Solliciteren

Hoe spring je eruit?

U weet vast wel hoe solliciteren in z'n werk gaat. Gewoon een vacature zoeken en een brief sturen. Hoe moeilijk kan het zijn? Toch komt er tegenwoordig wel wat meer kijken bij solliciteren. Niet voor niets geeft de gemeente sollicitatietrainingen. We hebben alvast een paar handige tips voor u op een rijtje gezet.

Netwerken en social media

Steeds meer bedrijven zijn tegenwoordig actief op social media. Ook veel vacatures komen via social media beschikbaar. Linked-In is een veelgebruikt netwerk. U kunt hierop een profiel aanmaken. Daarnaast worden veel banen gevonden via netwerken, dus via-via. Bedenk wie u kent en of u bewust contacten kunt leggen in uw zoektocht naar werk.

Wat heeft u te bieden?

Bedenk voor u begint met solliciteren eens waar u goed in bent. Waarom moet een werkgever voor u kiezen? Zorg dat u een werkgever duidelijk, met voorbeelden, kunt uitleggen wat u te bieden hebt.

Persoonlijk profiel

Met een persoonlijk profiel kunt u in een paar zinnen uitleggen wat u te bieden hebt. Dit profiel kunt u gebruiken in social media of op uw cv. Zorg wel dat het aansluit bij de vacature waarop u solliciteert.

Een CV maken

Uw cv is een overzicht van wat u gedaan hebt. U hoeft alleen op te nemen wat van belang is voor de baan waarop u solliciteert. Belangrijk is dat uw cv niet te lang is (maximaal 2 A4) en een overzichtelijke, nette layout heeft. De werkgever moet hem in één oogopslag kunnen 'lezen'.

Een sollicitatiebrief schrijven

Gebruik geen standaardbrief, maar schrijf een brief die aansluit op de vacature. Dat betekent dat u de vacature goed moet lezen en eventueel belt voor meer informatie. De maximale lengte is 1 A4. Controleer op taal- en spelfouten of laat uw brief door iemand nalezen als u twijfelt.

Een sollicitatiegesprek

Fantastisch als u op een sollicitatiegesprek mag komen. Maar ook spannend natuurlijk, want hoe zal het gesprek verlopen? Uit onderzoek blijkt dat er vijf dingen zijn die u in ieder geval niet moet doen:

  • Te laat komen voor het sollicitatiegesprek
  • Te slappe en kleffe hand geven
  • Gebrekkig voorbereiden
  • Onderuitgezakte houding aannemen tijdens het gesprek
  • Geen vragen of eigen bijdrage hebben tijdens het gesprek

Wilt u meer weten?

Op www.werk.nl vindt u veel informatie over solliciteren. Als u een uitkering heeft kunt u ook contact opnemen met uw klantmanager. Mogelijk is een sollicitatietraining iets voor u.