Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten Tonk

Het kabinet stopt per 1 oktober 2021 met de algemene steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten regeling (TONK) vanaf die datum niet wordt verlengd.

Wij hopen natuurlijk dat je door de versoepelingen van de maatregelen geen steun meer nodig hebt. Mocht dit wel het geval zijn dan willen wij je op onderstaande mogelijkheden wijzen:

Bbz-aanvulling van 1 oktober t/m 31 december 2021

Ben jij ondernemer en heb je ook na 30 september 2021 financiële ondersteuning nodig om weer op eigen benen te kunnen staan? Dan kan je mogelijk in aanmerking komen voor Bbz. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz inkomensaanvulling is mogelijk van 1 oktober t/m 31 december 2021.  Ga naar krijgikbbz.nl om te kijken of je aan de voorwaarden voldoet.

Bbz inkomensaanvulling in de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2021 is vergelijkbaar met Tozo, maar is niet hetzelfde. Een verschil tussen Bbz inkomensaanvulling en Tozo is dat je meer informatie over jouw situatie en jouw bedrijf bij het Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) moet aanleveren. Het ZLF onderzoekt ook of jouw bedrijf levensvatbaar is en beslist uiteindelijk of je recht hebt op de inkomensaanvulling.

Je kunt Bbz aanvragen vanaf 1 oktober, met terugwerkende kracht tot maximaal twee maanden. Voor de uitkering van 1 oktober t/m 31 december 2021 geldt geen vermogenstoets.

Heb je geld nodig voor investeringen of het af­lossen van schulden en kan je geen lening krijgen bij andere financiers? Dan kan je misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen via het zelfstandigenloketflevoland.nl.

Bijstandsuitkering

Heb je geen inkomen of een laag inkomen? Vraag dan een bijstandsuitkering aan. 
Je kunt in Almere een bijstandsuitkering aanvragen als je:

  • in Almere woont;
  • Nederlander bent, burger van de Europese Unie of een geldig verblijfsdocument hebt;
  • ouder bent dan 18, maar onder de AOW-leeftijd;
  • niet genoeg inkomen hebt om van te leven;
  • geen andere uitkering kunt krijgen;
  • spaargeld of kostbare spullen hebt die onder de vermogensgrens blijven.

Voor meer informatie verwijzen wij naar almere.nl/werken/uitkering

Woonkostentoeslag

Heb je geen of te weinig recht op huurtoeslag? Of heb je een koopwoning en kun je de woonkosten niet betalen? Misschien heb je dan recht op woonkostentoeslag. Woonkostentoeslag kan worden aangevraagd voor een huurwoning, koopwoning, woonwagen of woonboot. Bij de beoordeling van het recht op woonkostentoeslag houden wij rekening met jouw inkomen en vermogen en krijg je mogelijk de plicht om te verhuizen. 
Wij adviseren je eerst contact op te nemen met de gemeente Almere voordat je woonkostentoeslag aanvraagt. 

Voor meer informatie verwijzen wij je naar almere.nl/werken/rondkomen-met-een-laag-inkomen/hulp-bij-hoge-huur-of-hypotheek

PLANgroep

Heb je problemen om rond te komen met jouw inkomen? Of heb je schulden waar je zelf niet meer uit denkt te komen? Dan kun je je bij PLANgroep aanmelden via het contactformulier op webloket.plangroep.nl/almere
PLANgroep neemt dan binnen twee dagen contact met je op. De gesprekken gaan via de telefoon of video-bellen. Op het webloket staat uitgebreide informatie over de schuldhulpverlening in Almere.

Vragen?

Heb je een vraag of twijfel je ergens over? Bel ons gerust. Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 14036. 
Daarnaast kan je ook altijd terecht bij het wijkteam in jouw buurt. De wijkwerkers van het wijkteam vertegenwoordigen diverse zorg- en welzijnsorganisaties in de wijk, zoals een maatschappelijk werker, een cliëntondersteuner van MEE, een WMO-consulent, een opbouwwerker en een vrijwilligersconsulent. Samen met jou zoeken zij naar praktische oplossingen en wijzen je, als dat nodig is, de weg naar professionele hulp.