners een belangrijk onderwerp is en we zetten ons in om de situatie te verduidelijken als we meer informatie hebben.

We betalen geen geld vooraf

Sommige gemeenten betalen alvast een vergoeding vooraf. Dat heet een voorschot op de energietoeslag 2023. Wij doen dit niet. Zodra het kan, betalen wij het hele bedrag van € 1.300 uit aan de inwoners die daar recht op hebben.   

Zelf energie besparen

Zelf kun je ook je energierekening verlagen. Bijvoorbeeld door korter te douchen of de verwarming lager te zetten. Op het Regionaal energieloket vind je bespaartips voor zowel huurders als huiseigenaren.

Andere maatregelen rond energie

De Rijksoverheid neemt verschillende maatregelen om te voorkomen dat mensen in de problemen komen door de hoge energieprijzen. Bijvoorbeeld het prijsplafond: tot een bepaald gebruik betaal je niet meer dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Hierdoor krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Niemand is duurder uit. Je hoeft er niets voor te doen om hiervan gebruik te maken. De korting wordt automatisch verrekend. 

Hulp bij geldzaken

Als je in de (financiële) problemen komt door de hoge energiekosten, neem dan contact met ons op voor advies of hulp. Dit kan via het telefoonnummer 14 036 of info@almere.nl

Als je moeite hebt om je rekeningen te betalen, of schulden hebt, dan kunnen we je helpen. Kijk op almere.nl/schulden, of neem contact op met onze partner PLANgroep via 036 539 59 50 of almere@plangroep.nl.

Voor meer inzicht in je geldzaken kun je kijken op Startpunt Geldzaken. Hier staan geldplannen voor gezinnen in verschillende situaties.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening