Nieuwsbrief W&I winter 2021

Verhoging alimentatie per 1 januari 2022

Elk jaar wijzigen de lonen en de prijzen voor het levensonderhoud. Daarom worden ook jaarlijks de alimentatiebedragen wettelijk aangepast. De rechter heeft die bedragen vastgesteld. Per 1 januari 2022 worden alle vastgestelde alimentatiebedragen (zowel kinder- als partneralimentatie) automatisch met 1,9% verhoogd.

Hoe reken je het nieuwe bedrag uit?

Je ontvangt in 2021 bijvoorbeeld elke maand € 200 alimentatie voor jouw kind. Dit bedrag wordt op jouw uitkering gekort. Vanaf 1 januari 2022 wordt er maandelijks € 203,80 op jouw uitkering ingehouden. De berekening van die verhoging is € 200 euro x 1,9 : 100 = € 3,80.

Wat kun je (vooraf) doen?

Je ex-partner is verplicht dit bedrag aan je te betalen. Op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) staan voorbeeldbrieven om jouw ex-partner op de jaarlijkse indexering te wijzen. Die kun je ook gebruiken als er een achterstand in de betaling van het nieuwe bedrag ontstaat. Ga naar lbio.nl/inning-alimentatie/alimentatie-ontvangen/zelf-aan-de-slag/

Als je ex-partner de verhoging niet betaalt, neem dan direct contact op met Werk & Inkomen. Jouw klantmanager kan je adviseren welke vervolgstappen je moet gaan ondernemen om de (volledige) alimentatie te krijgen. Het bedrag dat gekort wordt op jouw uitkering kan (tijdelijk) aangepast worden. Voorwaarde is wel dat je jouw ex-partner op tijd schriftelijk op de hoogte hebt gesteld.

Goed verzekerd en een laag inkomen? De Gemeentepolis is er voor jou!

De gemeentepolis blijft bestaan. Er is een nieuwe aanbieder collectieve zorgverzekering voor Almeerders met een laag inkomen. Zorgverzekeraar VGZ biedt vanaf 1 januari 2022 de gemeentepolis in Almere aan. Hiermee kun je ook volgend jaar goed verzekerd zijn. De gemeente Almere blijft dan meebetalen aan je premie. Daardoor blijven jouw kosten lager.

De premies

Uiterlijk 16 november zijn de premies en vergoedingen te vinden op gezondverzekerd.nl/almere. Daar kun je jezelf ook aanmelden. Kijk of je met jouw inkomen in aanmerking komt op almere.nl/zorgverzekering

De voordelen van de collectieve zorgverzekering op een rij

  • Je hebt minder onverwachte kosten als je zorg nodig hebt;
  • Je kan jouw eigen risico gespreid betalen; géén grote bedragen in 1 keer;
  • Je krijgt korting van VGZ en de gemeente Almere betaalt mee aan jouw premie;
  • Je kunt terecht in elk ziekenhuis en kiest zelf jouw huisarts en tandarts;
  • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd (ook voor tandartskosten).

Vragen?

Op de website van de gemeente Almere, almere.nl/zorgverzekering, vind je alvast de antwoorden op de meest gestelde vragen. Vanaf uiterlijk 16 november 2021 vind je hier ook de informatie over de pakketten en de premies bij VGZ. Overstappen doe je via gezondverzekerd.nl.

Hulp nodig bij vragen of overstappen?

Maak een afspraak en wij kijken samen met jou naar je vragen én kunnen je helpen als je wilt overstappen.

Wacht niet te lang en kom in actie!

Rondkomen in Almere 2022

Zorgen voor kinderen is niet altijd even makkelijk. Opvoeding, gezond eten, kleding, schoolspullen, leuke dingen doen of sporten. Hoe ga je dat allemaal regelen? Kun je af en toe weleens wat hulp gebruiken, maar weet je niet wat er mogelijk is?

Al deze informatie vind je in de nieuwe folder Rondkomen in Almere. Hierin lees je of je misschien recht hebt op extra geld als je een laag inkomen hebt. Je leest ook waar je hulp kunt krijgen en welke leuke activiteiten er zijn voor weinig geld. De digitale folder kun je vinden op almere.nl/rondkomeninalmere. Een geprinte folder kun je afhalen op het gemeentehuis bij Sociale zaken.

Ben je beter geholpen met een overzicht van alle financiële regelingen en tips die bij jouw specifieke situatie passen? Vul dan eens een Geldplan in, bijvoorbeeld het Geldplan Rondkomen met kinderen. Je vind ze op startpuntgeldzaken.nl/almere/ en ze zijn gratis en anoniem. Er zijn Geldplannen voor verschillende gelddoelen, dus er zit er altijd eentje bij die bij jouw gelddoel of vraag past. Beantwoord enkele vragen en je eindigt met een actieplan op maat waarmee je gericht aan de slag kunt gaan.

Heeft je kind een droom om brandweerman te worden, of ballerina, architect, chirurg of DJ? Of heeft hij of zij hulp, les, training of spullen nodig om deze droom te bereiken? ‘Als ik later groot ben’ helpt kinderen tot ongeveer 12 jaar hierbij. Meer informatie vind je op alsiklatergrootbeninalmere.nl/. Voor jongeren vanaf 12 jaar is er ‘Dare to Dream in 036’. Voor meer informatie kun je terecht op daretodreamin036.nl/.

Uitbetaaldata

Hieronder zie je de data waarop je jouw uitkering ontvangt.

Januari 2022

Inleveren inkomstenformulier
Dinsdag 11 januari
Uitbetaaldatum
Woensdag 26 januari (uiterlijk maandag 31 januari)

Februari 2022

Inleveren inkomstenformulier
Donderdag 10 februari
Uitbetaaldatum
Donderdag 24 februari (uiterlijk maandag 28 februari)

Maart 2022

Inleveren inkomstenformulier
Donderdag 10 maart
Uitbetaaldatum
Maandag 28 maart (uiterlijk Donderdag 31 maart)

Meer informatie:  almere.nl/werkeninkomen