Ik wil thuiswerken. Mag dat?
Ja. Je kunt thuis werken zolang er sprake is van legaal werk waarvan je de inkomsten kunt aantonen. Mocht het gaan om onbetaald thuiswerk, bespreek dit dan eerst met jouw klantmanager.
Kan de gemeente een opleiding vergoeden?
Nee, de gemeente betaalt geen opleidingen. Het doel is dat je zo snel mogelijk weer betaald werk vind. Daar helpen wij bij. De enige uitzondering is als een opleiding aantoonbaar tot betaald werk leidt. Bijvoorbeeld als je een baangarantie van een werkgever kunt overleggen. Of als je al ergens werkt en met een cursus of certificaat jouw positie kunt verbeteren. Je kunt dat bespreken met jouw klantmanager.
Ben je jonger dan 30 jaar oud, dan kun je jezelf inschrijven voor een opleiding waar je studiefinanciering voor ontvangt. Ontvang je studiefinanciering, dan wordt de uitkering beeindigd.
Kan ik met een uitkering een opleiding volgen?
Nee, als je een bijstandsuitkering ontvangt mag je geen opleiding volgen. Je bent verplicht je in te spannen om zo snel mogelijk uit de uitkering te komen. Dat betekent dat je solliciteert en beschikbaar bent voor werk. Als je een opleiding volgt ben je niet beschikbaar voor werk.
Uitzonderingen kunnen deeltijdopleidingen of avondopleidingen zijn. Wil je een dergelijke opleiding volgen, bespreek dat dan eerst met jouw klantmanager. Jow klantmanager moet daarvoor toestemming geven. Tijdens de opleiding moet je blijven solliciteren.
Ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je mogelijk een opleiding volgen met studiefinanciering.
Ik maak reiskosten om een traject te volgen. Krijg ik die vergoed?
Ja, wij betalen de reiskosten als:
- je een traject volgt dat wij met je hebben afgesproken, en;
- als je vanaf jouw woning meer dan 3 kilometer moet reizen naar jouw traject.
Let hierbij op het volgende:
- Is de afstand minder dan 3 kilometer dan vergoeden wij geen reiskosten.
- Is de afstand meer dan 3 kilometer dan vergoeden wij een Maxx Meerreizen-kaart.
- Reiskosten worden vergoed tot maximaal twee maanden terug.
- Duurt jouw traject langer dan 50 dagen dan kunnen wij een fiets vergoeden.
Aanvragen
Je kunt de kosten aanvragen met het formulier Aanvraag Werkdeel. Je kunt het formulier afhalen bij de balie Sociaal Domein of aanvragen via 14 036.
Ik kan niet werken. Waarom word ik uitgenodigd voor een gesprek over werk en re-integratie?
Mogelijk ben je (tijdelijk) niet in staat bent om (voltijd) te werken. Het kan zijn dat wij je daarom hebben ontheven van jouw arbeidsplicht. Dat leggen wij vast in jouw dossier.
Toch vinden wij het belangrijk om op de hoogte te blijven van jouw situatie. Bijvoorbeeld om te zien of je de hulp krijgt die je nodig hebt en of je gebruik maakt van de voorzieningen die je verder kunnen helpen. Daarom nodigen wij jou uit.
Daarnaast is een ontheffing van de arbeidsplicht altijd tijdelijk. In principe voor 1 jaar, in uitzonderlijke gevallen voor 2 jaar. Daarna willen wij opnieuw beoordelen welke mogelijkheden je hebt om te werken of te re-integreren. Jow situatie kan inmiddels veranderd zijn.
Mijn aandoening is chronisch. Kan ik blijvend worden ontheven van de arbeidsverplichting?
Een ontheffing van de arbeidsplicht is altijd tijdelijk. In principe voor 1 jaar, in uitzonderlijke gevallen voor 2 jaar. Daarna willen wij opnieuw beoordelen welke mogelijkheden je hebt om te werken of te re-integreren. Jouw situatie kan inmiddels veranderd zijn.
Ons uitgangspunt is dat iedereen meedoet. Wij willen graag dat je doet wat voor jou mogelijk is. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, dagbesteding, een re-integratietraject, mantelzorg of nog iets anders. Jouw klantmanager maakt hierover een individuele afspraak met je.
