Kadokaarten energiebesparing

De prijzen van energie zijn de afgelopen tijd hard gestegen. Voor sommige mensen is het daardoor moeilijk om de energierekening te betalen. De gemeente Almere biedt daarom kadokaarten aan. Deze kadokaarten zijn te gebruiken voor producten om energie te besparen. Dit zorgt ervoor dat huishoudens minder geld hoeven te betalen aan energie.

Wie krijgt een kadokaart?

We willen Almeerders helpen die moeite hebben met het betalen van de energierekening. De kadokaarten zijn voor mensen die de energietoeslag hebben gekregen én in een huis wonen met een voorlopig energielabel C of lager. Deze selectie past bij de regels die het Rijk heeft opgesteld om het geld aan de gemeente te geven. Deze inwoners krijgen een brief met een unieke code waarmee ze de kadokaart kunnen aanvragen.

Brieven Almere Haven verstuurd - andere stadsdelen volgen later

 • Almere Haven: In de laatste week van oktober zijn de brieven verstuurd naar Almere Haven.
 • Almere Buiten: Inwoners in Almere Buiten die in de doelgroep vallen, krijgen de brief na 1 december.
 • Almere Stad: Inwoners in Almere Stad die in de doelgroep vallen krijgen de brief na 1 januari 2023.
 • Via deze pagina laten we weten wanneer de brieven voor Almere Buiten en Almere Stad zijn verstuurd.

Hoe werkt het kadokaartenproject?

De kadokaart is 440 euro waard. Met dit geld kunnen de geselecteerde inwoners energiebesparende producten kopen, zoals tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Ze kunnen het geld ook besteden aan een energiezuinige vriezer, koelkast of. Inwoners uit de doelgroep die een eigen woning hebben, krijgen een extra bedrag om te besteden aan grote isolatiemaatregelen.

Hulp bij de aanvraag

Heb je hulp nodig bij je aanvraag of over de producten, probeer dan eerst contact op te nemen met de klantenservice van het Regionaal Energieloket via 088 525 41 10 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur) of per e-mail via vragen@regionaalenergieloket.nl.

Wil je liever directe hulp, dan kun je naar een locatie in de stad:

 • Maandag van 10.00 tot 12.00 uur in Corrosia, Markt 43a, 2e verdieping in Haven Centrum
 • Donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in Corrosia, Markt 43a, 2e verdieping in Haven Centrum

Energieklussers

Voor mensen die de maatregelen niet zelf kunnen uitvoeren, zijn er energieklussers die hen kunnen helpen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. Je kunt bellen met een energieklusser om advies te vragen of om een afspraak met een energieklusser in te plannen:

 • Maandag van 13.30 tot 16.30 uur: 06 27138491 of 06 29604863
 • Dinsdag van 9.00 tot 11.30 uur: 06 27307665
 • Woensdag van 9.00 tot 11.30 uur: 06 27268106
 • Donderdag van 13.30 tot 16.30 uur: 06 27138491 of 06 29604863
 • Vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur: 06 27307665

Waarom krijgen woningeigenaren een extra bedrag?

Woningeigenaren die recht hebben op de kadokaart krijgen een extra bedrag van 440 euro. Dit extra bedrag is bedoeld voor grote isolatiematerialen. Als woningeigenaar kun je 30% subsidie krijgen op isolatiematerialen als je het laat doen door een installateur. Als je het liever zelf doet, krijg je geen subsidie. Voor die mensen bieden we dit extra bedrag aan. Huurders kunnen we geen isolatiepakket aanbieden, want bij hen is de verhuurder verantwoordelijk voor de isolatie van hun woning.

Val je onder de doelgroep maar heb je geen brief ontvangen?

 • Woon je in Almere Haven in een huis met een voorlopig energielabel C, D, E, F of G, en heb je recht op de energietoeslag? Als je nog geen brief hebt ontvangen, stuur dan een mail naar energievragen@almere.nl.
  Let op: inwoners in Almere Buiten die in de doelgroep vallen, krijgen de brief na 1 december. Inwoners in Almere Stad die in de doelgroep vallen krijgen de brief na 1 januari 2023.
 • Woon je in een huis met voorlopig energielabel C of lager? En heb je recht op de energietoeslag, maar je hebt de toeslag nog niet aangevraagd? Vraag dan eerst zo snel mogelijk de energietoeslag aan.
 • Is je aanvraag voor de energietoeslag goedgekeurd, meld dit via energievragen@almere.nl. We bekijken dan het voorlopig energielabel van jouw adres. Als je energielabel C of lager hebt, dan krijg je na ongeveer twee weken een brief om de kadokaart aan te vragen.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met het besluit, dan kun je bezwaar maken. Hoe je dat kunt doen, lees je op de pagina 'Bezwaar of beroep aantekenen'.

Over de energietoeslag

Voor huishoudens met inkomen onder 120% van het wettelijk minimum, mensen met een schuldenregeling en een aantal andere groepen is er de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro. Het kabinet heeft ook aangegeven dat er in 2023 opnieuw een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro wordt uitgekeerd. Als daar meer bekend is, dan melden we dat op almere.nl/energietoeslag.