Solliciteren

Hoe spring je eruit?

Je weet vast wel hoe solliciteren in z'n werk gaat. Gewoon een vacature zoeken en een brief sturen. Hoe moeilijk kan het zijn? Toch komt er tegenwoordig wel wat meer kijken bij solliciteren. Niet voor niets geeft de gemeente sollicitatietrainingen. We hebben alvast een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Netwerken en social media

Steeds meer bedrijven zijn tegenwoordig actief op social media. Ook veel vacatures komen via social media beschikbaar. LinkedIn is een veelgebruikt netwerk. Je kunt hierop een profiel aanmaken. Daarnaast worden veel banen gevonden via netwerken, dus via-via. Bedenk wie je kent en of je bewust contacten kunt leggen in je zoektocht naar werk.

Wat heb je te bieden?

Bedenk voor je begint met solliciteren eens waar je goed in bent. Waarom moet een werkgever voor jou kiezen? Zorg dat je een werkgever duidelijk, met voorbeelden, kunt uitleggen wat je te bieden hebt.

Persoonlijk profiel

Met een persoonlijk profiel kun je in een paar zinnen uitleggen wat je te bieden hebt. Dit profiel kun je gebruiken op social media of op je cv. Zorg wel dat het aansluit bij de vacature waarop je solliciteert.

Een CV maken

Jouw cv is een overzicht van wat je gedaan hebt. Je hoeft alleen op te nemen wat van belang is voor de baan waarop je solliciteert. Belangrijk is dat je cv niet te lang is (maximaal 2 A4) en een overzichtelijke, nette layout heeft. De werkgever moet hem in één oogopslag kunnen 'lezen'.

Een sollicitatiebrief schrijven

Gebruik geen standaardbrief, maar schrijf een brief die aansluit op de vacature. Dat betekent dat je de vacature goed moet lezen en eventueel belt voor meer informatie. De maximale lengte is 1 A4. Controleer op taal- en spelfouten of laat je brief door iemand nalezen als je twijfelt.

Een sollicitatiegesprek

Fantastisch als je op een sollicitatiegesprek mag komen. Maar ook spannend natuurlijk, want hoe zal het gesprek verlopen? Uit onderzoek blijkt dat er vijf dingen zijn die je in ieder geval niet moet doen:

  • Te laat komen voor het sollicitatiegesprek
  • Te slappe en kleffe hand geven
  • Gebrekkig voorbereiden
  • Onderuitgezakte houding aannemen tijdens het gesprek
  • Geen vragen of eigen bijdrage hebben tijdens het gesprek

Wil je meer weten?

Op www.werk.nl vind je veel informatie over solliciteren. Als je een uitkering hebt kun je ook contact opnemen met je klantmanager. Mogelijk is een sollicitatietraining iets voor jou.