Ik verricht mantelzorg. Word ik dan ontheven van de arbeidsverplichting?
Je bent mantelzorger als je langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit jouw omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.
Beschikking mantelzorg
Als mantelzorger is het mogelijk vrijstelling te krijgen van de sollicitatieplicht. Voorwaarde is dat je 8 uur per week of meer mantelzorg verleent voor een periode van minstens 3 maanden. De ontheffing geldt voor de duur dat de mantelzorg noodzakelijk is. De ontheffing kun je aanvragen met het ‘Aanvraagformulier beschikking mantelzorg’. Vraag hiernaar bij de balie Sociaal Domein of via 14036.
Ik heb een VOG nodig voor mijn traject of vrijwilligerswerk. Krijg ik de kosten vergoed?
Werkgevers en vrijwilligersorganisaties kunnen je vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Soms betalen ze je de kosten hiervan. Als dat niet zo is, kun je bij ons een vergoeding aanvragen met het formulier Aanvraag Werkdeel. Je kunt dit formulier afhalen bij de balie Sociaal Domein of aanvragen via 14 036.
Ik wil vrijwilligerswerk doen, mag dat?
Als je een bijstandsuitkering ontvangt dien je je in te spannen zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Dat betekent dat je solliciteert en beschikbaar bent voor werk. Toch kan het nuttig of prettig zijn om ondertussen vrijwilligerswerk te doen. Je kunt dit bespreken met jouw klantmanager. Jouw klantmanager kan jou toestemming geven.
Als vastgesteld is dat je (tijdelijk) niet in staat bent om betaald werk te verrichten, kan vrijwilligerswerk een goede manier zijn om toch actief te blijven. Ook dit bespreekt je met jouw klantmanager.
Ik heb een uitkering van het UWV omdat ik ziek ben en krijg een aanvulling van de gemeente. Met wie maak ik afspraken over re-integratie?
Wat bij het UWV bekend is over jouw situatie, is niet bekend bij de gemeente. Dit heeft te maken met de privacywetgeving. De gemeente en UWV zijn twee aparte instanties.
Als je een uitkering van de gemeente ontvangt, hoe klein ook, geldt voor jou de arbeidsplicht die hoort bij de bijstandsuitkering.
Wij nodigen je daarom uit voor een gesprek over jouw mogelijkheden tot werk of participatie. Afspraken die wij met jou daarover maken staan los van het UWV.
Wat is een belastbaarheidsonderzoek?
Mogelijk ben je (tijdelijk) niet in staat bent om (voltijd) te werken. Dit kun je bespreken met jouw klantmanager. De klantmanager kan er voor kiezen om jouw belastbaarheid te laten onderzoeken. In zo’n onderzoek, uitgevoerd door Calder Werkt, wordt onafhankelijk vastgesteld wat wij wel en niet van je mogen verwachten. Onder andere hoeveel uren je zou kunnen werken en welke werkzaamheden je zou kunnen doen. Ook is het mogelijk dat Calder WErkt vaststelt dat je helemaal niets kunt doen. Het rapport van het belastbaarheidsonderzoek wordt door de klantmanager met jou besproken.
Ik ben het niet eens met de uitkomst van het belastbaarheidsonderzoek. Wat kan ik doen?
Het rapport van het belastbaarheidsonderzoek wordt door de klantmanager met jou besproken. In dit gesprek worden afspraken gemaakt over jouw verdere re-integratie. Hierover ontvang je een brief. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je tegen deze brief in bezwaar gaan. In de brief staat hoe je dat kunt doen.
Mijn ontheffing is verlopen. Wat moet ik doen?
Een ontheffing van de arbeidsplicht is altijd tijdelijk. In principe voor 1 jaar, in uitzonderlijke gevallen voor 2 jaar. Daarna willen wij opnieuw beoordelen welke mogelijkheden je hebt om te werken of te re-integreren. Jouw situatie kan inmiddels veranderd zijn. Wij nodigen je dan uit voor een gesprek hierover.
Als je in een schuldsanering zit, kan het zijn dat jouw bewindsvoerder vraagt om een bewijs van jouw ontheffing van de arbeidsplicht. Neem in dit geval contact op met jouw klantmanager.
Het aflopen van jouw ontheffing heeft geen invloed op de voortgang en hoogte van jouw uitkering.